ROBOTBEIN: Håvard er stolt av det store arret. Kirurgene har fjernet hans kreftsyke lårbein, og erstattet det med en protese av titan som "vokser" ved hjelp av en fjernkontroll.
# Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ROBOTBEIN: Håvard er stolt av det store arret. Kirurgene har fjernet hans kreftsyke lårbein, og erstattet det med en protese av titan som "vokser" ved hjelp av en fjernkontroll. # Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Vondt bein var kreft

Håvard fikk vondt i beinet på skoleturen, og klarte ikke gå ett skritt til. To år senere har han vunnet kampen mot kreften, og det kreftsyke lårbeinet er erstattet med en protese av Titan.

SEOGHØR.NO: Håvard Bergseng Rødsand (10) fra Steine i Vesterålen har alltid vært en aktiv gutt, som elsket å gå i fjellet med familien. 

Men da han august 2011 brått og uventet protesterte mot å fullføre skoleturen han var godt i gang med, skjønte både mamma Maria Bergseng Lange (37) og pappa Eirik Rødsand (44) at noe var galt.

ROBOTBEIN: Håvard er stolt av det store arret. Kirurgene har fjernet hans kreftsyke lårbein, og erstattet det med en protese av titan som "vokser" ved hjelp av en fjernkontroll.
# Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ROBOTBEIN: Håvard er stolt av det store arret. Kirurgene har fjernet hans kreftsyke lårbein, og erstattet det med en protese av titan som "vokser" ved hjelp av en fjernkontroll. # Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

- Jeg hadde så vondt i det høyre beinet mitt at jeg ikke klarte å gå et skritt til. Jeg ville bli hentet med helikopter, minnes Håvard.

Foreldrene bestilte legetime. Men Eirik er glad han fikk kranglet sønnen til en hastetime da høyre lår allerede dagen etter var enormt mye tykkere enn det venstre.

STOR SVULST: Håvard viste stor tapperhet under den tøffe behandlingen. Legg merke til hans høyre lår, hvor kreftsvulsten vises som en stor kul. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
STOR SVULST: Håvard viste stor tapperhet under den tøffe behandlingen. Legg merke til hans høyre lår, hvor kreftsvulsten vises som en stor kul. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- En uke etter fjellturen var vi på Radiumhospitalet i Oslo, og etter ytterligere en uke var Håvard i gang med sin første cellegiftkur. Fra å være en frisk unge, var tredjeklassingen på rekordtid blitt en pasient.

- Smertene han kjente i beinet på skoleturen avslørte at han hadde kreft.

Sjelden diagnose

Diagnosen han fikk var osteosarkom, som selv om det en sjelden likevel er den hyppigste formen for primær beinkreft. Ca. 10 nye tilfeller oppdages i Norge hvert år.

- Jeg trodde jeg skulle dø da de sa jeg hadde fått kreft, akkurat som en gutt som hadde gått i klassen min, sier Håvard.

- Så det er ikke lenge til jeg kan løpe og leke igjen, helt uten krykker.

- Vi fryktet amputasjon, og trøstet oss med at det kunne vært verre. Det var bedre å ha en Håvard med en fot, enn ingen Håvard, sier Maria.

Hun og Eirik hadde flyttet fra hverandre før Håvard ble syk, men under sønnens sykdom har de både vært sammen på sykehuset, og de har fordelt oppholdene mellom seg. Også lillebror Vegard (6 ½) har vært ofte på besøk hos broren sin.

Tøff behandling

Håvard husker at han protesterte vilt første gang han skulle i narkose, men han innså raskt at både leger og sykepleiere ville hans beste.

- Jeg har lært at hvis man er rolig når man sovnet inn, så er man rolig når man våkner, sier 9-åringen veslevoksent.

Han har også vært gjennom en lungeoperasjon, der legene fjernet det som kunne tolkes som spredning til lungene. Men Håvard har vist veldig god respons på de 19 rundene med cellegift som han har vært gjennom.

- Legene sa at det var et under at beinet hans ikke hadde brukket tvers av som følge av kreftsvulsten. Og det viste seg snart at det var et brudd, inni selve svulsten. Det var grunnen til at Håvard ikke fikk lov til å gå etter at han fikk diagnosen, og at han måtte tilbringe de neste månedene liggende eller i rullestol, sier Eirik.

Behandlingen har vært tøff, men effektiv.

Se og Hør skrev historien til Håvard da han fikk Gledesprisen 2012. Foreldrene Maria og Eirik bor ikke sammen, men de har samarbeidet godt under sønnens sykdom. Kosebamsen "Muffin" har vært med Eirik på mange sykehusbesøk, men han mistet den nylig under en reise til Tromsø. Har noen sett den? Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
Se og Hør skrev historien til Håvard da han fikk Gledesprisen 2012. Foreldrene Maria og Eirik bor ikke sammen, men de har samarbeidet godt under sønnens sykdom. Kosebamsen "Muffin" har vært med Eirik på mange sykehusbesøk, men han mistet den nylig under en reise til Tromsø. Har noen sett den? Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Million-bein

Det første som var sikkert var at både svulsten og det angrepne beinet måtte fjernes. Familien fikk flere valg med tanke på hva som skulle skje etter at kreften var fjernet, og de valgte en løsning der lårbeinet som ble fjernet er erstattet av en «robot-bein» i Titan.

- Det koster over en million kroner, og det er så avansert at det vokser av seg selv når vi trykker på en fjernkontroll, sier Håvard. Han viser gjerne frem det store arret på høyre bein, før han forklarer hvordan det avanserte kunstige beinet virker. Det er montert fast i hans egen beinbygning, og beveges av muskler og nerver som kirurgene valgte å beholde.

- Når jeg trykket på knappen på fjernkontrollen blir det en millimeter lenger. Og det kan til sammen utvide seg hele fem centimeter, samtidig med at jeg vokser. Men når jeg blir stor, må jeg få operert inn en helt ny protese.

Den tapre 9-åringen vil gå til kontroller resten av livet. Men tiden som rullestolpasient hører snart historien til. Han har lært seg å gå med krykker, men snart er forhåpentligvis også de historie. For årets vinner av Se og Hørs Gledespris er fast bestemt på at han skal stå støtt på egne bein igjen.

Gladesprisen

Jubelen sto i taket da familien fikk beskjed om at Håvard får Gledesprisen 2013 på 50.000 kroner. Det er prinsesse Ragnhild og ektemannen Erling Lorentzen som har gitt en million kroner til et fond for kreftsyke barn.

PRISVINNER: Håvard og lillebror Vegard gleder seg til å bruke de 50.000 kronene som følger med Gledesprisen på noe morsomt. Barn med kreft som er 18 år og yngre i kalenderåret 2013, kan søke innen 1.1.2014.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
PRISVINNER: Håvard og lillebror Vegard gleder seg til å bruke de 50.000 kronene som følger med Gledesprisen på noe morsomt. Barn med kreft som er 18 år og yngre i kalenderåret 2013, kan søke innen 1.1.2014. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

- Den eneste som var skeptisk, var vinneren. Han mente at priser er noe som gis til folk som har gjort noe. Og det kom han ikke på at han hadde gjort. Men for oss voksne var det en fantastisk opptur, og gode nyheter etter et år med nok av dårlige nyheter, sier Maria.

Håvard selv drømmer om å reise tilbake til Legoland, men foreldrene antyder at prispengene kanskje vil bli brukt til en ferie der Håvard og Vegard kan kose seg i varmt vann. Det var morfar Odd Lange fra Myre som sendte inn søknaden på vegne av et barnebarn som gikk glipp av all undervisning det året han skulle gått i tredje klasse.

- Det eneste som er sikkert er at pengene ikke skal gå til verken tyggegummi eller potetgull. Den perioden er over, spøker Håvard. Han tenker tilbake på månedene han gikk på cellegift og ikke hadde matlyst. En periode var han til og med så dårlig at han måtte mates gjennom en knapp på magen.

- Akkurat det var litt praktisk. Mamma moste til og med brodskive med kaviar, og mat jeg ikke liker. Men det var visst sunt for meg!

50.000 kroner

Prinsesse Ragnhilds gledespris skal deles ut igjen. Også i år kan en familie med et barn med kreft vinne «Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris».Hvem blir den heldige, som får prisen og 50.000 kroner. 

For to siden ga nå avdøde prinsesse Ragnhild og hennes ektemann Erling Lorentzen (90) én million kroner til et fond for barn med kreft i Norge. Hvert år deles «Gledesprisen» på 50 000 kroner ut til en familie som ønsker å realisere en drøm eller gjøre noe hyggelig sammen.

Prinsesse Ragnhild døde i september i fjor, 82 år gammel. Hun var kongelig beskytter for Trollbu på Geilo, en prakthytte for kreftsyke barn og deres familier. Nå overtar Erling Lorentzen vervet som Trollbus høye beskytter. I «Gledespris»-juryen sitter blant andre Se og Hørs sjefredaktør Ellen Arnstad.

– Dette er en fantastisk pris som vi kan takke prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen for. Det å skulle takle sykdom hos egne barn, er en tøff utfordring som gjerne preger en hel familie. Og da blir det å finne lyspunkter så veldig viktig, sier hun.

Barn med kreft som er 18 år og yngre i kalenderåret 2013, kan søke innen 1.1.2014. Send en mail til gledesprisen@shf.no.  Fortell kort om din historie, og hva dere ønsker å benytte «Gledesprisen» på 50 000 kroner til.

Vinneren av Gledesprisen 2013 forplikter seg til å medvirke i en reportasje i ukebladet Se og Hør.