«Norges tøffeste»-vinner i stupeulykke i Oslo

Venninnen om ulykken: - Det var grusomt

Geir Kåre Nyland ble lam etter en alvorlig stupeulykke i Oslo i mai. Hans venninne Nora ble vitne til den brutale hendelsen.

BEVITNET ULYKKEN: Nora Johnsdatter Bendixen var sammen med Geir Kåre Nyland da han ble alvorlig skadd etter et stup fra bryggen utenfor Munch-museet i Oslo. Foto: Privat
BEVITNET ULYKKEN: Nora Johnsdatter Bendixen var sammen med Geir Kåre Nyland da han ble alvorlig skadd etter et stup fra bryggen utenfor Munch-museet i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg tenkte at han kom til å dø og var veldig redd. Alt skjedde veldig raskt, men det føltes som timer der og da, sier Nora Johnsdatter Bendixen (25) til Dagbladet.

Det har gått fire uker siden ble hun ble vitne til at kompisen Geir Kåre Nyland (30) skadet seg stygt i en stupeulykke ved Tomtekaia i Oslo.

Geir Kåre traff bunnen med hodet først. Foran sjokkerte tilskuere ble MMA-utøveren fraktet med ambulanse til sykehus, der det ble konstatert brudd i ryggen.

Nora uttalte seg først til Avisa Nordland.

- Fikk umiddelbart panikk

25-åringen forteller at de var fem venner som sammen dro ned mot Sørenga for å bade den solfylte søndagen. Ytterst på Sørenga var det stappfullt, men på bryggen ved Munch-museet fant de seg en ledig plass.

Der var det flere som hoppet fra bryggen. Det er satt opp flere badestiger, og en redningsring henger på et rekkverk. Vennegjengen la ikke merke til noen varseltegn om at de burde være ekstra forsiktige her.

SKADET SEG: Kjendisdommeren Simon Cowell brakk ryggen. Foto: NTB Vis mer

Etter å ha slengt fra seg tingene sine, gikk Nora, Geir Kåre og en kamerat bort til bryggekanten for å hoppe i sjøen sammen.

- Jeg fikk en dårlig magefølelse da jeg ikke liker å hoppe, så jeg gikk mot stigen. Han tredje sa «vent litt, la oss sjekke om det er for grunt». Da var det for sent. Geir Kåre hadde allerede tatt fart og gikk for militærstup, forteller Nora.

Hun var fortsatt på vei mot stigen da kompisen plutselig dukket opp av vannet, dekket av blod, og med et stort kutt i hodeskallen.

- Jeg fikk umiddelbart panikk, men tenkte at «nå må jeg holde meg rolig og få tak i en ambulanse».

En av vennene kom seg i vannet med redningsringen, forteller Nora, og klarte å holde Geir Kåre oppe fram til ambulansepersonellet ankom.

Han var ved bevissthet og uttrykte allerede da at han ikke kunne føle beina sine.

DRAMATISK: Ambulansen var raskt på plass etter ulykken, forteller Geir Kåres venninne Nora. Foto: Privat
DRAMATISK: Ambulansen var raskt på plass etter ulykken, forteller Geir Kåres venninne Nora. Foto: Privat Vis mer

Lam fra brystet og ned

- Det var grusomt, sier Nora om timene etter ulykken.

På grunn av smittevern-restriksjoner, fikk ikke alle være med inn på sykehuset. Hun var hele tiden redd for at det skulle komme en dårlig nyhet.

Dagen etter ble den tidligere «Norges tøffeste»-vinneren operert, men var fortsatt lam fra brystet og ned.

Forrige helg fikk Nora endelig møte kompisen ansikt til ansikt, for første gang siden blikkene deres møttes på vei inn i ambulansen. De har imidlertid holdt daglig kontakt over telefon de siste ukene.

- Det går veldig opp og ned med ham, naturligvis, men det er ekstremt inspirerende og imponerende å se hvordan han håndterer dette - at han tør å være åpen og vise sårbarhet, sier Nora.

LAM ETTER ULYKKEN: Her feirer Nyland EM-sølv i MMA i 2015. Foto: Sofie Svendsen / Privat
LAM ETTER ULYKKEN: Her feirer Nyland EM-sølv i MMA i 2015. Foto: Sofie Svendsen / Privat Vis mer

- Han forteller at han gradvis har fått tilbake følelsen fra brystet og ned mot magen, men inntil videre vet vi ikke så mye hva fremtiden bringer.

Geir Kåre Nyland bekrefter opplysningene og hendelsesforløpet som beskrives av venninnen overfor Dagbladet. Han kjenner imidlertid ikke igjen at kameraten skal ha sagt at de burde se om vannet var grunt, da han selv hadde tatt fart mot bryggekanten.

På spørsmål om hvordan det går med ham, svarer han følgende i en sms:

- Jeg våkner hver dag til et mareritt. Vil bare tilbake til drømmene igjen.

BILULYKKE: Det var lenge stille fra Kevin Hart etter at han var involvert i en dramatisk bilulykke. Etter hvert delte den populære komikeren og programlederen en video om helsetilstanden. Video: Rød løper Vis mer

Kort tid etter ulykken opprettet Geir Kåres venner, i regi av MMA-stjernen Emil Meek, en pengeinnsamling for å hjelpe toppidrettsutøveren på veien tilbake til et så normalt liv som mulig. Mandag formiddag er det samlet inn over 1,6 millioner kroner.

- Han har en lang vei foran seg, og vi vil bidra til å fjerne stress og sikre han den beste mulige behandlingen. Det eneste han skal tenke på er å bli bedre, har Meek tidligere sagt til Dagbladet.

Kritisk til merkingen

Geir Kåres søster, Zekiye Nyland har tidligere rettet kritikk mot Oslo kommune, som hun mener har gjort for lite for å advare folk om farene ved å stupe fra bryggen der ulykken skjedde.

Der er vannet nemlig svært grunt. Det er satt opp plaketter langs plankene på bryggekanten, der det informeres om at man ikke bør stupe.

TOMTEBRYGGA: Utenfor Munch-museet, der den dramatiske ulykken skjedde, er vannet svært grunt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOMTEBRYGGA: Utenfor Munch-museet, der den dramatiske ulykken skjedde, er vannet svært grunt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nora oppdaget først disse skiltene da hun dro tilbake til stedet i etterkant av ulykken. Hun forteller at hun da målte opp rundt ti meters avstand mellom skiltene. På ulykkesdagen var det ikke mulig å se dem, da folk satt oppå eller sto i veien for dem, forteller hun.

- Det er et stort tillitsbrudd at de ikke hadde satt opp tydeligere merking. Hadde vi sett skiltene hadde han selvfølgelig ikke stupt. Vi var fem oppegående og edru mennesker og det var ingen som skulle tøffe seg, sier Nora.

Marlene Frantzen overlevde Kato Air-ulykken 29. september 2004. Hun er en av karakterene man fikk møte i TV 2-serien «Sledheads – et snøskuterliv». Hun nekter å la seg stoppe av overfallet på flyet for 16 år siden. Video: TV 2 Vis mer

Bymiljøetaten i Oslo kommune besluttet noen dager etter ulykken at det skulle bestilles flere av de samme plakettene for å øke synligheten. Da Dagbladet besøkte bryggen torsdag formiddag, var det skiltet hver femte meter langs bryggekanten.

- Som et strakstiltak har vi satt opp ekstra skilt som advarer mot stuping, skriver pressekontakt i Bymiljøetaten, Arve Rosland, i en e-post.

I tillegg skal etaten gjennomgå skiltingen totalt sett, forteller han, og ta stilling til om den kan tydeliggjøres ytterligere.

Det gjennomføres blant annet en risikokartlegging av undervannsforholdene langs kaikantene, som blir grunnlag for vurdering av tiltak på spesielt utsatte steder.

- Det er mange forslag på bordet, men for å finne riktige tiltak og riktig omfang trenger vi denne karleggingen, skriver Rosland.

LES OGSÅ: - Grufullt å se at de lider hver dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer