Therese-saken:

Varsler ny informasjon

I den nye NRK-dokumentaren «Therese - jenta som forsvant» kommer det fram informasjon som ikke tidligere er kjent, sier produsent.

NRK-SERIE: Se de første klippene fra serien «Therese - jenta som forsvant». Video: NRK. Vis mer
Publisert

NRK har 8. november premiere på den nye dokumentaren «Therese - jenta som forsvant» I den fem episoder lange serien er det intervjuer med blant annet Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, samt tidligere og nåværende etterforskere av saken.

Produsent i produksjonsselskapet Monster, Vanja Strømstad, sier til Dagbladet at målet med serien er å få inn relevante tips som kan føre til en oppklaring.

NY INFORMASJON: Produsenten av NRK-serien «Therese - jenta som forsvant» lover at det kommer ny informasjon i dokumentaren. Foto: Sønstrød foto
NY INFORMASJON: Produsenten av NRK-serien «Therese - jenta som forsvant» lover at det kommer ny informasjon i dokumentaren. Foto: Sønstrød foto Vis mer

- Målet når man lager slike serier er alltid å hvert fall få flyttet saken, hvis man ikke får løst den. Vi hadde ikke gjort det hvis vi ikke trodde det fortsatt kunne sitte noen der ute som vet noe. Vi vil også få ut informasjonen om at hvis noen har dårlig samvittighet og ønsker å tilstå, så er det uten straffansvar, sier Strømstad.

Forsvant sporløst

I 1988 forsvant ni år gamle Therese Johannessen sporløst fra sitt hjem på Fjell i Drammen. Over 30 år seinere er saken fortsatt ikke oppklart. I 1998 ble svenske Thomas Quick dømt i saken etter å ha tilstått bortføring og drap av Therese. Seinere trakk han tilståelsen, og dommen er i dag opphevet.

I 2013 ble saken strafferettslig foreldet, som innebærer at en eventuell gjerningsperson eller gjerningspersoner ikke kan straffeforfølges lenger.

På spørsmål om det vil komme fram ny informasjon i serien svarer Strømstad:

- Ja, det vil det.

- Kan du si noe om hva slags type informasjon det er?

- Nei, det kan jeg ikke si per nå.

FORSVANT: Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjell i Drammen en varm augustdag i 1988. Foto: HO / NTB
FORSVANT: Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjell i Drammen en varm augustdag i 1988. Foto: HO / NTB Vis mer

Lang prosess

Strømstad forteller at det har vært en lang prosess. Serien begynte som et graveprosjekt og produksjonen har gjennom hele prosjektet jobbet tett med Thereses familie, og tidligere etterforskere.

- Det har etter hvert blitt til en serie som handler om dem. Det har vært en lang prosess for å finne ut hvordan dette skal fortelles. For oss handler det mye om etikken. Det er en forelda sak og det innebærer at hvis man peker i ulike retninger på forskjellige folk, så har ikke de rett til en offisiell frifinnelse heller, siden saken er forelda. Det har stått veldig tydelig opp for oss, som noe vi må forholde oss til. Det ble til et unikt portrett av menneskene i en sånn type sak, sier Strømstad.

En forutsetning for at serien kunne lages, var at Thereses mor, Inger-Lise Johannessen skulle være med.

- Hun håpet på at noen kunne se på saken enda en gang. Hun gir ikke opp håpet om å få svar en dag, og å få nye tips inn. Det var hovedmotivasjonen for oss. I tillegg til at det var både løse tråder i saken, og det er en veldig omfattende sak som har gått over 32 år. Den har preget livet til ganske mange mennesker, og hele rammefortellingen er historien om menneskene som har vært tettest på saken, familien og noen etterforskere, sier Strømstad.

Fortsatt relevant

Til tross for at saken er foreldet, og over 30 år gammel, mener Strømstad at saken fortsatt er relevant i dag.

- Når vi har jobbet med den, så ser vi at den ikke faller til ro. Selvfølgelig ikke for familien, men heller ikke for etterforskerne og lokalsamfunnet Fjell og Drammen. Det er en sak man ikke klarer å bli ferdig med. Den er veldig sterk, det er et barn som er borte. Det at den ikke er løst, er nok en verkebyll, både for politikammeret, lokalsamfunn og selvfølgelig familie og venner.

LES OGSÅ: Takker for støtten etter tragedien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer