Fikk hjertestans under fødselen:

- Var redd begge skulle dø fra meg

Det unge Tromsø-paret gledet seg til å bli foreldre. Men situasjonen ble dramatisk på fødestuen.

KJÆRLIGHETSBARNET: Jeanett og samboeren Lars Morten gledet seg til å bli foreldre for første gang. Datteren Adas dramatiske fødsel endte heldigvis bra. Foto: Svend Aage Madsen
KJÆRLIGHETSBARNET: Jeanett og samboeren Lars Morten gledet seg til å bli foreldre for første gang. Datteren Adas dramatiske fødsel endte heldigvis bra. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeanett Godtlibsen (27) og samboeren Lars Morten Samuelsen (27) fra Tromsø gledet seg til å bli foreldre for første gang. Men datterens ankomst ble mer dramatisk enn de hadde sett for seg.

- Fødselen var godt i gang da Jeanett plutselig fikk hjertestans. Det var kritisk og så dramatisk som det er mulig å få det, sier Lars Morten og gir jentene sine en god klem.

Datteren Ada Godtlibsen Samuelsen (1) er for liten til å forstå dramatikken som skjedde da hun kom til verden. Men foreldrenes åpenhet om den livstruende situasjonen har gitt henne en spennende historie å snakke om i fremtiden.

- Vannet gikk fem uker før termin, men det var ingen ting som tydet på at noe var galt. Jeg ble innlagt på sykehuset i Tromsø, der fødselen ble satt i gang dagen etter, forteller Jeanett.

- Jeg gledet meg til å møte babyen som hadde bodd i magen min så lenge, og til å se hvem hun lignet på. Dette var jo vårt første barn, så vi var veldig spente.

SE TV: I programmet «Mer enn gull» på TV 2 åpner tidligere langrennsløper Erling Jevne opp om dagen da sønnen hans døde i en påkjørsel. Video: TV 2 Vis mer

Hjertestans

Jeanett husker første del av fødselen i detalj. Hun fikk epiduralbedøvelse og lystgass, og løftet beina opp i beinholderne og gjorde seg klar til å presse. Så gikk alt i svart. Lars Morten forteller at datterens hode var synlig da Jeanett fikk hjertestans.

- Jordmor trykket på alarmknappen. Jeanett reagerte ikke da jeg pratet til henne. Så fikk hun et krampeanfall der hele kroppen ristet.

Han ble sendt på gangen mens legene strømmet til fødestuen. Kyndige hender sørget for at hjerte-lunge-redning ble utført etter læreboken. Men tilstanden var kritisk, både for mor og barn.

- Jeg hørte en lege si «hun har ikke puls», og fryktet at hun var død, sier Lars Morten.

Overlege Martin Grønberg bestemte seg for å utføre et hastekeisersnitt på fødestuen. Han hadde aldri gjort det før, men han ikke tok sjansen på å transportere Jeanett opp til operasjonssalen.

- Vi er evig takknemlige for alle valg som ble tatt. Det sto om livet til både Jeanett og Ada. Hadde vi vært et annet sted er det ikke sikkert at denne historien ville endt så bra, sier Lars Morten.

OVERLEVDE: Jeanett Godtlibsen fra Tromsø fikk akutt svangerskapsforgiftning og hjertestans under fødselen. Det ble svært dramatisk. Utrolig nok gikk det bra med både henne og datteren Ada. Foto: Privat
OVERLEVDE: Jeanett Godtlibsen fra Tromsø fikk akutt svangerskapsforgiftning og hjertestans under fødselen. Det ble svært dramatisk. Utrolig nok gikk det bra med både henne og datteren Ada. Foto: Privat Vis mer

Pustehjelp

Ada trengte pustehjelp de første ti minuttene av sitt liv. Samtidig ble den nybakte moren lagt i kunstig koma og kjørt rett opp på operasjonsstuen. Lars Morten glemmer aldri den vanskelige telefonsamtalen han måtte ta til Jeanetts mor.

- Hun ventet på nyheten om at hun var blitt mormor, og ble redd og fortvilet da jeg måtte fortelle at datteren hennes hadde fått hjertestans.

Det tok over tre døgn før Jeanett fikk vite hva hun hadde vært gjennom.

TUNGE TANKER: Lars Morten Samuelsen fryktet det verste der han lå med sin nyfødte datter på brystet, mens kjæresten Jeanett lå i koma. Foto: Privat
TUNGE TANKER: Lars Morten Samuelsen fryktet det verste der han lå med sin nyfødte datter på brystet, mens kjæresten Jeanett lå i koma. Foto: Privat Vis mer

- Det er skremmende å tenke på at jeg nesten døde fra Ada, sier Jeanett lavmælt.

Den lille familien har fått en fantastisk oppfølging i ettertid.

- Det var som om alle på sykehuset visste hvem vi var, sier 27-åringen.

Men så hadde da også jordmor, leger og sykepleiere utført noe de aldri før hadde gjort, for å redde mamma Jeanett og nyfødte Ada.

Ukjent årsak

Hjertestansen til Jeanett skyldtes akutt svangerskapsforgiftning (preeklampsi, journ. anm.). Dette er en svært alvorlig tilstand som kjennetegnes av kramper, svært høyt blodtrykk og synsforstyrrelser.

Den kan komme før, under eller like etter fødsel. Tilstanden fører ofte til nyresvikt samt hjerte- og lungesvikt. I Norge rammes rundt 30 kvinner hvert år. En sjelden gang kan mor bli så syk at hun ikke overlever.

- Jeg hadde aldri hørt om dette før det rammet meg selv, sier Jeanett, som første gang fortalte den dramatiske historien i «Sykehuset» - en podkast fra Universitetssykehuset i Nord-Norge.

USIKKER: Dyktig helse-personell gjorde at både Jeanett og lille Ada overlevde den dramatiske fødselen. Mamma er usikker på om hun tør å ta sjansen på å gi Ada en liten bror eller søster. Foto: Svend Aage Madsen
USIKKER: Dyktig helse-personell gjorde at både Jeanett og lille Ada overlevde den dramatiske fødselen. Mamma er usikker på om hun tør å ta sjansen på å gi Ada en liten bror eller søster. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

Ett år etter fødselen er Jeanett tilbake i full jobb. Hun føler selv at hun er kommet seg, men vet ikke om hun våger å føde flere barn.

- Det må i så fall planlegges veldig nøye i samråd med sykehuset.

Også Lars Morten er i ferd med å få den dramatiske fødselen litt på avstand.

- Til å begynne med var jeg ekstremt bekymret for datteren min - og for Jeanett. Jeg lå ofte våken på natten for å se om de begge to pustet. Men heldigvis går det bra, forteller Lars Morten.

- Dramatikken har gjort at vi er kommet nærmere hverandre. Vi har lært at ingen ting kan tas som en selvfølge, sier Jeanett.

LES OGSÅ: Har vært dårlig i et halvt år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer