Frida er rammet av sjelden øyesykdom

- Var blind, så begynte jeg å se

Når øynene hennes ikke får med seg alt som skjer, bruker hun fantasien til å «se».

GLAD OG FORNØYD: - Jeg har det synet som jeg har og vet ikke om noe annet. Det gjør at jeg har ingenting å klage over, sier Frida. Hun er en svært dyreglad og aktiv 12-åring – og har sin egen høne som bærer navnet «Gulli». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
GLAD OG FORNØYD: - Jeg har det synet som jeg har og vet ikke om noe annet. Det gjør at jeg har ingenting å klage over, sier Frida. Hun er en svært dyreglad og aktiv 12-åring – og har sin egen høne som bærer navnet «Gulli». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

- Jeg klarer å danne meg et bilde av ganske så mye, forteller Frida Sofie Fjørner Skjøldt (12).

Det er en aldri så liten solskinnshistorie hun og familien kan fortelle. Selv om Frida er sterkt synshemmet, kunne situasjonen vært langt mer utfordrende.

I et helt år var Frida blind – før hun gradvis fikk tilbake noe av synet.

Noe var galt

Det kom overraskende på mamma Connie Iren (41) og pappa Ragnar (50), som bor på Minnesund i Eidsvoll, at Frida ikke kunne se da hun kom til verden.

- Fødselen gikk bra, og neste dag reiste vi hjem fra sykehuset. Alt så fint ut, men jeg stusset over at hun ikke hadde øyekontakt når hun ble ammet. Det var jeg vant med fra de andre barna våre, forteller Connie.

Under en rutinemessig seksukers kontroll av datteren sa hun fra om den manglende øyekontakten.

- Det viste seg at legen ikke fant noen reflekser. Han holdt en knall rosa bamse rett foran øynene hennes, men det var ingen reaksjon hos Frida. Da fikk vi vite at datteren vår var blind, forteller foreldrene.

Det viste seg at Frida har øyesykdommen Iris Colobom, hvilket betyr at hun mangler store deler av netthinnen. Øynene hennes har derfor vanskeligheter med å fange opp lyset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.