GODE MINNER: Ida Sofie glemmer aldri drømmeturen til Disneyland. Men akkurat nå er hun mest opptatt av at hun blir skolejente til høsten. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
GODE MINNER: Ida Sofie glemmer aldri drømmeturen til Disneyland. Men akkurat nå er hun mest opptatt av at hun blir skolejente til høsten. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Vant over kreften - nå blir hun skolejente

Ida Sofie (5) fikk stadig høy feber, forårsaket av en sjelden kreftform.Men etter en tøff kamp mot sykdommen ser den lille jenta frem mot sin nye hverdag..

SEOGHØR.NO: Monica Engan (42) og Kurt Ove Holden (40) fra Røros var bekymret da datteren Ida Sofie Engan (5) stadig fikk høy feber, uten at noen kunne gi dem en fornuftig forklaring.

– Til å begynne med forsvant våre bekymringer sammen med feberen. Men da det ble stadig kortere tid mellom hver gang hun ble syk, ivret vi for en enda nøyere undersøkelse, sier Monica.

– Det ble til slutt så ille at hun fikk feber hver eneste uke.

FØRSKOLEJENTE: Ida Sofie går fulltid i barnehagen, men hun må fremdeles til grundig kontroll tre ganger i året.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FØRSKOLEJENTE: Ida Sofie går fulltid i barnehagen, men hun må fremdeles til grundig kontroll tre ganger i året. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Årsaken til Ida Sofies febertokter ble funnet sommeren 2012, da hun var to år gammel. Hun fikk påvist Wilms svulst, også kalt nefroblastom. Dette er en svulst som utgår fra celler i nyren. Kreftformen er sjelden, og utgjør rundt fem prosent av alle kreftsykdommer som rammer norske barn.

Mørke tanker

Monica reagerte kraftig da hun fikk beskjed om hvorfor datteren var syk.

– Kreft var for meg et negativt ladet ord, som fikk meg til å tenke det verste. Det tok tid før jeg forsto hvor flinke de er til å behandle barn, og hvor mange det er som tross alt overlever.

Ida Sofie har tilbragt rundt 200 døgn på St. Olavs sykehus i Trondheim siden hun fikk
påvist kreft. Hun har taklet den tøffe behandlingen utrolig bra, og knapt tatt seg tid til å ligge syk i sengen.

EN MAMMAS KAMP: Monica blir stadig spurt om hvor hun henter krefter fra. Mange følelser går gjennom hodet for en mor når barnet kjemper for livet. Fjorårets Skvadrontur til Disneyland gjorde godt - både for Ida Sofie og søsteren Maja Olise. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
EN MAMMAS KAMP: Monica blir stadig spurt om hvor hun henter krefter fra. Mange følelser går gjennom hodet for en mor når barnet kjemper for livet. Fjorårets Skvadrontur til Disneyland gjorde godt - både for Ida Sofie og søsteren Maja Olise. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Sykehuset er blitt hennes annet hjem. Et sted hun utrolig nok lengter tilbake til når hun
synes hun har vært frisk for lenge, sier Monica. – Da lurer hun på om vi ikke
snart skal dit igjen.

TV-stjerne

Mange kjenner igjen Ida Sofie siden hun har vært med i TV 2s sterke dokumentarserie «Kampen for livet» for ett år siden. Serien viste hverdagen til personer med kreft.

– Vi har fått mye ros fordi vi våger i vise hva barna våre går gjennom når de får kreft, sier Monica.

Ida Sofie startet behandlingen med fire tøffe cellegiftkurer. Så fulgte en operasjon der kirurgene fjernet hennes høyre nyre som var angrepet av kreft. Dernest ventet nye runder med cellegift.

– Det var en lettelse da hun var ferdigbehandlet i september 2012, sier Monica.

Ny sjokkbeskjed

BEKYMRET: Maja Olise (t.v) var veldig bekymret da lillesøsteren Ida Sofie ble syk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BEKYMRET: Maja Olise (t.v) var veldig bekymret da lillesøsteren Ida Sofie ble syk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Men akkurat i det vi trodde at alt var bra, fikk vi kontrabeskjed. Legene oppdaget en ny svulst i arrvevet der de fjernet nyren, samt spredning til begge lunger og hovne lymfer mot ryggraden.

Meldingen om at Ida Sofie hadde fått tilbakefall var om mulig enda verre enn da foreldrene fikk kreftbeskjeden første gang.

– Nå visste vi jo hva som ventet.

Ny svulst

Legene ville aldri fortelle Monica og Kurt Ove hvor kritisk tilbakefallet var, men legene samarbeidet tett på tvers av landegrensene for å finne fram til den riktige behandlingen.

Runde to ble tøff for den lille kroppen, med stor operasjon for å fjerne den nye svulsten.

Deretter fulgte seks høydosekurer som gikk over tre dager hver tredje uke. Etterfulgt av totalt 30 strålebehandlinger.

FULL FART: Ida Sofie og Monica koste seg på den flotte karusellen.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FULL FART: Ida Sofie og Monica koste seg på den flotte karusellen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Vi visste det var sjanser for at det ville gå bra, men vi våget aldri spørre etter odds!

Er frisk

Monica blir stadig spurt om hvor hun henter krefter fra. Mange følelser går gjennom hodet for en mor når barnet kjemper for livet.

– Jeg har ikke noe ordentlig svar, annet enn at den store nedturen bare ikke er kommet ennå. De siste årene har vært så intense at jeg ennå ikke har hatt noen mulighet for å stoppe opp og tenke over hva jeg egentlig har vært gjennom.

Ida Sofie er for øyeblikket for frisk å regne. Den gjenværende nyren fungerer optimalt, og hun følges tett opp med MR-undersøkelser i narkose hver gang, nøye legesjekk, røntgen og nye blodprøver.

- Vi er på kontroll hver 4 måned, hvor hun undersøkes nøye. Men først og fremst gleder vi oss over at hun er frisk nok til å være i barnehage. Hun er jo stor førskolejente nå, og vi snakker mye om at hun starter i første klasse til høsten, sier Monica, som legger til at Ida Sofia også har funnet tonen med vennene i Røros Barnegospel.

 

LES OGSÅ: Marcus (5) ble drept på mammas bursdag