Sterk historie

Våknet opp uten arm

Hun var et forsømt barn fra Halden som ble rusmisbruker og prostituert på bordell i Spania. I dag er hun rusfri, toppidrettsutøver og en inspirasjon for andre

AMPUTERT: Gabriella var bare 17 år gammel da hun fikk høyre arm amputert. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
AMPUTERT: Gabriella var bare 17 år gammel da hun fikk høyre arm amputert. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gabriella Martinsen (34) fra Folldal i Innlandet har en fortid de fleste ville gjort alt for å skjule. Men den topptrente ultraløperen bruker sin sterke historie for å motivere og inspirere andre.

- Min styrke ligger i alt jeg har overlevd og alt jeg er blitt utsatt for. Jeg har innimellom vært langt nede, men nå vil jeg motivere andre til å se at alt er mulig, forteller Gabriella til Se og Hør.

LYMFØDEM: Mahogany lider av sykdommen Lymfødem, noe som har gjort datinglivet vanskelig. Video: Truly via Youtube / Rød Løper. Vis mer

En ny start

Hun vokste opp i Halden med en voldelig og alkoholisert far, og en mor som taklet psykiatri med medisiner. En mor som mente det var riktig å gi datteren sin valium da hun var utrøstelig på grunn av at katten hennes var død.

LØPER: Gabriella løper nesten 100 km i uken. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
LØPER: Gabriella løper nesten 100 km i uken. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

- Jeg het noe annet da jeg vokste opp. Hun jeg en gang var er på mange måter død, og begravet sammen med fortiden. Nå er jeg Gabriella, oppkalt etter sangen som ga meg mot til å starte på nytt.

34-åringen nynner de første tonene til «Gabriellas sang» fra den svenske filmen «Så som i himmelen.»

«Det er nå at livet er mitt Jeg har fått en stund her på jorden»

Omsorgssvikt

Det gjør vondt å snakke om barndommen. Gabriella flyttet ofte, bodde dårlig, og vokste opp uten sine fem søsken.

- Noen ble hentet av barnevernet rett etter fødselen. Andre ble hentet etter kort tid. Men ingen tenkte på å hjelpe meg før jeg var 14 år gammel. Da var jeg allerede svært selvstendig, en rebell, og rusavhengig.

SYKDOM: Det startet da hun var 13 år gammel med noe hun trodde var en kvise på leppa. Nå deler Nancy Morel videoer av den mystiske hudsykdommen. Vis mer

Gabriella har i ettertid gjort et forsøk på å få erstatning for at hun som barn ble utsatt for grov omsorgssvikt, men heller ikke i voksen alder ble hun møtt med forståelse.

- Saken ble avvist. Beskjeden var at den var foreldet.

Forelsker seg i kvinner

Gabriella beskriver jenta hun en gang var som utagerende, et barn politiet visste hvem var, og som gjerne benyttet sjansen til å spise seg mett når hun først var på butikken.

Noen snakker fremdeles om henne som gatas skrekk, men hun omtaler seg selv som en «snill ungdomskriminell».

HUND: Gabriellas hund er en viktig støttespiller. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
HUND: Gabriellas hund er en viktig støttespiller. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

Hun startet aldri på ungdomsskolen. Tilbudet om praktisk arbeid i stedet førte til at hun havnet på et sted hvor hun ble misbrukt. Noe som i hennes hode gjorde veien videre til tyngre stoffer og prostitusjon enklere.

Samtidig skjønte Gabriella tidlig at hun var lesbisk, og at det var kvinner hun forelsket seg i.

BEUNDRINGSVERDIG: Den svenske håndballstjerna, Jenny Carlson har valgt å være åpen om sin sykdom, noe hun har fått mye positive tilbakemeldinger om. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Amputert

TV-seerne ble rørt til tårer da Gabriella for noen uker siden var gjest hos Anne Lindmo (52).

Åpent og ærlig fortalte Gabriella et levd liv, mens seerne festet blikket på det som er igjen av hennes høyre arm.

LINDMO: Før var Oslos gater et sted der Gabriella Mathisen ruset seg og solgte sex. Men hun ga aldri opp drømmen om et bedre liv, og fortalte om det på Anne Lindmos program. Foto: NRK
LINDMO: Før var Oslos gater et sted der Gabriella Mathisen ruset seg og solgte sex. Men hun ga aldri opp drømmen om et bedre liv, og fortalte om det på Anne Lindmos program. Foto: NRK Vis mer

- Jeg var bare 18 år da den forsvant. Hadde satt en sprøyte med steroider og andre stoffer feil, i håp om å bli så stor og sterk at jeg kunne hindre faren min i å banke moren min. Det endte med en infeksjon, uker i koma, og en muskel som døde så fort at armen min ble forkortet i tre omganger, sier Gabriella.

- Det var et sjokk og et stort traume å våkne opp uten arm.

Fengsel

18 år gammel havnet hun i fengsel for første gang, dømt for vold. Hun var yngstemann på avdelingen, og følte at mange av medfangene på Bredtvedt fikk morsfølelse for henne.

- De ga meg en viss form for omsorg. Men tiden i fengselet var tøff, og gjorde meg om mulig enda tøffere. Jeg var jo vant til å bestemme over mitt eget liv.

ERLING BRAUT HAALAND: Alf Brun fikk påvist ALS da han var 27 år. Han forteller i dokumentaren «Den siste kampen» på NRK at drømmen hans er å ta bilde med Erling Braut Haaland. Video: NRK/Rød Løper Vis mer

Et viktig løfte

Hun forteller om livet i Oslos tunge rusmiljø i Oslo sentrum. Men også om vendepunktet som førte til at hun noen år senere bestemte seg for å gi livet en ny sjanse.

- Min tante fikk meg til å love at jeg skulle slutte med heroin. Hun var i ferd med å miste en datter på grunn av kreft. Derfor var hun redd for at jeg også skulle dø.

Tanten fikk aldri oppleve at Gabriella holdt løftet sitt. Hun gikk bort - noen dager etter at datteren døde. Men selv om det tok tid, er Gabriella i dag glad for at hun klarte å holde løftet sitt.

- Tante var min solide støtte, et menneske som ga meg omsorg og brydde seg om andre. Hun dømte ingen, og lærte meg mange av livets virkelige verdier.

VAR SYK: Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker, Yasmine San Miguel, forteller om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

Bordell

Sorgen og savnet etter kusinen og tanten gjorde at Gabriella en periode følte at hun tenkte i nye baner. Hun ønsket seg et liv med sol og varme, og havnet etter hvert på bordell i Spania.

Løftet hun hadde gitt sin tante kvernet hele tiden i bakhodet.

UNG: Også Gabriella var et barn med drømmer om fremtiden. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
UNG: Også Gabriella var et barn med drømmer om fremtiden. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

- Jeg er både sta og viljesterk, og som oftest i stand til å gjennomføre det jeg først har bestemt meg for. En dag besluttet jeg meg for å gjøre kroppen min fri for rus. Det ble en måned i helvete, med abstinenser og kramper.

Hjelpeapparatet i Norge var ikke forberedt på at Gabriella skulle komme levende hjem fra utlandet. Hun fryktet narkodøden hvis hun ble tvunget tilbake til det gamle miljøet sitt i Oslo, og kjempet hardt for å få hjelp.

MARERITT: For Ove Gudbrandsen og familien ble verden snudd på hodet da datteren Pernille fikk kreft. Like etter ble kona rammet av sykdommen. Video: Svend Aage Madsen / Se og Hør. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Løper

I dag er Gabriella rusfri, og bosatt i Folldal i Innlandet. Boligen deler hun med bullterrieren Lillemann, som hun gjerne omtaler som sin sønn.

- Han er pelsbarnet mitt, en jeg får tatt ut morsinstinktene mine på.

LIDENSKAP: Løpingen er viktig for Gabriella. Foto: Privat
LIDENSKAP: Løpingen er viktig for Gabriella. Foto: Privat Vis mer

34-åringen har på mange måter løpt seg til et nytt liv. Gabriellas store lidenskap er nemlig løping, og hun trener som en toppidrettsutøver.

- Enkelte uker løper jeg over 100 kilometer. Området her i Folldal er fantastisk for trening, og jeg er tatt godt imot i lokalsamfunnet, sier hun med et smil.

DIAGNOSE: Sara Emilie Tanberg deler åpent om diagnosen i «Bloggerne». Video: TV 2/Rød Løper. Vis mer

Vinteren kan være ekstrem, jeg bor i Norges kaldeste kommune. Jeg elsker det, og trening i dette klimaet gjør meg bare enda bedre forberedt på konkurransene som venter.

Hun regnes i dag blant verdens beste ultraløpere, og hun har fullført to ørken-løp på 250 kilometer i Namibia og i Chile.

Jungel-løp

Hennes neste løp skal gjennomføres i Alpene og gjennom jungelen i Amazonas. Og vinterkulda bruker hun til å forberede seg på et stort løp i Antarktis om to år.

BRUTALT ÆRLIG: «Lovlig blond»-stjernen Selma Blair var brutalt ærlig om MS-diagnosen i en dokumentar. Video: Discovery + Vis mer

Sponsorene har allerede lagt merke hennes utrolige historie, og nå håper hun at åpenheten rundt fortiden også vil gjøre henne til en attraktiv foredragsholder. For selv om historien hennes er full av opplevelser på livets skyggeside, handler den også om livsglede og vilje.

- Jeg føler meg som en moderne eventyrer, jeg er fri fra alle forpliktelser, og i stand til å gjøre det jeg har lyst til. Det er en fantastisk følelse!

Kjærlighet

Gabriellas mor døde for ett år siden.

- Vi hadde kontakt. Men for min egen skyld var jeg nøye på at det var jeg som hadde kontroll, og at det var jeg som valgte når vi skulle ha kontakt.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

34-åringen trives godt i sitt eget selskap, og med en sport som ofte gjør at hun er alene med elementene. Hun legger ikke skjul på at hun henter krefter i den vakre Folldal-naturen hver eneste dag.

- Jeg har klart meg gjennom voldsomme sandstormer i ørkenen, og i uutholdelig varme. Kroppen min tåler det utrolige. Likevel er jeg en udødelig romantiker. Selv om det ikke har noen hast, så er jeg ikke fremmed for at også kjærligheten banker på døren min en dag …

LES OGSÅ: Redd sønnen skulle dø på skolen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer