Kraftig migrene og hjerneslag avslørte hjertefeilen til Liss:

- Utrolig at jeg overlevde

To av barna til Liss er født med hjertefeil. Men først da de var voksne ble hennes egen hjertefeil oppdaget – på dramatisk vis.

DRAMATISK VIS: To av barna til Liss er født med hjertefeil. Men først da de var voksne ble hennes egen hjertefeil oppdaget – på dramatisk vis. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
DRAMATISK VIS: To av barna til Liss er født med hjertefeil. Men først da de var voksne ble hennes egen hjertefeil oppdaget – på dramatisk vis. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Liss Tunheim (57) fra Oslo har tre barn; Ole-Fredrik (31), Kaia (27) og Lone (21). Den eldste og den yngste kom til verden med medfødt hjertefeil – og mange år senere skulle det også vise seg at Liss led av det samme.

- En voldsom migrene, etterfulgt av hjerneslag førte til at også jeg fikk påvist en medfødt hjertefeil som hadde vært oversett i alle år, sier trebarnsmoren.

TAKKNEMLIG: Liss Tunheim er takknemlig for at hun slapp fra hjerneslaget uten skader. Det tok fire døgn før hun fikk riktig behandling. Foto: Privat
TAKKNEMLIG: Liss Tunheim er takknemlig for at hun slapp fra hjerneslaget uten skader. Det tok fire døgn før hun fikk riktig behandling. Foto: Privat Vis mer

Hyppige anfall

Trebarnsmoren har vært aktiv i Foreningen For Hjertesyke Barn siden 1990. I dag er hun en ««likeperson» foreldre kan kontakte, en person som forstår hvordan det er å ha et hjertebarn.

- I dag er jeg et stolt og fullverdig medlem av «voksne med medfødt hjertefeil», sier Liss.

Men det var migrenen som plaget henne. På det verste hadde hun flere voldsomme anfall i uken.

Kvelden og natt til 18. desember 2020 kjente 57-åringen migrenen komme. Hun tok migrenemedisin før hun la seg, i håp om å dempe presset på hodet. Hun beskriver det som «sykt sterkt».

TREBARNSMOR: Liss er mor til Ole-Fredrik, Kaja og Lone. To av barna er født med hjertefeil. På Se og Hørs bilde fra 2003 er også ektemannen John Arne Tunheim med. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
TREBARNSMOR: Liss er mor til Ole-Fredrik, Kaja og Lone. To av barna er født med hjertefeil. På Se og Hørs bilde fra 2003 er også ektemannen John Arne Tunheim med. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

- Midt på natten våknet jeg med rykninger i kroppen. De varte bare noen sekunder. Så føltes hodepinen verre enn noen gang, sier hun.

Hodepine er noe Liss har lært seg å leve med. Derfor tok hun mer migrenemagasin, og gikk på jobb som vanlig både fredag og mandag.

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Mistet synet

Mandag 22. desember forsterket smertene seg utover dagen, mens hun var på jobb. Hun mistet plutselig synet på det høyre øyet slik at datteren Kaia måtte hente henne på jobb og kjøre henne hjem.

- I mitt hode var smertene i hodet fortsatt migrene. Derfor dro jeg dagen etter til fastlegen min for å få sterkere medisiner, forklarer hun.

Men den nye fastlegen hennes nektet å skrive ut ny resept på noe som helst uten å undersøke pasienten sin.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Alvoret i situasjonen gikk heller ikke opp for Liss da legen ringte til sykehuset med beskjed om at hun kunne ha et hjerneslag.

- Hadde han hørt på meg, og bare gitt meg sterkere medisin, er det ikke sikkert at jeg ville vært i live …

FAMILIEFEST: I august 2020 var Liss, Kaia og Lone i Trondheim for å feire 30-årsdagen til Ole-Fredrik. Foto: Privat
FAMILIEFEST: I august 2020 var Liss, Kaia og Lone i Trondheim for å feire 30-årsdagen til Ole-Fredrik. Foto: Privat Vis mer

På sykehuset fikk hun CT-skanning. Da legene så resultatet, ble det fart i sakene.

Hun hadde fått et hjerneslag, som rammet hørsel, syn, språk og førte til lammelser. Men på mirakuløst vis har 57-åringen sluppet unna senskader.

- Tid er ekstremt viktig når noen rammes. I mitt tilfelle tok det fire døgn før jeg fikk riktig behandling. Det er en berikelse å likevel ha vært så heldig, sier Liss.

Da legene fikk høre at Liss hadde to barn med medfødt hjertefeil, fikk de mistanke om at hjerneslaget kunne være forårsaket av at hun også hadde hjertefeil. Det viste seg å stemme – hun hadde to medfødte hull i hjertet.

I april 2021 ble hullene tettet på Rikshospitalet.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Genetisk

Hjertefeilen hennes heter Atrieseptumdefekt (ASD) og Patent Foramen Ovale (PFO). Det er den sistnevnte som kan ha sammenheng med migrene (se faktaboks). Dersom hullet er lite, er det ikke alltid det oppdages.

- Det er derfor viktig at de som har mye migrene, sjekkes med en enkel undersøkelse for å se om de også har PFO, sier Liss. har hull i hjerteskilleveggen som ikke er oppdaget.

SYKDOM: Realitystjerna ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

I dag vet man at det kan være en arvelig sammenheng mellom nyfødte hjertebarn og foreldrene.

- Jeg synes jo fortsatt at det er rart at ingen undersøkte meg nærmere med ultralyd, ettersom mine to hjertebarn har ulike fedre, sier Liss.

Hun forteller at det var et sjokk å først få hjerneslag, og så få beskjed om en medfødt hjertefeil.

- Jeg vet at legene er forsiktige med å antyde sammenhenger, men for meg var det viktig med konkret informasjon. Derfor var jeg glad for at de var ærlige om at de hadde sett lignende tilfeller.

BAR BAKKE: For tre år siden fikk Sarah Elise Kolpus (25) en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

Hun forteller sin historie i håp om at andre med mye migrene kan bli undersøkt.

For til tross for sitt store engasjement for hjertesyke barn i over 30 år, hadde heller ikke Liss hørt om at det finnes en sammenheng mellom hull i hjertet, slag og migrene, før hun selv ble rammet.

- Den gode nyheten er at hodepinen min i dag er historie, stråler hun.

LES OGSÅ: - Vil alltid være den lille gutten min

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer