LIVSGLAD: Tuva var bare 3 ½ år gammel da hun fikk en sjelden og hissig form for leukemi Foto: Privat, Se og Hør
LIVSGLAD: Tuva var bare 3 ½ år gammel da hun fikk en sjelden og hissig form for leukemi Foto: Privat, Se og HørVis mer

Fikk prinsesse Ragnhilds gledespris:

Tuva (15) har kjempet mot kreften i 11 år

- Hun er en utrolig jente.

SEOGHØR.NO: Tuva Øvland Strømman (15) fra Kristiansand var bare 3 ½ år gammel da hun fikk kreft. Den hissige typen leukemi hun ble rammet av heter Philadelphia Cromosom ALL, og regnes som meget sjelden.

Men til tross for 11 år som pasient har ikke tunge stunder, vonde medisiner og krevende behandling tatt fra Tuva humør og livsvilje.

- Hun er en utrolig jente, sier mamma Maria Øvland (35) og gir 15-åringen en klem.

GLEDESPRISEN: - Hollywood neste!, jublet Tuva de Se og Hør overrakte henne diplomet som håndfast bevis på at hun får Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris 2015. 15-åringen drømmer om å reise til California. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.
GLEDESPRISEN: - Hollywood neste!, jublet Tuva de Se og Hør overrakte henne diplomet som håndfast bevis på at hun får Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris 2015. 15-åringen drømmer om å reise til California. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Vis mer

I likhet med Tuvas far Frode Strømman (37) for hun lengst har mistet oversikten over hvor mange døgn hun har tilbragt på sykehus sammen med Tuva.

- Men en ting har vi lært. Og det er hvor viktig det er å bruke mest mulig tid på å være sammen med de menneskene vi er glade i.

Kritisk

Sykdommen ble nærmest oppdaget ved en tilfeldighet. Hun hadde vært slapp en stund, så det var mistanke om kyssesyke. Men da prøvene viste at hun hadde leukemi, ble hun sendt videre til Rikshospitalet i Oslo samme kveld.

Situasjonen til Tuva var kritisk da legene fant riktig protokoll for kreftbehandlingen. Krefttypen hun har er nemlig en svært hissig form for leukemi som sjelden rammer barn.

DRØMMETUREN: Tuva koste seg i Los Angeles. Her er hun fotografert ved den rosa veggen sammen med mamma Maria Øvland, hennes venninne Henriette Høigilt og Daniel Wisth. Foto: Privat
DRØMMETUREN: Tuva koste seg i Los Angeles. Her er hun fotografert ved den rosa veggen sammen med mamma Maria Øvland, hennes venninne Henriette Høigilt og Daniel Wisth. Foto: Privat Vis mer

Som kreftpasient føler Tuva at hun har gått glipp av både skolegang og mange av opplevelsene friske barn har tid og overskudd til. Men hun har lært seg å ta en dag av gangen. Til tross for all motgang, tunge stunder og vonde medisiner har hun alltid tatt situasjonen med stort mot.

Gledesprisen

Det var tilløp til jubelscener på sykehuset da Tuva tidligere i år fikk beskjed om at hun var tildelt «Prinsesse Ragnhilds Gledespris» på hele 50.000 kroner.

TAPPER JENTE: Tuva har kjempet mot kreften siden hun var tre år gammel. Foto: Privat, Se og Hør.
TAPPER JENTE: Tuva har kjempet mot kreften siden hun var tre år gammel. Foto: Privat, Se og Hør. Vis mer

- Gledesprisen betyr enormt mye. Selv om jeg har vært flink til å spare pengene jeg fikk til konfirmasjonen tidligere i år, ville jeg aldri hatt råd til å reise til Los Angeles med mamma uten prispengene, stråler Tuva.

Amerika-drømmen

Amerika-drømmene ble oppfylt i oktober. Og været ved Stillehavskysten i USA var svært behagelig i de to uker hun og Maria oppholdt seg i bydelene Hollywood og Venice.

- Vi gjorde utrolig mye forskjellig. Var blant annet i Universal Studios, på konsert, på stranden, og på shopping.

Tuva kom hjem etter en fantastisk tur med minner og opplevelser for livet.

Syk det meste av livet

15-åringen har vært under behandling siden 2005. Noe som betyr at hun har kjempet mot kreften det meste av livet. Gang på gang har hun trosset de dystreste odds, for på mirakuløst vis komme seirende gjennom kreft-kampens mange utfordringer.

- Jeg husker ikke så mye av livet mitt før jeg ble syk, annet enn at jeg på 3 årsdagen min fikk spise kake sammen med de andre barna i barnehagen, sier hun.

KJEMPER SAMMEN: - Jeg er stolt av Tuva og den enorme styrken hun viser i kampen mot kreften, sier mamma Maria Øvland. Hun har for lengst mistet oversikten over hvor mange dager de to har delt rom på sykehuset. Foto: Privat, Se og Hør
KJEMPER SAMMEN: - Jeg er stolt av Tuva og den enorme styrken hun viser i kampen mot kreften, sier mamma Maria Øvland. Hun har for lengst mistet oversikten over hvor mange dager de to har delt rom på sykehuset. Foto: Privat, Se og Hør Vis mer

- Tuva har prøvd mange forskjellige medikamenter for å bekjempe kreften, også medisiner som mange barn ikke har prøvd tidligere, sier mamma Maria.

I løpet av disse 11 årene Tuva har vært pasient har hun også gjennomgått to benmargstransplantasjoner. Den siste så sent som i 2015.

- Jeg kjenner ingen andre som har gått gjennom to transplantasjoner, sier Tuva.

Blir ofte sliten

Tiden med cellegift er heldigvis over, men det tar tid å bygge opp kroppen igjen etter så mange år. Hun følges grundig opp, med tanke på tilbakefall og behandlingen hun trenger i etterkant av det lange sykdomsforløpet.

- Nå prøver jeg å gå på skolen hver dag. Men av og til er jeg så sliten at jeg trenger å hvile. Det gjelder de fleste som har kjempet mot kreften. Derfor tar jeg en dag om gangen mens jeg kommer meg, sier Tuva

DRØMMEMØTE : Et av høydepunktene til Tuva var da den kjente youtuberen Joey Graceffa (25) dukket opp på en boksignering i Los Angeles. Foto : Privat, Se og Hør
DRØMMEMØTE : Et av høydepunktene til Tuva var da den kjente youtuberen Joey Graceffa (25) dukket opp på en boksignering i Los Angeles. Foto : Privat, Se og Hør Vis mer

Gledesprisen: Her kan du søke!

LES OGSÅ: - Et mareritt som aldri ville ta slutt