Autisme:

Truls snudde sønnens sykdom til noe positivt

- Andreas er solstrålen i livet mitt.

STERKE BÅND:
Andreas er en snill gutt
som vil ha mye kos og
kjærlighet. Pappa Truls er
stolt av sønnen. Foto: Tor Lindseth
STERKE BÅND: Andreas er en snill gutt som vil ha mye kos og kjærlighet. Pappa Truls er stolt av sønnen. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert

(Se og Hør): – Jeg er den fødte optimist. Det er kommet godt med, sier Truls Nebell (52) fra Vikersund i Buskerud.

Det er 19 år siden Truls ble pappa til sitt eneste barn. Sønnen Andreas fikk han med sin daværende kone. Truls tok det som en selvfølge at sønnen ville være frisk som en fisk da han kom til verden.

Et sjokk

– Alt så bra ut til å begynne med, men da Andreas var to år, merket vi at noe ikke stemte. Han falt litt ut når vi pratet med ham. Andreas gikk mer og mer inn i seg selv. Det var en spesiell opplevelse, sier Truls.

Det tok kort tid før Andreas fikk diagnosen autist.

– Det var et sjokk for oss foreldre. Ingen tvil om at det også var en sorg for meg som pappa. Det ligger i menneskets natur at du skal gå videre gjennom barnet ditt, sier Truls.

Må ha tilsyn

Han klarte å fokusere på at dette var noe han måtte ta tak i.

SHOWMANN: Truls
Nebell varmer opp publikum
med sprell og ablegøyer før
TV-sendinger. Blant annet
i «Skal vi danse». Her er han sammen med Carina Dahl i 2010. Foto: Tor Lindseth
SHOWMANN: Truls Nebell varmer opp publikum med sprell og ablegøyer før TV-sendinger. Blant annet i «Skal vi danse». Her er han sammen med Carina Dahl i 2010. Foto: Tor Lindseth Vis mer

– Det viktigste var hvordan Andreas kunne få det best mulig videre i livet. Det ville ikke hjulpet noen hvis jeg skulle bli bitter, forteller Truls.

Andreas er, som de fleste autister, opptatt av rutiner og faste gjøremål.

– Han bodde hjemme til han var 14 år. Da flyttet han i leilighet med døgnbasert tilsyn. Et tøft valg, men som viste seg å være til det beste for Andreas, forklarer pappa Truls.

TV-bakmann

Mange autister kan være utagerende. Andreas er en snill gutt som vil ha mye kos og kjærlighet.

– Han er harmonisk og glad. Jeg tror det skyldes at vi har vært flinke til å aktivisere gutten vår hele veien. Jeg går tur i skogen med Andreas nesten hver dag, sier Truls.

Han jobber som profesjonell publikumsoppvarmer for flere av de store TV-programmene som «Skal vi danse», «Beat for Beat», «Stjernekamp » og «Nytt på nytt».

Humoren og galskapen fra jobben kommer godt med i papparollen.

Solstråle

– Jeg ser det som et ærefullt oppdrag å gi av meg selv til en sønn som er autist. Noen av oss er svakere enn andre. Da mener jeg det er en plikt hjelpe dem som er mer sårbare og har færre ressurser enn deg selv, sier Truls.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR:
- Jeg kommer i godt humør når jeg
går i skogen med Andreas, sier
pappa Truls Nebell. Foto: Tor Lindseth
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: - Jeg kommer i godt humør når jeg går i skogen med Andreas, sier pappa Truls Nebell. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Far og sønn har et veldig spesielt bånd.

– Andreas er alltid glad, og min absolutte solstråle. Han er en berikelse i livet mitt, sier pappa Truls.

Han har i flere år sett hvor viktig fysisk aktivitet er for sønnen. Det fikk ham til å tenke hvordan personer med forskjellige utfordringer kan trene på treningssenter.

Hjerte for andre

Truls kom over et spennende konsept. Det resulterte i oppstart av treningssenterkjeden Feelgood, som så langt har åpnet nærmere 20 forskjellige steder på Østlandet.

– Vi har fjernet dørstokkmila. Konseptet består av maskiner som gjør treningen for deg, men der du også kan ta i mye selv for å få maksimal effekt. Hvem som helst kan bruke maskinene og få utbytte av det, forklarer Truls.

Truls tror ikke han hadde dratt i gang konseptet om sønnen hadde vært frisk.

– Livet er ikke over om du får et sykt barn. Du ser tilværelsen med nye øyne – og får et større hjerte for andre mennesker!

LES OGSÅ: Simen overlevde brannskadene mot alle odds

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer