Lisa Nowak:

Trekantdramaet sjokkerte en hel verden

Astronauten ble betraktet som en nasjonalhelt, men denne statusen mistet hun tvert etter å ha oppsøkt en rival en mørk kveld …

NASJONALTHELT: Lisa Nowak mens hun fremdeles hadde en lovende karriere. Foto: REX / NTB
NASJONALTHELT: Lisa Nowak mens hun fremdeles hadde en lovende karriere. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert

Colleen Shipman, den 30-årige kapteinen i det amerikanske flyvåpenet, basert i Florida, var ikke lettskremt. Men kvelden 5. februar 2007, mens regnet pøste ned og torden og lyn lyste opp den svarte kveldshimmelen, slo hjertet hennes hardt.

Hun var på vei til bilen, som sto parkert på en av de mange parkeringsplassene ved Orlandos internasjonale flyplass, da hun hørte skritt bak seg. Da hun økte farten, gjorde personen bak henne det samme. Og da Colleen begynte å løpe, gjorde personen bak henne det også.

KAPTEIN I FLYVÅPENET: Colleen Shipman forklarte hva hun ble utsatt for i rettssaken. Foto: Reuters / Red Huber / Pool / NTB
KAPTEIN I FLYVÅPENET: Colleen Shipman forklarte hva hun ble utsatt for i rettssaken. Foto: Reuters / Red Huber / Pool / NTB Vis mer

Vettskremt stormet hun til bilen sin, kastet seg inn og låste dørene, samtidig som en kvinne i svart parykk og lang trench­coat slet i dørhåndtaket for å komme inn.

- Jeg visste ikke hvem kvinnen var. Men så smilte hun og gjorde tegn til meg om å sveive ned vinduet, som om hun trengte hjelp, fortalte Colleen senere.

Colleen sveivde ned vinduet og ble sprayet i øynene med pepperspray. Til tross for redselen, svien i øynene og tårene som fosset, klarte hun å sveive opp vinduet igjen.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Jeg var livredd og trodde at jeg skulle dø, sa Colleen senere i et intervju med ABC News.

Hun kjørte kjapt fra plassen, stanset like ved og ringte politiet. Det tok ikke lang tid før politiet kunne pågripe den svartkledde kvinnen.

Hevet over enhver mistanke

Forbauset konstaterte politiet at den pågrepne var astronauten Lisa Nowak, som hadde tilbrakt 12 dager, 18 timer og 36 minutter i verdensrommet. Akkurat som mange andre astronauter ble Lisa Nowak betraktet nærmest som en nasjonalhelt.

De hadde vanskelig for å forstå at hun skulle være skyldig i en slik forbrytelse.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podkasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO kom med en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Lisa hadde dessuten vært gift i 19 år med den fremgangsrike legen Richard. Paret hadde tre barn sammen. Syv måneder etter sitt siste besøk i verdensrommet satt Lisa nå låst inne på en politistasjon i Florida, anklaget for å ha forsøkt å kidnappe og drepe en kvinne.

De to kvinnene kjente ikke hverandre. Derimot hadde de en felles venn, astronauten William «Bill» Oefelein, 41 år.

Bill hadde vært Colleens kjæreste i noen måneder. Han var også Lisas kollega. Ifølge Lisa hadde Bill vært hennes elsker i to år, men han hadde brutt med henne etter at han traff sin nye kjæreste.

TIDLIGERE ELSKER?: For Lisa var Bill Oefelein mer enn en kollega. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB
TIDLIGERE ELSKER?: For Lisa var Bill Oefelein mer enn en kollega. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB Vis mer

Informasjonen ble kategorisk tilbakevist av Bill. Ifølge ham hadde de ikke noen annen relasjon enn at de var kolleger.

Andre hevdet at det var Bills nære forhold til den kvinnelige astronauten som var grunnen til at hans første ekteskap gikk i stykker. Uansett hvordan det lå an med den saken, var Lisa og Bill kun arbeidskolleger da mordforsøket inntraff i februar 2007.

Politietterforskningen viste at Lisa hadde kartlagt Colleens liv minutt for minutt i månedsvis. Da hun, sammen med kollegene, hadde besøkt Bill i hans hjem, hadde hun tatt bilde av Colleens arbeidsskjema.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

Iført trenchcoat og mørk parykk

Tidlig om morgenen dagen før overfallet, forlot Lisa hjemmet i Houston, Texas, iført en mørk parykk. Ifølge anklageren hadde hun på seg en rombleie for å slippe å stoppe underveis for å gå på toalettet, informasjon som forsvarsadvokaten hennes senere tilbakeviste.

Lisa kjørte de 150 milene til Orlando i ett strekk, sjekket inn på et motell, før hun dro av gårde til flyplassen. Lisa visste at Colleen skulle lande der samme kveld, etter å ha vært på forretningsreise.

Overvåkingsfilmen fra flyplassen viste at Lisa, ikledd trenchcoat og svart parykk, ventet på flyet til sin rival, og at hun, da Colleen i to timer måtte vente på bagasjen sin, gikk rundt den intetanende kvinnen.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far, nå stiller hun opp i en ny dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

I Lisas bil fant politiet en skarp kniv og en luftpistol, på motellrommet hennes fant de halvferdige kjærlighetsbrev til Bill og en veibeskrivelse til Colleens hjem i Cape Canaveral.

Lisa ble arrestert, men ble sluppet fri mot en kausjon på 25 000 dollar.

Saken vakte enorm oppmerksomhet i USA og dukket opp i alle nyhetsprogram. Det var første gang en NASA-astronaut ble mistenkt for en forbrytelse.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Video: ABC/«20/20» Vis mer

- Situasjonen er en tragedie

I den påfølgende rettssaken hevdet aktor at den gifte trebarnsmorens plan var å rydde Bills kjæreste av veien ved først å kidnappe henne, deretter drepe henne.

Lisas advokat, Doland Lykkebak, tilbakeviste dette, men hevdet at Lisa ville at de to skulle treffes for å diskutere situasjonen. Lisa Nowak erklærte seg skyldig i å ha truet Colleen, og hun ble dømt til ett års betinget fengsel med domstolskontroll.

Hendelsene fikk dessuten flere følger for Lisa. NASA tok ikke stilling til skyldspørsmålet, men sa straks etter pågripelsen opp kontrakten hennes.

DØMT OG OPPSAGT: Lisa Nowak med sin forsvarer under rettssaken. Foto: AP Photo / Red Huber / NTB
DØMT OG OPPSAGT: Lisa Nowak med sin forsvarer under rettssaken. Foto: AP Photo / Red Huber / NTB Vis mer

– Situasjonen er en tragedie, ikke minst for familiene, kommenterte James Hartsfield, talsperson for NASA.

Etter det som skjedde med Lisa Nowak, er psykologisk vurdering inkludert i de årlige helsekontrollene hos NASA.

Ekteparet Nowaks ekteskap overlevde ikke krisen, paret ble skilt i 2009.

Lisa bor fremdeles i Texas og jobber i dag i privat sektor. Angrepet har påvirket Colleen Shipman sterkt.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

– Jeg er alltid redd, alltid på vakt etter den kvelden. Jeg titter meg alltid over skulderen i tilfelle jeg skulle bli angrepet. Jeg har dessuten fått en forferdelig migrene, fortalte Colleen under rettssaken.

På grunn av det som skjedde, sluttet Colleen i flyvåpenet. Hennes forhold til Bill Oefelein har imidlertid klart påkjenningene. Paret er i dag gift, har en sønn sammen og bor i Alaska.

LES OGSÅ: Slik gikk det med «jenta i kjelleren»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer