ELSKER MUSIKK: Musikk var like sentralt i oppveksten til Tor Wold som sjakk var det for Magnus Karlsen. Hjemme har han sitt eget gutterom med gitarer og opptaksutstyr. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ELSKER MUSIKK: Musikk var like sentralt i oppveksten til Tor Wold som sjakk var det for Magnus Karlsen. Hjemme har han sitt eget gutterom med gitarer og opptaksutstyr. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Tor synger blues uten strupehode

Legene fjernet strupen hans, men bluessanger Tor nektet å la kreften gjøre ham taus.

SEOGHØR.NO: Hull i halsen. Tor Wold (63) fra Heimdal utenfor Trondheim har verken strupe eller stemmebånd, men hindrer ham ikke i å synge «blues».

Mannen med den kjempestore trønderbarten har til og med sunget for kronprins Haakon og for kong Harald.

– Stemmen er ikke hva den en gang var, sier Tor.

SYNGER IGJEN: Tor Wold (63) fra Heimdal utenfor Trondheim fikk strupekreft i 1989 og måtte fjerne strupehodet. Han har hull i halsen, men blues-sangeren har lært seg å synge igjen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
SYNGER IGJEN: Tor Wold (63) fra Heimdal utenfor Trondheim fikk strupekreft i 1989 og måtte fjerne strupehodet. Han har hull i halsen, men blues-sangeren har lært seg å synge igjen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Volumet er ikke høyere enn at barnebarna hans ville sagt at bestefar snakker med lav innestemme.

– Jeg snakker ved å svelge omtrent en teskje med luft, som jeg raper opp igjen. Det tok tid å lære denne spesielle måten å snakke på, ikke minst fordi enkelte bokstaver krever mer luft enn andre. Spesielt gjelder det bokstaven H, ler Tor.

I Kreftforeningens jubileumsbok står det at musikk var like sentralt for Tor under oppveksten som sjakk har vært det for Magnus Karlsen. Han regnes som en av pionerene i Trondheims bluesmiljø.

Les også: Kreftsyke Andreas (3) fikk dø på sofaen hjemme

– Stemmen var kraftigere før. I militæret var det min oppgave å rope kommando til de andre feltartelleristene.

Under et mesterskap i Studentersamfunnet spilte Tor og vennene hans Muddy Waters ”Hoochie Coochie Man” med sånt trøkk at de parkerte Prudence med Åge Aexandersen og Terje Tysland.

Kreft

I 1989 mistet Tor stemmen. Da ikke engang en kraftig kur med antibiotika ga ham stemmen tilbake, fryktet legene at han kunne ha kreft.

Prøvene viste at hesheten skyldtes strupekreft. Og første ledd i behandlingen var syv intense uker med stråling.

– Strålebehandlingen var tøff. Du kunne ikke spise annet enn yoghurt. Men det gjorde deg tilsynelatende frisk i to måneder, sier kona Jorid.

– Så fikk vi nyheten om tilbakefall.

Tanken med på å bli alene med barna Harald og Karin, som bare var 9 og 12 år gamle var skremmende. Men Tor er optimist av natur, og overbeviste familien om at han ville overleve.

Han fjernet strupehodet i 1990. Laryngektomi er en dramatisk operasjon. Hele strupehodet, på størrelse med en mandarin, må fjernes. Luftrøret kuttes under strupehodet og legges deretter til en åpning i halsgropen. Pasienten må puste gjennom dette hullet resten av livet.

TØFF BESKJED: Tor fikk strupekreft i 1989. En katastrofe for en bluessanger med kraftig stemme. Han og kona Jorid (59) giftet seg i 1975, og de er foreldre til Harald og Karin.
TØFF BESKJED: Tor fikk strupekreft i 1989. En katastrofe for en bluessanger med kraftig stemme. Han og kona Jorid (59) giftet seg i 1975, og de er foreldre til Harald og Karin. Vis mer

– Det var tøft for alle. Ikke minst for moren min. Broren min Kolbjørn døde nemlig av hudkreft med spredning året før jeg ble syk, og faren min ble bare 42 år gammel. Også han døde av kreft, sier Tor.

Han er overbevist om at kreften som rammet ham i tillegg til røyking også skyldes genetiske forhold.

Les også: Fant svulst på 1,4 kilo i babyens mage

Ingen smerter

Tor lovsynger både helsevesenet og kirurgen som fjernet strupehodet hans.

– Fikk tilbud om å se det i ettertid, men takket høflig nei. Følte liksom ikke noe behov for akkurat det, ler 63-åringen.

ELSKER SKOTLAND: Tor og Jorid elsker å reise. Edinburgh i Skottland er favorittbyen.
ELSKER SKOTLAND: Tor og Jorid elsker å reise. Edinburgh i Skottland er favorittbyen. Vis mer

Han jobbet i Norges Bank da han ble syk, men omskolerte seg til arbeid på IT-avdelingen da stemmen forsvant. I dag er han pensjonist.

Både han og Jorid er engasjert i Vardesenterets likemannstjeneste, hvor de snakker med både kreftrammede og deres pårørende. Tor holder også foredrag med lavmælte musikalske innslag.

– Da jeg var syk og stum, ble jeg fylt av destruktive tanker. Møtet med mennesker som hadde vært gjennom det samme ga meg energi og livsglede. Jeg bestemte meg for å bli en av dem. Og jeg har vært heldig, kan knapt huske en dag med smerter.

Alle strupekreftopererte får utlevert en elektronisk talevibrator. Når den holdes mot halsen, forplanter lyden seg til munnhulen slik at det blir mulig å snakke.

Andre får operert inn en taleprotese mellom luftrør og spiserør. Men denne må skiftes flere ganger i året.

Tor valgte en tredje, og langt mer krevende måte å få snakketøyet i orden på. Han må fremdeles konsentrere seg når svelget luft skal gjøres om til vokaler og konsonanter.

– På møter er jeg nøye med at de jeg prater med sitter på riktig side av meg. Hodet og musklene må nemlig beveges korrekt for at jeg klarer å prate.

Bestefar

Hullet i halsen er det eneste synlige tegnet på strupehodet som er borte. Beskyttet av et filter trekkes ren luft rett ned i lungene, og det blåses ut igjen samme sted.

– Jevn fart og bevegelser er en nødvendighet i hverdagen. Hullet er stort som en tikrone, og utvider seg ikke selv om jeg anstrenger meg så mye at jeg må gispe etter pusten, sier Tor.

Han er svært bevisst på å skjule sitt handicap, og trives best når hullet dekkes av skjerf eller en T-skjorte.

BESTEFAR: Tor og Jorid er stolte besteforeldre til Kristine (5), Guro (3) og Marie (1).
BESTEFAR: Tor og Jorid er stolte besteforeldre til Kristine (5), Guro (3) og Marie (1). Vis mer

– Barnebarna synes det er spennende med en bestefar som har hull i halsen. Jeg har forklart dem at det er akkurat som korken på en melkekartong, et sted luften kommer ut og inn. Men det er ikke godt å være ute på vinteren. Da suges kald luft rett ned i lungene, sier Tor Wold.

Les også: Martha byttet ut magesekk, tarmer og lever

Menn rammes oftest

I Norge er det 6-7 ganger så mange menn som kvinner som får kreft i strupen. Det er flere årsaker til denne typen kreft, men bruk av tobakk og alkohol øker risikoen for å få sykdommen. De fleste av de rundt 30 som rammes årlig, er over 60 år.

Prognosene for behandling av kreft på stemmebåndene regnes som gode – blant annet fordi problemet oftest oppdages relativt tidlig. Det vanligste sykdomstegnet er gjerne heshet, hos noen også problemer med å svelge.

På You tube kan du høre Tor synge blues

Erfaringen viser at strålebehandling er en effektiv behandlingsform. Mer enn syv av ti pasienter helbredes ved slik behandling, eller ved begrensede laseroperasjoner. I noen tilfeller er det likevel nødvendig å operere radikalt.

Kilde: Munn og halskreftforeningen