HØYT ELSKET: Isabell Kristensen besøker gravstedet til moren Karin-Janne så ofte hun kan. Hun gruer seg til jul, som blir den andre uten moren. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
HØYT ELSKET: Isabell Kristensen besøker gravstedet til moren Karin-Janne så ofte hun kan. Hun gruer seg til jul, som blir den andre uten moren. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

- Tøft å feire jul uten mamma

Isabell fra Kabelvåg mistet moren etter flere års kamp mot kreften. Nå vil hun hjelpe andre barn med alvorlig syke foreldre - for hun er ikke alene etter å oppleve julen som en vanskelig tid.

SEOGHØR.NO: Hvert år opplever om lag 2300 unge voksne mellom 19 og 25 år at en av foreldrene får kreft. Rundt 700 barn og unge under 18 år vil miste en forelder av kreft i løpet av ett år.

Isabell Kristensen (21) fra Kabelvåg i Lofoten er en av dem som kjenner på sorgen nå i julen.

Hun savner å høre morens stemme, og følelsen av å snakke med et menneske som virkelig bryr seg om henne.

SAVNER MAMMA:  Isabell Kristiansen (21) fra Kabelvåg i Lofoten er en av dem som kjenner på sorgen nå i julen. Mamma Karin-Janne døde av kreft 7. februar 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SAVNER MAMMA: Isabell Kristiansen (21) fra Kabelvåg i Lofoten er en av dem som kjenner på sorgen nå i julen. Mamma Karin-Janne døde av kreft 7. februar 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Det er snart to år siden Karin-Janne døde av kreft 7. februar 2014, bare 61 år gammel.

– Mamma er død. Likevel føler jeg at hun er i nærheten av meg. Spesielt på dager hvor jeg har det ekstra vanskelig, forteller 21-åringen til Se og Hør.

Fjorårets julekveld var den første uten mor.

MAMMAS PRINSESSE: Isabell kom til verden på selveste Lucia-dagen. Mamma Karin-Janne var alltid der for henne. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
MAMMAS PRINSESSE: Isabell kom til verden på selveste Lucia-dagen. Mamma Karin-Janne var alltid der for henne. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Det var veldig rart, og trist. Ikke akkurat det jeg vil kalle en koselig jul. En dag jeg følte meg veldig sårbar og alene, og hvor jeg tenkte mye på hvor fin jula var da mamma levde, sier Isabell.

Hun forteller sin sterke historie for å gi alle de barn og unge som mister en forelder en stemme, og et håp om at noen vil se og høre dem.

– Jeg sliter med sorgen. Det er ikke lett å høre på dem som sier at jeg bare må ta meg sammen og gå videre, sier Isabell.

Personlig

Hennes historie er unik, men også lik historien til andre barn med alvorlig syke foreldre. Det handler om tro, håp og kjærlighet, men også om den bunnløse frykten for en dag å være alene i verden.

HARD HØYTID: Isabell gruer seg til årets jul. Den blir aldri den samme som da mamma Karin-Janne levde.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
HARD HØYTID: Isabell gruer seg til årets jul. Den blir aldri den samme som da mamma Karin-Janne levde. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg ble overøst med kjærlighet fra den dagen jeg ble født, sier Isabell.

Karin-Janne fikk kreft like før Isabell skulle konfirmeres. Hun fjernet både livmor og eggstokker.

Konfirmant

Isabell er tydelig preget av morens årelange kamp.

– Mamma gikk tilsynelatende seirende ut av første runde. Men hun fikk bare glede seg over å være kreftfri i halvannet år. Da hadde de ødeleggende cellene spredd seg til store deler av kroppen hennes.

KONFIRMANT: Isabell forberedte seg til konfirmasjonen første gang moren fikk kreft.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
KONFIRMANT: Isabell forberedte seg til konfirmasjonen første gang moren fikk kreft. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

21-åringen var til stede da moren døde. Både hun og moren visste hvor det bar.

– Vi fikk tatt farvel før hun forsvant inn i seg selv, sier Isabell.

Gamle bilder

Bildene hun viser fram fra gamle album viser mor og datter sammen i mange av livets lykkelige situasjoner.

– Hun ble syk og operert like før jeg ble konfirmert. Men hun ville at jeg skulle få en perfekt dag med gjester og presanger. Jeg fatter fremdeles ikke hvor hun fikk krefter fra til både å lage mat og å være vertinne.

Gruer seg til jul

Julen for to år siden var spesiell. Karin-Janne var hjemme fra sykehuset, men tilbragte mesteparten av tiden på sofaen. Fjorårets jul ble Isabells første uten mamma.

–  Jeg gruet meg skikkelig. Ingen ting ville jo være som før, sier den tapre jenta, som er glad hun i år kan feire jul sammen med kjæresten Jon Sandsmark (22).

- Vi kommer til å ta det med ro, tenne lys - og kanskje ta en tur til mammas grav, sier Isabell.

Snakk om sykdommen

Når mor eller far får kreft, rammer det hele familien. Da er det viktig å være ærlig og åpen. Barn trenger informasjon for å forstå hva som skjer og for å mestre en ny og vanskelig livssituasjon.

Foreldre må snakke om sykdommen og hvordan den vil påvirke deres og familiens hverdagsliv.

- Som foreldre er kanskje det viktigste dere gjør å la barna føle seg involvert og betydningsfulle i det som skjer, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne
Lise Ryel.

LES OGSÅ: Erik fikk nytt hjerte - det ga liv til to