KJENNER SEG IGJEN: - Rollefiguren Saga og jeg har samme syndrom. Hun er med på å ufarliggjøre Asperger, sier Tina Marie Kjenner fra Sarpsborg. Foto: NRK/Geir Egil Skog, Se og Hør
KJENNER SEG IGJEN: - Rollefiguren Saga og jeg har samme syndrom. Hun er med på å ufarliggjøre Asperger, sier Tina Marie Kjenner fra Sarpsborg. Foto: NRK/Geir Egil Skog, Se og HørVis mer

Tina Marie har samme lidelse som Saga i «Broen»

- Jeg kjenner meg igjen i henne, sier 23-åringen fra Sarpsborg.

SEOGHØR.NO: – Det var en lettelse å få diagnosen da jeg var 13 år. Jeg fikk en merkelapp, og for meg føltes det positivt, forteller Tina Marie Kjenner (24) fra Sarpsborg i Østfold til Se og Hør.

Hver uke ruller den dansk-svenske krimserien «Broen» over norske fjernsynsskjermer. Hovedrollefiguren i serien er drapsetterforsker Saga Norén, som spilles av svenske Sofia Helin (43).

Mange oppfatter Saga som ufølsom og betenksom på hva du sier og gjør. Hun er en skarp drapsetterforsker, men de sosiale kodene oppfattes ikke alltid som velmenende.

Ler mye

– Det er stor humor for meg å følge med på «Broen». Jeg ser meg selv i Saga, sier Tina Marie.

Hun har i mange år vært åpen om at hun har diagnosen asperger.

Saken fortsetter under bildet.

EN SANN DYREVENN: - Det er ikke lett å bli forstått på riktig måte når man har Asperger. Heldigvis forstår hunden min, Gizmo meg, sier Tina Marie. 
 Foto: GEIR EGIL SKOG
EN SANN DYREVENN: - Det er ikke lett å bli forstått på riktig måte når man har Asperger. Heldigvis forstår hunden min, Gizmo meg, sier Tina Marie. Foto: GEIR EGIL SKOG Vis mer

- I en episode stilte hennes politikollega dette spørsmålet: «Har du penger?». «Ja», svarte Saga uten å ta hintet at Martin trengte penger til en kopp kaffe. Den vesle episoden er med på å beskrive noen av symptomene som vi med asperger har.

- I annen episode får Saga en ny kollega. Den nye makkeren spør: «Saga, du liker meg ikke?» Saga er ikke sen om å svare: «Nei, jeg gjør ikke det». Jeg kjenner meg igjen. Så direkte kan jeg også være, sier Tina Marie.

Men hun er rask med å legge til at det ikke er vondt ment. – Jeg kan være ubetenksom på hva jeg sier. Det er rett og slett bare fordi jeg er sånn. Jeg ser at Saga flere ganger sier: «Skulle jeg ikke ha sagt det?» Hun ser altså ikke at andre stusser over det hun sier, sier Tina Marie. 

Åpenhet

POPULÆR SKUESPILLER: Sofia Helin har fått mye ros for sin tolkning av rollen som Saga Norén. Foto: TT NYHETSBYRÅN
POPULÆR SKUESPILLER: Sofia Helin har fått mye ros for sin tolkning av rollen som Saga Norén. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

– Jeg var glad da mamma tok grep da jeg startet på ungdomsskolen. Jeg slet med konsentrasjonen og å forholde meg til andre. Det er liten tvil om at jeg ble hengende faglig og sosialt etter mine jevnaldrende. Jeg tror at en enda tidligere diagnose hadde vært lettere for meg, sier Tina Marie.

Hun blogger om det å ha asperger. Hver eneste uke er det mange som stiller henne spørsmål. Flere av dem er foreldre til barn som nettopp har fått diagnosen eller som tror barna sine har asperger.

– Jeg føler med de barna som har det. Flere av dem kvier seg for å få et stempel i panna. Min erfaring er at det kan være til stor hjelp. Da forstår både barnet selv og de rundt hvorfor ting sies og gjøres på en måte som mange oppfatter som upassende, Tina Marie. 

Gir et ansikt

Sofia Helin har uttalt at hun i rollefiguren kunne føle seg litt sosialt avstumpet – og at det var krevende.

– Det kan jeg forstå, men jeg synes Saga ufarliggjør asperger. Hun gir oss med den samme diagnosen et ansikt. Jeg synes nok at hun enkelte ganger overdriver litt, men det er veldig bra at folk blir bevisste på oss med asperger.

- Dessuten viser hun at hun er en dyktig politikvinne. Det er med på å vise du kan nå langt med et slikt syndrom, sier Tina Marie.      

MANGE FANS: Sofia Helin har fått mange fans gjennom sin innsats i «Broen». Her er hun sammen med danske Kim Bodnia i en tidligere sesong. Foto: NRK
MANGE FANS: Sofia Helin har fått mange fans gjennom sin innsats i «Broen». Her er hun sammen med danske Kim Bodnia i en tidligere sesong. Foto: NRK Vis mer

Tilstanden har gått så hardt inn på henne at hun er ufør, men håpet er etter hvert å komme litt ut i arbeidslivet.

– Jeg koser meg med hunden min Gizmo (4). Så er jeg heldig å ha en forståelsesfull kjæreste som heter Stephan Odden (26), røper Tina Marie.

Hun er fast bestemt på én ting: Hun skal følge «Broen» til siste slutt. – Det er mye humor i det, synes Tina Marie.

LES OGSÅ: - Jeg har aldri sett på det som verdens undergang