HARDHAUS: Tim Berg ble spådd et liv i rullestol etter over 300 beinbrudd i ungdommen. Men etter 17 år med hard trening, klarte 32-åringen å kjempe seg på beina igjen. Foto: Morten Eik
HARDHAUS: Tim Berg ble spådd et liv i rullestol etter over 300 beinbrudd i ungdommen. Men etter 17 år med hard trening, klarte 32-åringen å kjempe seg på beina igjen. Foto: Morten Eik Vis mer

Tim Berg:

Tim var dømt til et liv i rullestol etter 300 beinbrudd

Etter 17 år står tøffingen på egne bein. 

Tim Berg (32) fra Oslo sluttet å telle beinbrudd og besøk på legevakten i ung alder. Da hadde han vært under behandling for over 300 skader.

- Det skulle ingen ting før jeg måtte på sykehus for å behandle et brudd. Noen ganger holdt det med en skikkelig nysekule eller latterkrampe. Andre ganger hadde jeg vært vågal og utforsiktig, sier 32-åringen.

Han har sykdommen Osteogenesis imperfecta (OI) - en arvelig genetisk sykdom, ofte kalt beinskjørhet. Det er feil i beinvevet som gir skjøre bein, lav beinmasse, og som fører til hyppige beinbrudd.

Alvorlighetsgraden varierer betydelig fra alvorlige til meget milde former uten brudd. Sykdommen finnes i flere varianter.

Saken fortsetter under bildet.

TØFT: Else Berg var bare 20 år gammel da hun ble mor til Tim. Hun ble beskyldt for barnemishandling første gang sønnen kom på sykehuset med beinbrudd. Men det tok ikke lang tid før hans sjeldne sykdom ble oppdaget. Foto: Privat
TØFT: Else Berg var bare 20 år gammel da hun ble mor til Tim. Hun ble beskyldt for barnemishandling første gang sønnen kom på sykehuset med beinbrudd. Men det tok ikke lang tid før hans sjeldne sykdom ble oppdaget. Foto: Privat Vis mer

En av de heldige

Tim regner seg blant de heldige, ettersom seriebruddene allerede ligger noen år tilbake. Men han er klar over at det ikke er en selvfølge at tingene forblir slik.

- De siste årene har jeg vært skånet for alvorlige skader, noe jeg selv mener skyldes riktig kosthold og mye trening. Kroppen min er liksom ikke skapt for å holde seg i ro, sier Tim.

KLARER ALT: Tim trives i sin nye leilighet, og står gjerne opp i rullestolen når han trenger å ta noe ut fra de høye skapene. Foto: Morten Eik
KLARER ALT: Tim trives i sin nye leilighet, og står gjerne opp i rullestolen når han trenger å ta noe ut fra de høye skapene. Foto: Morten Eik Vis mer

Elise Berg (52) var bare 20 år gammel da hun ble mor til Tim. Han ble født syv uker før termin, og hun fikk antydninger om at han kunne ha celebral parese.

Hun husker at sønnen av og til skrek av smerte når noen kom borti ankelen hans. Tre dager før han skulle feire sin ett-årsdag havnet han på sykehus med sitt første beinbrudd.

- Han hadde fått nye sko, og det var alt for stive.Jeg glemmer aldri lyden av hans første brudd. Det var som en kvist som knakk. Da vi kom på sykehuset, viste det seg at leggen var brukket tvers av, sier Else.

Vond mistanke

Den unge alenemoren husker de neste dagene som et mareritt. Hun ble mistenkt for mishandling og vold mot barnet sitt.

- Det var en forferdelig beskyldning, og hardt mens det sto på. Alt endret seg da Tim fikk sitt neste brudd noen dager senere - uten at jeg hadde vært i nærheten.

LITEN OG RUND: Tim beskriver seg selv som liten og rund i barndommen. Usunt kosthold med mye kebab, gjorde at han på det meste veide 80 kg. Foto: Privat 
LITEN OG RUND: Tim beskriver seg selv som liten og rund i barndommen. Usunt kosthold med mye kebab, gjorde at han på det meste veide 80 kg. Foto: Privat  Vis mer

Til å begynne med samlet Tim på gips med autografer og hyggelige hilsener.

- Etterhvert gikk de rett i søpla. Jeg rakk jo knapt å ta av meg den ene gipsen før det var tid for en ny. Og et beinbrudd gjør akkurat like vondt, for meg som for alle andre, forklarer 32-åringen.

Sykehusoppholdene gjorde at Tim mistet mye skolegang. Men Ellingsrud-gutten fullførte videregående, der han hadde russenavnet «Crazy legs».

Tim er i dag utdannet barne og ungdomsarbeider, og jobber på SFO i Oslo.

- Legene fryktet at sykdommen med påfølgende feilstillinger i kroppen, ville gjøre meg sengeliggende, eller i beste fall helt avhengig av rullestol. Men hard trening og et bevisst kosthold, gjør at jeg igjen står på egne bein.

Legene stoppet veksten

Tim er 122 cm høy. Legene stoppet veksten hans i ung alder.

SYKEHUSLIV: Tim mistet nesten ett års skolegang på grunn av de hyppige sykehusinnleggelsene. Her er det venstre arm som er brukket. Foto: Privat 
SYKEHUSLIV: Tim mistet nesten ett års skolegang på grunn av de hyppige sykehusinnleggelsene. Her er det venstre arm som er brukket. Foto: Privat  Vis mer

- Det var fare for at beina skulle vokse seg så lange og tynne at de ikke ville klare å bære kroppen min. Derfor ble det bestemt at det er bedre at jeg ble kortvokst, og gående enn lang og sengeliggende, sier han.

Den veltrente 32-åringen føler selv at han i en periode var rund som ei kule. På det tyngste veide han over 80 kilo.

- Usunn livsstil, god drikke og mengder med kebab får ta skylden for min gamle kroppsform. Den hører fortiden til etter at jeg innså at det bare var meg som kunne ta kontroll og ansvar for livet mitt. I dag er favorittmaten min sushi.

Norgesmester

Tim brakk håndleddene første gang han forsøkte seg på «push up». Men det hindret ham ikke i å holde fast ved forsettet om å trene.

Kostholdet ble lagt om og treningsdosene økt. I dag gjennomfører han øvelsen med kroppen i fritt svev.

- Jeg halverte vekten på få år, og ble faktisk så tynn at jeg fikk beskjed om at jeg veide for lite. Da var det bare å finne tilbake til en redusert trivselsvekt.

Saken fortsetter under bildet.

NORGESMESTER: Tim er Norgesmester i rullestoltennis. Han utdannet seg til instruktør for å undervise andre i sporten. Foto: Morten Eik
NORGESMESTER: Tim er Norgesmester i rullestoltennis. Han utdannet seg til instruktør for å undervise andre i sporten. Foto: Morten Eik Vis mer

Tim er også Norgesmester i rullestoltennis og instruktør. Og det vekker berettiget oppsikt når folk får vite at han er innehaver av sort belte i kampsporten Krav maga.

- Miljøet var tøft der jeg vokste opp, og flere ransforsøk gjorde at jeg bestemte meg for at jeg ville lære å forsvare meg selv. Selv om målet mitt er å aldri bruke teknikkene jeg har lært, gir det meg en trygghet å vite at jeg kan dem, sier Tim.

Gråt av glede

Tim satt i rullestol i mange år. Det var nok av dem som aldri trodde han skulle klare å gå igjen.

- Det tok meg 17 år med trening og jernvilje å komme på beina igjen. Det var en enorm seier, med følelser så sterke at jeg begynte å gråte.

De samme sterke følelsene overveldet ham igjen, da han noen måneder senere gikk fra stuen og inn på soverommet.

- Det er noe av det største jeg har gjort. Det har vært en absurd lang prosess, men jeg har bevist for meg selv at det meste går for den som nekter å gi opp.

Saken fortsetter under bildet.

IMPONERENDE: Tim brak håndleddet første gang han forsøkte å ta push ups. I da gjennomfører han øvelsen med kroppen i fritt svev. Han har sort belte i kampsporten Krav maga. Foto: Morten Eik
IMPONERENDE: Tim brak håndleddet første gang han forsøkte å ta push ups. I da gjennomfører han øvelsen med kroppen i fritt svev. Han har sort belte i kampsporten Krav maga. Foto: Morten Eik Vis mer

Pusser opp

I dag trives Tim i sin nye leilighet på Furuset.

Arbeidet med å pusse opp gjør han stort sett selv. Det er tidkrevende, men tilfredsstillelsen over å gjennomføre prosjektene, gjør at han stadig setter seg nye mål.

- Jeg hadde kjæreste, men ikke nå lenger. Jeg har liksom prioritert det bort en stund samtidig som jeg er åpen for at noe plutselig kan skje. Og for å være ærlig, så er jeg fornøyd med livet slik det er for øyeblikket. Døgnet har knapt nok timer til alt jeg vil gjøre.

LES OGSÅ: Petter og Vendela: Ja, vi er kjærester