VENTER: Thor-Einar Wiik (49) fra Askim fikk hjerteinfarkt for 2 år siden - og var død i 25 minutter. Nå venter han på et nytt hjerte. 
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
VENTER: Thor-Einar Wiik (49) fra Askim fikk hjerteinfarkt for 2 år siden - og var død i 25 minutter. Nå venter han på et nytt hjerte. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Thor-Einars liv henger i en tynn tråd

En batteridrevet elektrisk hjertepumpe holder liv i Askim-mannen mens han venter på et nytt hjerte. Selv kaller han seg bare «Duracell-mannen».

SEOGHØR.NO: Thor-Einar Wiik (49) fra Askim er trolig den eneste i verden som kan skryte av at han døde på det samme sykehuset hvor han en gang ble født.

– Da hjertet mitt stoppet var jeg teknisk sett død i 25 minutter, sier den populære læreren til Se og Hør.

Han er glad han hadde marginene og et dyktig helsevesen på sin side da han fikk et massivt hjerteinfarkt den 27. juni 2013.

– Jeg fikk trolig et mindre hjerteinfarkt på golfbanen tidligere på formiddagen, men som menn flest så jeg ingen grunn til å oppsøke lege med det samme, forteller han.

Da smertene kom tilbake på ettermiddagen ba han en nabo om å bli kjørt til legevakten. Det gjorde at han allerede var på sykehuset i Askim da hjertet stanset.

TRENGER NYTT HJERTE: Thor-Einar Wiik (49) fra Askim er trolig den eneste i verden som kan skryte av at han døde på det samme sykehuset hvor han en gang ble født. Her er samboer samboer Agnete Berge (47) på besøk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TRENGER NYTT HJERTE: Thor-Einar Wiik (49) fra Askim er trolig den eneste i verden som kan skryte av at han døde på det samme sykehuset hvor han en gang ble født. Her er samboer samboer Agnete Berge (47) på besøk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Luftambulanse

Tilfeldighetene gjorde at en av de tre legene som var til stede var hjertespesialist. Tilstanden var likevel kritisk etter hjertestansen da Luftambulansen ankom Ullevål sykehus i Oslo, hvor Thor-Einar tilbragte de neste ti dagene i koma.

– Vi fikk beskjed om at det ikke var håp. Legene ville se hvor lenge de kunne holde ham i live, sier samboer Agnete Berge (47).

For barna Magnus (20) og Mathilde Wiik (22) var situasjonen ekstra tøff. Deres mor var død av kreft noen måneder tidligere. Nå risikerte de å bli foreldreløse i ung alder.

- Jeg var alt de hadde igjen, så det er klart de hadde det tøft.

Så aldri lyset 

Thor-Einar glemmer aldri hvor frustrerende det var å våkne til live etter lang tid i koma. Han fikk sondemat i nesen samtidig som ledningene til respiratoren var montert rett på pusterøret hans.

VENTER: Thor-Einar Wiik  fikk hjerteinfarkt for 2 år siden - og var død i 25 minutter. Samboer Agnete Berge håper kjæresten snart får et nytt hjerte. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
VENTER: Thor-Einar Wiik fikk hjerteinfarkt for 2 år siden - og var død i 25 minutter. Samboer Agnete Berge håper kjæresten snart får et nytt hjerte. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Det var som å være med i en film. Jeg kunne ikke si et ord. Alle rundt meg fryktet at jeg var alvorlig hjerneskadet. Men heldigvis klarte jeg å blunke da de spurte meg om jeg forsto det de sa, sier 49-åringen.

I ettertid har han fått mange spørsmål om hvordan han opplevde døden, men 49-åringen kan ikke fortelle enn at det var svart.

– Jeg så nok aldri noe til lyset så mange snakker om.

Organsvikt

115 kilo var matchvekten da hjertet sviktet Thor-Einar. Han veide 80 kilo da han ble skrevet ut av sykehuset.

Absolutt alle indre organer sviktet etter hjerteslaget.

 

- Vi fikk aldri spørsmål om organdonasjon mens han lå på sykehuset. Alt var så ødelagt at ingen ting kunne brukes, sier Agnete.

Etter 6 uker som sengeliggende pasient, tilkoblet respirator og med nyrene i dialyse var halvparten av musklene til Thor-Einar borte.

ELSKER SJØEN: Thor-Einar elsker å være på sjøen om sommeren, men han må alltid være i nærheten av Rikshospitalet i fall det dukker opp et passende hjerte. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ELSKER SJØEN: Thor-Einar elsker å være på sjøen om sommeren, men han må alltid være i nærheten av Rikshospitalet i fall det dukker opp et passende hjerte. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg var også lam i høyre hånd. En stund fryktet jeg at jeg aldri mer skulle klare å spille bassgitar, men gode venner sørget for å kjøpe inn en liten og lett bass-ukulele slik at jeg hadde noe å øve på. Det hjalp meg å få førligheten i armen tilbake.

Nytt hjerte

Selv om det meste av kroppen til Thor-Einar i dag fungerer normalt, må det ødelagte hjertet hans byttes.

Avansert teknologi i form av en innvendig hjertepumpe sørger i dag for at blodet pumpes rundt i kroppen hans. De regelmessige pulsslagene som lyder fra et frisk hjerte er erstattet av et evig sus, som fra en sentrifuge.

– Livet mitt henger bokstavelig i en tynn tråd, spøker 49-åringen.

BATTERIDREVET: Thor-Einar Wiik fra Askim har i dag et mekanisk hjerte som pumper blod rundt i kroppen hans. Ryker den tynne ledningen mellom hjertepumpen og batteripakken - er han død. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
BATTERIDREVET: Thor-Einar Wiik fra Askim har i dag et mekanisk hjerte som pumper blod rundt i kroppen hans. Ryker den tynne ledningen mellom hjertepumpen og batteripakken - er han død. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Det avanserte utstyret drives av et batteri i vesken Thor-Einar alltid har med seg. Batteriene byttes hver sjette time, nye er alltid klare og full-ladede. Om natten kobles han i tillegg til strømnettet.

Slik ble Anne frisk av diabetes

Galgenhumoristisk påpeker han avhengigheten av bilens sigarett-tenner – selv om han har sluttet å røyke.

– Det har akkurat riktig spenning til at jeg kan koble meg til der også.

Ventetid

Med et liv som er avhengig av at batteriene til enhver tid virker, nøler ikke Thor-Einar med å kalle seg «Duracell-mannen» - etter den lille «reklame-kaninen» som hoppet rundt med nye batterier.

Mellom 12 og 15 norske pasienter har operert inn denne spesielle hjertepumpen mens de venter på tur til å bli transplantert.

- Vi «Duracell-gutta» møtes på Rikshospitalet hver tredje uke, og vi er flinke til å utveksle erfaringer. Stort sett er vi den samme gjengen, selv om noen mister bæretillatelsen på vesken fordi de er transplantert.

AKTIV: Når Thor-Einar spiller golf bærer han batteriet en en spesiallaget veske bak på ryggen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
AKTIV: Når Thor-Einar spiller golf bærer han batteriet en en spesiallaget veske bak på ryggen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

For ham pumpen og batterivesken en del av ventetiden. For andre, som USAs tidligere visepresident Dick Cheney, er hjertepumpen blitt en permanent løsning.

Ta et standpunkt

Thor-Einar har ventet på transplantasjon i to år, og han har blandede følelser rundt gleden over å være i så god form at han ikke står øverst på listen.

– Det hadde vært deilig å bli ferdig med det jeg vet jeg må gjennom. Samtidig erfarer jeg at livet med batterier ikke hindrer meg i annet enn å svømme, noe jeg heller ikke var spesielt glad i før jeg ble syk.

Selv om båtlivet lokker i sommervarmen, er det ikke verd å ta sjansen på noen langtur. Den som venter på et nytt hjerte må alltid være i nærheten av Rikshospitalet.

Dødssyke Ena-Marie reddet pappas liv

– Jeg har fire timer på meg den dagen telefonen ringer med beskjed om at hjertet mitt er klart. Noen dager er selvsagt tøffere enn andre, ikke minst følelsesmessig. Til å begynne med var det tøft å tenke på at noen må dø for at jeg skal få en sjanse til å leve videre.

Samtidig er det viktig å erkjenne at det jo ikke er noen som dør for at jeg skal leve. Det handler om at noen sier ja til organdonasjon.

Åpen og ærlig

Tobarnsfaren er sykmeldt fra jobben som lærer. Men han reiser gjerne rundt for å fortelle hvor viktig det er å snakke om organdonasjon.

NY PLATE: Engler spiller harpe, Thor-Einar spiller bass-ukulele. Sammen med bandet "Ødemark" er han aktuell med platen "Engler og vin". Foto: PRIVAT/SE OG HØR
NY PLATE: Engler spiller harpe, Thor-Einar spiller bass-ukulele. Sammen med bandet "Ødemark" er han aktuell med platen "Engler og vin". Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg forteller elevene min egen historie og viser bilder fra sykehuset. I hjemmelekse får de beskjed om å snakke med familien sin om organdonasjon. Dette handler om å la andre vite hvilket standpunkt du har. For selv om det er lov å si nei, er det enda bedre hvis flere sier ja, sier han pedagogisk og optimistisk.

Slik blir du organdonor

– Jeg går ikke rundt og synes synd på meg selv. Jeg lever livet. Det er mange som er sykere enn meg. Det eneste jeg trenger er en ny reservedel!

LES OGSÅ: Mirakelbabyen Alfie slo alle odds