Therese-saken:

Therese (9) forsvant for 32 år siden: - Ubeskrivelig

Da datteren forsvant sporløst i 1988, ble livet til Inger-Lise satt på vent. Nå ber hun dem som vet noe om å stå frem.

LEVER I UVISSHET: - Jeg sier alltid at jeg har tre fantastiske døtre, sier Inge-Lise. I stuen hjemme i leiligheten henger det bilder av Therese, (t.v.) som i dag ville ha vært 41 år, Elena som nå er 38 år og Tine på 32 år. Foto: Espen Solli
LEVER I UVISSHET: - Jeg sier alltid at jeg har tre fantastiske døtre, sier Inge-Lise. I stuen hjemme i leiligheten henger det bilder av Therese, (t.v.) som i dag ville ha vært 41 år, Elena som nå er 38 år og Tine på 32 år. Foto: Espen Solli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke én dag for tidlig å skulle lette på sløret. Jeg er overbevist om at det er personer som vet hva som skjedde med Therese.

Inger-Lise Johannessen (60) har lett etter et svar helt siden 3. juli 1988. Det var da eldstedatteren Therese (9) forsvant fra bydelen Fjell i Drammen. I november 2020 viste NRK en dokumentarserie om forsvinningsmysteriet.

FLOTT JENTE: Mamma Inger-Lise har mange gode minner om eldstedatteren Therese. – Hun var rolig og veldig snill, forteller hun. Foto: Privat
FLOTT JENTE: Mamma Inger-Lise har mange gode minner om eldstedatteren Therese. – Hun var rolig og veldig snill, forteller hun. Foto: Privat Vis mer

Saken er strafferettslig foreldet. Nettopp det at den eller de som står bak forsvinningen av Therese ikke risikerer straff, gjør at Inger-Lise har et fornyet håp om at datterens mystiske forsvinning endelig kan bli løst.

– Det eneste jeg ber om er å få et svar, å få ro i sjelen. Jeg er forberedt på at svaret kan gi meg et sjokk, at det kanskje er noen jeg vet hvem er, uten at jeg har noen sikker formening om det, sier Inger-Lise til Se og Hør.

– Det er i hvert fall én ting jeg er sikker på – og det er at jenta mi må ha blitt tatt av noen hun kjente. Therese var en sjenert og forsiktig jente som aldri pratet med fremmede. Jeg er sikker på at hun ble lokket med av noen hun visste hvem var …, fortsetter hun.

SISTE OBSERVASJON: Det var her i bydelen Fjell i Drammen at Therese bodde. Det var også her hun sist ble sett, etter å ha kjøpt godterier. Foto: Espen Solli
SISTE OBSERVASJON: Det var her i bydelen Fjell i Drammen at Therese bodde. Det var også her hun sist ble sett, etter å ha kjøpt godterier. Foto: Espen Solli Vis mer

Pågikk i over flere år

Therese-saken er en av norgeshistoriens med omtalte kriminalsak, og på det meste jobbet hundre politifolk med forsvinningen.

Både taktisk og teknisk etterforskning pågikk over flere år. I sin tid fikk politiet inn 4.645 tips, og 10.640 personer ble kartlagt. Hele 13.685 observasjoner ble gjennomgått.

Therese ble meldt savnet ved 20-tiden om kvelden søndag 3. juli. Hun lekte blant andre med lillesøsteren sin, og var flere ganger innom en kiosk rett ved en av blokkene hun og familien bodde i. Rett før klokken 19.30 begynte det å styrtregne i området, og Therese gikk innom kiosken for tredje og siste gang.

Kvinnen som jobbet i kiosken, så Therese forlate forretningen og fortsette nedover en gangvei rett utenfor. Dette er den siste sikre observasjonen av niåringen. Therese var da iført en rosa T-skjorte, dongeriskjørt og mokasiner.

Skrev bok

I 2013 utga Inger-Lise boken «Therese, Mammas historie» om forsvinningen til datteren.

Da var det gått 25 år siden Therese forsvant fra henne.

Inger-Lise skriver om sin relasjon til en pakistansk mann. Denne kontakten opphørte kort tid før hun traff en spansk mann, som er far til Therese og de to andre døtrene som Inger-Lise har.

De to har ingen kontakt i dag. I boken spekulerer Inger- Lise på om noen i det pakistanske miljøet kunne ha stått bak bortføringen av Therese.

Det såkalte Pakistan-sporet ble tett fulgt opp av politiet. Den kvelden Therese forsvant hadde flere vitner sett et pakistansk par med en jente som lignet Therese på Kastrup flyplass i Danmark.

MANGE TANKER: – Jeg har ofte lurt på hvilken personlighet Therese ville hatt om hun var her nå, sier Inger-Lise. Foto: Privat
MANGE TANKER: – Jeg har ofte lurt på hvilken personlighet Therese ville hatt om hun var her nå, sier Inger-Lise. Foto: Privat Vis mer

Senere fant politiet passasjerlisten som viste at et barn reiste sammen med to voksne i et Pakistan Air-fly til Islamabad. To etterforskere fra Norge ble sendt til Pakistan, men kom ingen vei. Det pakistanske miljøet fremsto som lukket for vestlig politi.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer

Vil ikke gi falske forhåpninger

På 90-tallet tilsto svenske Thomas Quick (70) en rekke drap – blant annet på Therese. Han ble dømt, men frikjent for alle drapene noen år senere.

Han var dermed sjekket ut av Therese-saken, selv om den daværende etterforskningsledelsen på politihuset i Drammen den dag i dag mener at Quick må ha stått bak bortføringen.

Så sent som i november i fjor vurderte Kripos om det var grunnlag for å gjenoppta etterforskningen av Therese-saken.

– Vi har stor forståelse for at de pårørende ønsker svar, men dette handler også om ikke å gi falske forhåpninger. Det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål i saken, men vi ser ikke hvordan politiet nå, mer enn 30 år senere, skal kunne belyse disse tilstrekkelig, uttalte Espen Erdal, leder for Kripos sin Seksjon for alvorlige uoppklarte saker.

BLE INFORMERT: Inger-Lise blir her orientert om status av etterforskningsleder Bjørn Haneborg i Kripos. Det skjedde et par måneder etter forsvinningen i 1988. Foto: Nils J. Maudal
BLE INFORMERT: Inger-Lise blir her orientert om status av etterforskningsleder Bjørn Haneborg i Kripos. Det skjedde et par måneder etter forsvinningen i 1988. Foto: Nils J. Maudal Vis mer

Inger Lise roser politiet, og mener de har gjort hva som er mulig. Hun tror selv ikke at Quick kan ha noe med forsvinningen å gjøre.

For Inge-Lise er det likevel viktig at Therese aldri blir glemt. Derfor sa hun ja til å være med dokumentaren «Therese – jenta som forsvant» på NRK.

KIDNAPPET: Den bisarre historien om Jan Brobergs to kidnappinger sjokkerer seere. Video: Netflix Vis mer

– Jeg har alltid hatt et lite håp om at Therese er i live, at hun lever sitt liv et sted. Men samtidig sier fornuften at hun er død. Tankene og følelsene mine har i alle år vekslet mellom håp, tro og fortvilelse. Det er ubeskrivelig hva en forsvinningssak gjør med en hel familie. Therese blir aldri glemt.

Inger-Lise synes uvissheten har vært det aller tyngste å takle gjennom alle disse årene.

– Når jeg ikke vet hva som har skjedd, så får jeg ingen sorg som jeg kan bearbeide. Det beste jeg kan håpe på er å få et svar før jeg blir gammel og forlater denne verden. Bare det å få en grav å gå til ville vært en lettelse. Da ville mange av tankene kunne slippe tak. En gravplass kunne ha gitt meg den indre roen som jeg så sårt trenger.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Preget for livet

Inger-Lise er ikke i jobb. Alt det hun har vært igjennom har satt sine klare begrensninger på det livet hun en gang så for seg.

– Det gir ingen mening å si at tiden legger alle sår. Jeg er preget for livet, men har på et vis lært meg å leve med det, slik at det ikke hele tiden preger tankesettet mitt. Selv om alt med Therese ligger latent i hodet mitt, så gjelder det å fokusere på andre ting. Ofte klarer jeg det på egen hånd og med hjelp av de nærmeste rundt meg, men heldigvis får jeg bistand fra kommunen ved behov.

I FOKUS: Inger-Lise (i midten med ryggen til) og politietterforskerne møtte pressen bare få uker etter at Therese forsvant. Medie-oppmerksomheten var enorm. Foto: Nils J. Maudal
I FOKUS: Inger-Lise (i midten med ryggen til) og politietterforskerne møtte pressen bare få uker etter at Therese forsvant. Medie-oppmerksomheten var enorm. Foto: Nils J. Maudal Vis mer

Det viktigste for Inger-Lise er døtrene Elena (38) og Tine (32). Elena var seks år da Therese forsvant, mens Inger-Lise var gravid i fjerde måned med Tine. De voksne jentene har etablert seg med familie.

– Det gir mye glede å ha fire flotte barnebarn. Jeg får energi av å være sammen med dem. For meg som er alene er det godt at jeg har familie i nærheten, sier Inger-Lise som bor på Geithus i Modum.

Hun finner en spesiell ro ved å være ute i naturen. De to hundene Lea (1) og Nala (3) dra matmor ut i frisk luft.

– Det er mye glede og selskap i hundene. De er trofaste, uansett hvordan jeg har det. Jeg opplever fra tid til annen at enkelte ønsker å bli kjent med meg på grunn av Therese og ikke meg. Når jeg oppdager det, så sier jeg klart ifra at slik kontakt ønsker jeg ikke.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Mens Inger-Lise står i høstsola mellom de gule bladene som varsler at en ny årstid er på vei, gjentar hun betydningen av å ha barn og barnebarn.

– Men en god venn eller kjæreste hadde vært koselig!

LES OGSÅ: Søskendrapet som sjokkerte: Nå snakker han

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer