Thea (10) reddet mammas liv

Da den unge jenta fant moren livløs, beholdt hun roen. - Jeg er evig takknemlig, sier Line.

EKTE HELT: - Thea var bare fem år da hun gjorde en heltemodig innsats som reddet livet mitt, sier mamma Line Gjørtz-Larsen. Foto: Geir Olsen, Se og Hør
EKTE HELT: - Thea var bare fem år da hun gjorde en heltemodig innsats som reddet livet mitt, sier mamma Line Gjørtz-Larsen. Foto: Geir Olsen, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: - Jeg er kjempeglad i Thea (10), forteller Line Gjørtz-Larsen (28) fra Larvik
i Vestfold.

Da Thea var fem år, var mor og datter alene i huset. Det skulle vise seg at mamma Line skulle få god hjelp av datteren i dramatikken som utspant seg 26. september 2011.

Line hadde hanglet i noen dager.

– Jeg trodde jeg fikk influensa. Jeg hadde feber, vondt i hodet og i nakken. Thea skulle egentlig bort på besøk den kvelden, men hadde ikke lyst. Det er jeg i ettertid veldig glad for, sier Line til Se og Hør.

Alvorlig syk

Den unge mammaen følte seg med ett mye dårligere.

– Jeg følte jeg måtte kaste opp, og gikk ut på badet. Etter det husker jeg ikke stort – før jeg våknet opp på sykehuset, forteller Line. Thea var i et annet rom. Hun skulle gå for å spørre mamma om noe.

INGEN TRAUMER: - Jeg er et bevis på at barns innsats kan redde liv. Heldigvis virker det ikke som Thea har fått senskader av det hun opplevde, forteller Line. Foto: Geir Olsen, Se og Hør
INGEN TRAUMER: - Jeg er et bevis på at barns innsats kan redde liv. Heldigvis virker det ikke som Thea har fått senskader av det hun opplevde, forteller Line. Foto: Geir Olsen, Se og Hør Vis mer

– Jeg gikk for å se etter mamma. Da jeg kom på badet så jeg at hun lå livløs på gulvet. Hun hadde kastet opp litt. Jeg ble redd, men tenkte at jeg måtte skaffe hjelp, forteller Thea.

Ringte tante

Hun klarte, tross sin unge alder, å bevare roen.

– Jeg tok tak i mobiltelefonen til mamma og stavet Ane som er tanten min, slik at jeg fikk ringt henne. Tante varslet nødnummeret etter at jeg ringte henne. Tante kom til oss og var hos meg da mamma ble hentet i ambulanse,husker Thea.

Hjernehinnebtennelse

Det viste seg at Line var rammet av en hissig hjernehinnebetinnelse da hun besvimte på badet.

– Det var forklaringen på at jeg hadde så vondt i nakken. Senere fikk jeg vite at jeg hadde hjernehinnebetennelse. Det er langt mer alvorlig, fordi det går utover hjernevevet. Jeg lå fem uker på sykehus, før jeg startet en møysommelig opptrening, forteller Line.

GIFT: Line giftet seg med sin kjære Frode i juni i år. - Han er en viktig klippe i livet mitt og oppmuntrer meg i hverdagen, sier Line. Foto: Geir Olsen, Se og Hør
GIFT: Line giftet seg med sin kjære Frode i juni i år. - Han er en viktig klippe i livet mitt og oppmuntrer meg i hverdagen, sier Line. Foto: Geir Olsen, Se og Hør Vis mer

Lære å gå

 Hun måtte lære å gå igjen. Det var ikke bare motorikken som var rammet. Hukommelsen sviktet også.

– Det var tøft. Rehabiliteringen kom godt med, men jeg blir aldri helt frisk. Jeg blir fort sliten og tåler ikke så godt høye lyder. Det er ikke alltid jeg husker det jeg egentlig skal huske. Nervebanen er påvirket, og jeg har moderate hodeskader som aldri forsvinner, sier Line fem år etter hendelsen.

I dag driver hun sin egen hjemmeside, forfatterfrue.no, hvor hun skriver om mot til å kjempe.

Nyttig sang

Line er evig takknemlig for at datteren reagerte så snarrådig.

– Du reddet livet mitt, Thea, sier Line og gir henne en god klem.

En god støtte er også ektemannen, krimforfatter Frode Gjørtz-Larsen (43).

– Vi giftet oss i sommer. Kjærligheten gjør meg sterk. Jeg har mye å takke Frode
for, sier Line.

Paret har to barn hver fra tidligere forhold. Alle har lært en liten sang som heter Bæbu-sangen, skrevet av Nina Maarø-Ruden og Anne-Lise Borgen. Den skal gjøre det lettere for barn å ringe etter hjelp ved en ulykke. Line og Frode oppfordrer foreldre til å lære barna sine denne nyttige regla.

– Den kan jeg, sier Thea og synger: En brann er ikke noe tull, du må ringe 1-1-0 Har du en tyv på do, må du ringe 1-1-2 Har du virkelig vondt et sted, må du ringe 1-1-3 Det er lett å huske det!

LES OGSÅ: Nichlas (18) vant kampen mot mobberne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer