Da vulkanen Whakaari hadde utbrudd på New Zealand 9. desember i 2019, spredte nyheten seg fort verden over. Fanget i vulkanutbruddet var nemlig 47 turister, som var på øya på guidet tur.
Turistene hadde gledet seg til en moderat krevende tur for å oppleve det nærmest måneaktige landskapet, med bekker av kokende svovelholdig vann, og syresjøen, en blågrønn innsjø, et yndet sted for selfies. Og selvsagt, selve krateret.
Ombord i båten ut til øya befant Matthew og Lauren Urey seg.
Det nygifte paret fra USA var på bryllupsreise, og i Netflix-dokumentaren «Vulkanen – utbruddet på Whakaari» forteller de to, sammen med andre overlevende, guider og hjelpemannskap, om da de plutselig befant seg midt inni et vulkanutbrudd, der asken på et øyeblikk gjorde dag til natt, og den 200 grader varme dampen brente seg gjennom klærne.

Ble lam etter lynnedslag
Bryllupsreise
Nygifte Lauren og Matthew hadde bestemt seg for å legge bryllupsreisen på cruise i New Zealand. Matt var mer eventyrlysten enn Lauren, og de mente reisemålet dekket begges behov.
Whakhaari, på engelsk White island, var et attraktivt turistmål, med guidede turer opp til den aktive vulkanen. Da Lauren og Matt gikk ombord i båten som skulle ta dem til øya, gledet de seg. Guidene var kunnskapsrike, og båten moderne.

Turen ut tok halvannen time. Lukten av salt, svovel og røyk var sterk på den ubebodde øya, og alle fikk utdelt en gul hjelm, en gassmaske og et drops som skulle stimulere spyttproduksjonen for å forhindre hoste.

Innestengt med død mor i tre døgn
Snart gikk de i et irrgrønt månelandskap av stein, aske og mudder, blant knallgule sulfatformasjoner. Lenger opp lå innsjøen. De ble rådet til ikke å puste uten gassmaske ved syresjøen i mer enn to minutter, da gassene kunne være skadelige.
På vei opp sydet bakken og de kunne se røyken stige opp fra krateret.
Hyppige utbrudd
På vei opp stanset de ofte for å ta bilder.
– Jeg spurte guiden om det siste vulkanutbruddet. Han sa i 2013 og 2016, forteller Lauren Urey i dokumentaren.
Etter hvert som guiden nevnte flere utbrudd tilbake i tid, begynte hun å bli nervøs. Normalt var innsjøen blågrønn, men i dag var den hvit. En medvirkende forteller at de skal ha fått vite at det ikke var unormalt.

De skal også ha fått vite at vulkanen nå var på på nivå to, som betød en noe forhøyet aktivitet, men som likevel var nivået under et aktivt utbrudd.
Klokken var rundt 14. Deler av gruppen var allerede nede og dro tilbake med båten sin. 47 personer var fortsatt igjen på øya. Lauren og Matt var blant dem, og etter å ha tatt bilde foran krateret begynte de å gå ned igjen. Bak dem hadde en ny gruppe akkurat nådd toppen, og var ti minutter bak dem.

Halvveis nede stanset Lauren og Matthews gruppe for å smake på vannet i de varme bekkene. Plutselig fikk de se en mørk sky som steg til himmels bak dem. Gruppen syntes først den minnet om en desperant i Harry Potter og tok bilder.
I neste øyeblikk hørte de et høyt smell, og store steiner begynte å slynges ut i den voksende askeskyen.
I dokumentaren får vi se mobilopptak av folk som nå har skjønt hva som er i ferd med og skje, og som legger på sprang i panikk.
– Løp! roper turguidene, og bak dem velter askeskyen nedover fjellsiden lik et snøskred, og folk skriker i redsel.
Himmelen ble mørk
Matt og Lauren husker at himmelen ble svart på et øyeblikk, og at de presset gassmaskene mot ansiktet. De greide å komme seg til brygga, men Lauren hadde mistet gassmasken underveis, og pustet inn gassene.

Elizabeth (14) forsvant sporløst - fikk sjokktelefon
Gjemt bak en klippe kjente Matt huden på ryggen svis bort av dampen. Lauren lå ved siden av og hørte ham si: «Unnskyld, Lauren».
– Det var hjerteskjærende. Jeg holdt ham i hånden og var sikker på at vi kom til å dø, og jeg ville at kroppene våre skulle bli funnet sammen, forteller Lauren i dokumentaren.

Både hun og mannen kjemper mot tårene, og holder hverandre i hendene, med hud som er tydelig brannskadd, selv over tre år senere. Matt svelger:
– Jeg tenkte: Dette er min siste dag på jorden. Vi kommer til å dø på bryllupsreisen vår.
Leonardo DiCaprio produsent
Dokumentaren, som har Leonardo DiCaprio som executive producer, er ikke noe for svake sjeler. Den forteller om en enorm tragedie, som hentet ut fra et mareritt. Men den forteller også om menneskelig mot, og viljen til å hjelpe.
Båten med den første gruppen hadde kommet et stykke utpå vannet, da de oppdaget utbruddet.

Sekvenser filmet med mobil viser den digre askeskyen som velter nedover fjellet. « Å nei!» roper folk ombord, vel vitende om gruppen som fortsatt er på øya, og at selv nettopp gikk på den samme stien.

Snart snur båten. Styrer gjennom asken, på vei for å hjelpe. Øyenvitner forteller om 20 desperate skadde på stranden, alle dekket av aske. Folk som kjemper om en plass i redningsbåten, og den brente huden som skrelles av hendene deres når de forsøker å dra dem opp.
Også frivillig hjelpemannskap fra fastlandet trosser sikkerhetsråd, og drar ut for å hjelpe. I alt 30 mennesker blir reddet av den ekstra innsatsen.
Lette i 15 dager
Matthew og Lauren hadde henholdsvis 80 og 25 prosent brannskader. Matthew lå i koma i en måned på New Zealand, og etter flere måneder på sykehus, med operasjoner og transplantasjoner, er brannskadene hos paret fortsatt synlige.
Da går til månedlige operasjoner, og sier at selv om selve utbruddet varte i to minutter, tar det et helt liv å forsøke å komme seg etter skadene.

Dro til tannlegen - kom aldri tilbake
Og langt fra alle kom fra det med livet i behold. Letingen etter overlevende varte i 15 dager og i alt 22 mennesker døde under som følge av vulkanutbruddet.
En ung gutt ved navn Jesse Langford, ventet i det lengste på å bli reddet. Han var på øya med foreldrene og søsteren, og under utbruddet lå alle sterkt brannskadde inne i den nattsvarte askeskyen. Selv satt han og vugget og tenkte at han snart kom til å dø.

Rundt seg hørte han gråt og stemmer som ebbet ut, og rop som stilnet. Halvannen time senere skjønte han at ingen kom til å komme, og at han var nødt til å finne hjelp:

- Det brenner, klør og svir
– Å forlate foreldre mine var det vanskeligste jeg noen gang har gjort. Men da jeg fant styrken, tvang jeg meg til å gå videre.
Jesse greide å ta seg ned mot stranden. Da han våknet på sykehus en drøy uke senere, fikk han vite av bestefaren at faren hans hadde dødd av skadene på sykehus, mens moren hadde dødd på øya. Søsteren ble aldri funnet.
Søksmål
Netflix-dokumentaren, som er regissert av Rory Kennedy, tar ikke opp at det i 2020 ble tatt ut tiltale mot ti selskaper og tre personer etter vulkanutbruddet. Ti av tiltalene var rettet mot selskaper og konsern, og tre mot individer, og bøtene kunne bli opp mot 9,3 millioner norske kroner for selskaper, og to millioner for enkeltpersoner.

- Skrek helt til det ble stille
En annen etterforskning undersøkte det om det kunne tas ut drapstiltale mot noen av de involverte. Flere av tiltalene frafalt siden, mens andre venter på å komme opp for retten.
Dokumentaren nevner heller ikke at flere av de rammede, deriblant Matthew og Lauren, har gått til sak, i deres tilfelle mot Caribbean Cruise Line. Ifølge dokumentarens sluttekst har ingen tatt på seg ansvaret for skadene og dødsfallene. Øya har siden vært stengt for besøkende.
Denne saken ble først publisert på KK.no
LES OGSÅ: - Jeg brant levende