TVILLINGER: Telma-Marie (t.v.) og Solveig-Sofie var for små til å huske hva som skjedde da de ble skoldet av kokende varmt vann i badekaret. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TVILLINGER: Telma-Marie (t.v.) og Solveig-Sofie var for små til å huske hva som skjedde da de ble skoldet av kokende varmt vann i badekaret. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Telma Marie og Solveig Sofie ble kokt levende

Tvillingjentene elsket å bade - men da de to år gamle tvillingsøstrene fylte badekaret på egenhånd gikk det galt. Som ved et mirakel overlevde toåringene det glovarme vannet.

SEOGHØR.NO:  Telma Marie (18) og Solveig Sofie Meling (18) fra Sandnes elsket å bade. Men etter at tvillingene overlevde en alvorlig badekar-ulykke som toåringer, er de i dag svært nøye med å sjekke vanntemperaturen.

– Hånden først, sier Telma Marie, og demonstrerer hvordan hun alltid kjenner på vannet.

Skadene de pådro seg om morgenen den 15. november 1998 vil aldri bli borte.

FELLES SKJEBNE: Telma-Marie og Solveig-Sofie er takknemlige for at de ble invitert med på Burn Camp. Sommerukene med andre brannskadde barn, har gitt dem selvtillit til å snakke om skadene de må leve med. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR
FELLES SKJEBNE: Telma-Marie og Solveig-Sofie er takknemlige for at de ble invitert med på Burn Camp. Sommerukene med andre brannskadde barn, har gitt dem selvtillit til å snakke om skadene de må leve med. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR Vis mer

– Vi ble nærmest kokt levende der vi sto i badekaret, sier Solveig til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

Søstrene håper deres dramatiske historie vil få noen til å ta en ekstra sjekk på husets vannkraner, slik at lignende ulykker ikke skjer i fremtiden.

Mamma Torhild Olsen Meling (52) opplevde alle foreldres mareritt. Til Se og Hør forklarer hun at blandebatteriet de hadde da tvillingene ble skoldet var gammelt, med adskilte kraner for kaldt og varmt vann.

– Målinger viste også at varmtvannet var godt over 70 grader, til tross for at det ikke skulle bli varmere enn 65, sier hun.

Alene hjemme
Familien bodde på Kvitsøy, beliggende mellom Karmøy og Bokn i nord og Rennesøy og Randaberg i sør, da ulykken skjedde.

Saken fortsetter under bildet.

PRIORITERTE FERIEDAGER: Foreldrene Torhild og Ståle er glade for at tvillingene Solveig-Sofie og Telma-Marie har hatt så stort utbytte av å delta på den årlige Burn Campen for barn og ungdom.
# Foto: PRIVAT/SE OG HØR
PRIORITERTE FERIEDAGER: Foreldrene Torhild og Ståle er glade for at tvillingene Solveig-Sofie og Telma-Marie har hatt så stort utbytte av å delta på den årlige Burn Campen for barn og ungdom. # Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Pappa Ståle Meling (54) var på jobb i Nordsjøen. Mamma Torhild var alene hjemme med fire barn. Hun hørte tvillingene våkne, men sovnet igjen da alt virket rolige.

– Vi sto opp midt på natten. Krøp opp i badekaret mens mamma sov, og skrudde på vannet. Det var ingen temperatur-sperre på kranen, så vannet var nesten kokende, sier Telma Marie.

Gjennom årenes løp har hun og søsteren snakket mye om ulykken de overlevde, men de husker absolutt ingen ting av det som skjedde.


– Jeg skjønte med en gang at noe var galt da Solveig Sofie plutselig kom gående mot meg. Øyeblikket etter fant jeg Telma Marie utenfor badet, sier Torhild.

Luftambulanse
Jentene var for små til at de selv kunne fortelle hva som hadde skjedd. Men mamma var aldri i tvil om at de trengte hjelp da hun så hvor røde de var på beina sine.

Saken fortsetter under bildet.

TELMA-MARIE 1998: Mamma Thorild Olsen Meling er taknemlig for at jentene hennes fikk god behandling på sykehuset i Bergen. 
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TELMA-MARIE 1998: Mamma Thorild Olsen Meling er taknemlig for at jentene hennes fikk god behandling på sykehuset i Bergen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– For oss som øyboere var det langt til sykehuset. Jeg kunne heller ikke reise av sted med fire barn i bilen. Og selv om jeg fikk ringt etter hjelp, tok det nesten en halv time før noen dukket opp for å hjelpe oss. Heldigvis viste det seg at en lege allerede var på vei med ferge til øya vår, sier Thorild.

Luftambulansen fraktet de brannskadde jentene til sykehuset i Stavanger med store skålde-skader. Men skadene var så store at pasientene ble sendt videre til brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen.

LES OGSÅ: Burn Camp fikk ærespris

– Det var en tøff tid, med åpne sår, og så stor fare for infeksjoner at vi hele tiden måtte bruke munnbind, hansker og grønne beskyttelsesdrakter. Likevel vil vi alltid være takknemlige for den flotte behandlingene jentene fikk de månedene de var der, sier Torhild.

Amputasjon

Begge jentene var sterkt forbrent på leggen, helt opp til kneet. De har transplantert hud fra uskadde steder på kroppen.

Solveig Sofie var hardest skadet. Hun måtte blant annet amputere tærne på begge føttene sine.

Saken fortsetter under bildet.

SOLVEIG-SOFIE 1998: Mamma Thorild Olsen Meling måtte ha på seg beskyttelsesdrakt når hun passet de brannskadde jentene sine.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SOLVEIG-SOFIE 1998: Mamma Thorild Olsen Meling måtte ha på seg beskyttelsesdrakt når hun passet de brannskadde jentene sine. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Tynn hud på føttene gjør at vi i dag har vondt for å gå, og vi får veldig lett sår på føttene, sier Solveig.

– Vi bader heller ikke så mye lenger. Og ikke minst er vi forsiktige med å gå barbeint nå om sommeren. Det gjør nemlig fryktelig vondt å gå barføtt på asfalten, legger Telma Maarie til.

LES OGSÅ: Hanne fikk ny hånd

Foreldrene var lenge redde for at døtrene deres aldri ville gå igjen. Men legene forsikret dem om at det ikke ville være noe problem, selv om de neppe ville klare å løpe Marathon.

Burn Camp

Telma Marie og Solveig Sofie har deltatt på Burn Camp syv ganger. Det årlige samværet med andre brannskadde barn betyr enormt mye for dem begge. Og selvsagt koste de seg som deltagere på årets leir i Stavern.

Saken fortsetter under bildet.

STORE SKADER: 18-åringene Solveig-Sofie (t.v.)  og Telma-Marie Meling fra Sandnes var bare to år gamle da de ble alvorlig brannskadd i badekaret. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
STORE SKADER: 18-åringene Solveig-Sofie (t.v.) og Telma-Marie Meling fra Sandnes var bare to år gamle da de ble alvorlig brannskadd i badekaret. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

– Samholdet med andre i samme situasjon betyr veldig mye. Vi utveksler erfaringer, og vi lærer å takle nye utfordringer. Selvtilliten er blitt betydelig bedre i løpet av de årene vi har vært med. Vi har akseptert at brannskadene er noe vi må leve med – og som også andre må akseptere, sier Solveig Sofie.

Selv om tvillingene har valgt seg ulike utdannelser, er det ikke tvil om at det er et helt spesielt bånd mellom de to jentene.

– Det at vi begge vet hvordan det er å leve med brannskader gjør at vi alltid har en søster å snakke med, sier de to.

LES OGSÅ: Andreas fikk diagnosen han fryktet aller mest