MAMMA LEVER: Malie hylles for sin tapperhet da Lene falt om på gaten. Men ingen er i tvil om at 5-åringens aller største belønning er å ha mamma i live. Foto: Steen Wrem/All Over Press
MAMMA LEVER: Malie hylles for sin tapperhet da Lene falt om på gaten. Men ingen er i tvil om at 5-åringens aller største belønning er å ha mamma i live. Foto: Steen Wrem/All Over PressVis mer

Tapre Malie (5) reddet mammas liv

Den lille jenta reagerte lynraskt da moren falt om på gaten.

SEOGHØR.NO:Malie (5) holdt hodet kaldt da mamma Lene (33) falt bevisstløs om på gaten. 5-åringen hadde nemlig lært førstehjelp. På den måten visste hun nøyaktig hvordan hun skulle få mamma til å puste igjen,

- Hun reddet livet mitt, sier Lene stolt, og klemmer datteren tett inntil seg.  

STOLTE FORELDRE: Lene og Jakob Neumann fryktet at de overdrev da de bestemte seg for å lære Malie og Malou førstehjelp. Den kunnskapen gjør at de fremdeles er en familie. Foto: Steen Wre,/All Over Press
STOLTE FORELDRE: Lene og Jakob Neumann fryktet at de overdrev da de bestemte seg for å lære Malie og Malou førstehjelp. Den kunnskapen gjør at de fremdeles er en familie. Foto: Steen Wre,/All Over Press Vis mer

 Malie ble nylig hedret med medalje for sin tapperhet. 

Lene fikk barnediabetes (Diabetes 1) da hun var ett år gammel.  Sykdommen ble kiontrollert ved hjelp av blodsukkermålinger og insulin. Men for seks år siden fikk tobarnsmoren fra Korsør i Danmark stadig oftere epileptiske anfall med kramper.

-    Vi lærte oss å leve med frykten, sier Jakob Neuman (37).

Førstehjelp

Han og Lene bestemte seg for å lære døtrene Malou (6) og Lene (5) hva de skulle gjøre hvis de var alene med moren når hun fikk anfall.

Les også: Anne bli frisk etter 18 år med diabetes

- Om og om igjen lot vi jentene øve på å legge mamma i stabilt sideleie, slik at hun ikke ble kvalt av sin egen tunge, sier Jakob.

– Men innerst inne håpet vi selvsagt at småjentene våre aldri fikk bruk for å yte livreddende førstehjelp.

Lyn fra klar himmel

Anfallene til Lene kom som lyn fra klar himmel, uten særlig forvarsel. Og det var akkurat det som skjedde den morgenen hun og Malie gikk tur med familiens schnauzer-hund, Anton.

MEDALJE: Malie er hedret med medalje for sin tapre innsats. Foto: Carsten Wren/All Over Press
MEDALJE: Malie er hedret med medalje for sin tapre innsats. Foto: Carsten Wren/All Over Press Vis mer

-    Jeg ble akutt dårlig. Det siste jeg husker er at jeg ringte Jakob for å fortelle om anfallet som var på vei, og at jeg tok en slurk av juiceflasken jeg alltid har med meg. Så gikk jeg i svart. Alt som skjedde frem til jeg kom til meg selv i ambulansen på vei til sykehuset er borte, sier Lene.

LES OGSÅ: : Stine (3) døde av hjertestans i barnehagen

Malie er et bevis på at helter ikke nødvendigvis er store sterke menn og kvinner som setter eget liv på spill for å redde andre.

Ikke panikk

Hennes styrke var at hun visste hun nøyaktig hva hun skulle gjøre med moren som lå bevisstløs på fortauet, og at hun ikke fikk panikk.

Med små barnehender la hun moren i stabilt sideleie. Hun var påpasselig med at moren ikke ble kvalt av sin egen tunge, akkurat slik de hadde øvd på hundrevis av ganger.

Sjokkerte vitner var handlingslammet mens hjertesyke Malie mobiliserte alt hun hadde av krefter.

Hjertebarn

Det hører med til historien at 5-åringen er født med hull i hjertet, og at hun ble operert rett etter fødselen. Trolig må hun allerede om noen få år operere inn en kunstig hjerteklaff.

Da Malie skjønte at moren lå riktig, satt hun seg ned ved siden av henne. 

Tårene rant nedover 5-åringens kinn mens hun hylte:

 «Hjelp, hjelp, mamma er syk.  Mammaen min er syk!»

Pappa Jakob ankom ulykkesstedet like etter. Skrekkslagen forsto han at ingen av vitnene hadde ringt etter ambulanse.

-  Jeg kommer aldri til å glemme synet av Malie. Hun satt ved siden av sin livløse mor og hulket i gråt. Men hun hadde gjort nøyaktig det vi hadde lært henne. Derfor har hun fremdeles en mamma i live, sier Jakob stolt i et intervju med det danske ukebladet "Ude og Hjemme".

Mammas helt

Malie har tilsynelatende kommet seg etter skrekk-opplevelsen.

GLADE SØSTRE: Malie og Malou gleder seg allerede til å dra til Legoland i ferien. Foto: Carsten Wren/All Over Press
GLADE SØSTRE: Malie og Malou gleder seg allerede til å dra til Legoland i ferien. Foto: Carsten Wren/All Over Press Vis mer

Lene ble skrevet ut fra sykehuset uten skader etter et døgn. Og selv om Malie hylles av alle som helt, er hun ikke et øyeblikk i tvil om hva som er det viktigste i livet.

-    Det er at mammaen min lever, slik at vi kan reise til Legoland til sommeren, sier den tapre 5-åringen.

LES OGSÅ: Blitzen avslørte kreft i øyet