LYKKELIG GIFT: Både Tanita og ektemannen
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Denis er blinde. De har aldri fått se &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">hverandre inn i øynene, men de har kjempet &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">hardt for den kjærligheten som gjør at de i &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">dag er mann og kone Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør</span>
LYKKELIG GIFT: Både Tanita og ektemannen  Denis er blinde. De har aldri fått se  hverandre inn i øynene, men de har kjempet  hardt for den kjærligheten som gjør at de i  dag er mann og kone Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

Nektet å la seg knekke av sykdommen:

Tanita ble født blind - så fikk hun kreft i øyet

Tanita Thomassen (28) måtte fjerne halve ansiktet for å bli kvitt en kreftsvulst. Nå har hun funnet kjærligheten.

Publisert

(Se og Hør): Tanita Thommassen ( 28) fra Brønnøysund i Nordland er født blind. Så fikk hun kreft i det ene øyet og i munnen.

– Jeg var bare 12 år gammel da de fjernet store deler av ansiktet mitt, forteller Tanita.

– I dag har jeg ett øye jeg kan ta ut, og ett som ser vanlig ut. Men jeg kan ikke se med noen av dem.

Redd for å bli stum

Hun forteller at hun fikk fjernet både gane, høyre øye og halve ansiktet før kirurgene var sikre på at kreften var borte.

ALLTID POSITIV: - Det
&nbsp;<span style="background-color: inherit;">ene øyet mitt er av plast, det &nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">andre har jeg i behold. Men &nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">jeg ser ikke med noen av dem, &nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">sier Tanita Thommassen fra &nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">Brønnøysund. Den blinde jenta &nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">sier at hun «har sett lyst på &nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">livet» siden hun var liten. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.</span>
ALLTID POSITIV: - Det  ene øyet mitt er av plast, det  andre har jeg i behold. Men  jeg ser ikke med noen av dem,  sier Tanita Thommassen fra  Brønnøysund. Den blinde jenta  sier at hun «har sett lyst på  livet» siden hun var liten. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Vis mer

– Jeg var allerede blind. Husker jeg var livredd for at operasjonen også skulle ta fra meg evnen til å snakke og synge, sier 28-åringen.

– Som nordlending orket jeg ikke engang tenke på å måtte være taus. Har alltid hatt en tendens til å prate for mye, når jeg først møter folk som vil prate med meg, sier hun med et lurt smil.

Duett med «Bettan»

Det siste Tanita gjorde før hun la seg på operasjonsbordet var å synge Elisabeth Andreassens store slager «Danse mot vår». Sangen hennes rørte legene til tårer, og de fikk «Bettan» selv til å invitere den tapre unge jenta hjem til seg.

DRØMMEBRYLLUP: Tanita ble pyntet som en dronning da hun
&nbsp;<span style="background-color: inherit;">og Denis giftet seg i Moldova. Landets lover påbyr - utrolig nok - blinde å &nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">bruke mørke solbriller i offentligheten ... Foto: Privat</span>
DRØMMEBRYLLUP: Tanita ble pyntet som en dronning da hun  og Denis giftet seg i Moldova. Landets lover påbyr - utrolig nok - blinde å  bruke mørke solbriller i offentligheten ... Foto: Privat Vis mer

For selv om operasjonen var omfattende, reddet de dyktige kirurgene Brønnøysund-jentas vakre sangstemme.

– Duetten med «Bettan» er et fantastisk barndomsminne. Det var som om vi hadde kjent hverandre lenge, sier Tanita.

– Jeg synger fremdeles sangen hennes ved helt spesielle anledninger.

Et nytt ansikt

STOLT MAMMA: Anne Katrine er stolt av&nbsp;<span style="background-color: inherit;">datteren Tanita og alt hun&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">har fått til. Her holder de&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">to et bilde som viser møtet&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">mellom 3 år gamle Tanita&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">og kongefamilien under&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">signingsferden. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.</span>
STOLT MAMMA: Anne Katrine er stolt av datteren Tanita og alt hun har fått til. Her holder de to et bilde som viser møtet mellom 3 år gamle Tanita og kongefamilien under signingsferden. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Vis mer

Tanita har fått nytt ansikt etter den store kreftoperasjonen. Bein er transplantert fra hoftekammen og forvandlet til kjevebein, mens deler av magemusklene danner grunnlaget for hennes nye gane. Hennes manglende høyre øye er byttet ut med en naturtro protese, som skiftes ut med jevne mellomrom.

– Jeg har aldri sett, og har derfor aldri savnet øyet de opererte ut. Det ville vært langt verre om de hadde fjernet noe jeg hadde bruk for, slår hun fast.

Øyet faller ut.

Øyet er festet til hodeskallen hennes med en magnet. Og Tanita underholder gjerne sine venner med elleville historier fra episoder der det har falt ut. Enten det er i badeland, eller på skolen.

– En gang trodde jeg til og med at det var spist av katten, sier hun lattermildt og legger til:

– Og jeg kom gratis inn på en Halloween-fest da jeg viste hvordan jeg så ut uten protesen!

Alltid positiv

Den positive innstillingen er Tanitas kjennemerke.

Hun ser muligheter der andre ser begrensninger, og mener fremtiden er viktigere enn det som har vært.

EN RØRENDE HISTORIE: Elisabeth Andreassen ble rørt&nbsp;<span style="background-color: inherit;">da hun fikk møte Tanita som sang «Danse mot vår» før hun skulle&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">gjennom er kreft-operasjon som kunne gjøre henne stum. Se og Hør&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">førte dem sammen i 2001. Foto: Tor Kvello, Se og Hør</span>
EN RØRENDE HISTORIE: Elisabeth Andreassen ble rørt da hun fikk møte Tanita som sang «Danse mot vår» før hun skulle gjennom er kreft-operasjon som kunne gjøre henne stum. Se og Hør førte dem sammen i 2001. Foto: Tor Kvello, Se og Hør Vis mer

I dag er hun lykkelig gift med Denis Protiuc (28) fra Moldova. De to ble kjent da Tanita besøkte den tidligere sovjet-republikken for å inspisere et prosjekt for fattige barnehjemsbarn i landet.

– Jeg skjønte raskt at mine egne problemer var små, sier

Tanita.

Sang til hjertet

Denis har alltid sett dårlig, og mistet synet totalt i ungdommen. Det tok ikke lang tid før vennskapet med Denis ble til kjærlighet.

Hun visste det var kjærlighet da Denis tok frem gitaren og spilte sangen han hadde skrevet til henne.

ENGASJERT: Tanita er i dag sterkt engasjert i Blindeforbundets arbeid. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.
ENGASJERT: Tanita er i dag sterkt engasjert i Blindeforbundets arbeid. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Vis mer

– Vi har aldri sett hverandre inn i øynene. Men vi ser hverandre med følelser. Jeg ser ham med hjertet mitt, sier Tanita kjærlig.

Blindesaken

Tanita er sterkt engasjert i Blindeforbundets arbeid. Men først og fremst brenner hun og Denis for å hjelpe blinde og funksjonshemmede barn i hans fødeland Moldova.

Gjennom gruppen «Livets Rett» samarbeider de med den moldovske hjelpeorganisasjonen «Dreptul Di A Fi».

ØNSKER Å ADOPTERE: Tanita og Denis sier til Se og Hør at de har ønske om å adoptere en gutt fra Moldova. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.
ØNSKER Å ADOPTERE: Tanita og Denis sier til Se og Hør at de har ønske om å adoptere en gutt fra Moldova. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Vis mer

Kjærligheten seiret. Tanita og Denis har kjempet hardt for kjærligheten. Anne Kathrine Thommassen (52) forteller hvordan hun måtte stille økonomiske garantier før Denis fikk komme til Norge første gang, og at det var en kamp før han fikk permanent oppholdstillatelse.

– Det gikk så langt at jeg vurderte å true med «blind vold» før vi kom gjennom papirmøllen. Gledestårene rant den dagen jeg fikk beskjed om at han hadde fått visum. Aldri har et glass rødvin smakt så godt, sier Tanita.

To bryllup

De to giftet seg i Moldova i 2010, og om igjen i Norge et par år senere.

– I vielsen i hjemlandet til Denis ble jeg pyntet som om jeg skulle være dronningen selv. Det ble en fantastisk opplevelse, selv om jeg ikke forsto stort av det de sa, sier Tanita.

Snakker russisk

I dag kan hun snakke med både svigermor og Denis på russisk. Tanita har lært seg språket ved å høre på Youtube på internett.

– Jeg klarer til og med gjøre meg forstått på rumensk, sier hun fornøyd.

LÆRER SEG HVERANDRES SPRÅK: Tanita har lært seg russisk, mens Denis går på kurs for å lære seg norsk. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.
LÆRER SEG HVERANDRES SPRÅK: Tanita har lært seg russisk, mens Denis går på kurs for å lære seg norsk. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Vis mer

Denis går på skole for å lære seg norsk. Han har fått høreapparat, og regnes ikke lenger som døv-blind.

Et bedre liv

De to har også kjøpt seg egen leilighet, i gangavstand fra sentrum.

– Mamma var redd da jeg fortalte at jeg ville flytte til Norge. Men hun vet at jeg er i stand til å klare meg selv. Og det er en enorm forskjell på å være norsk i forhold til det livet jeg ville hatt hvis jeg hadde blitt boende i hjemlandet mitt, sier Denis.

Vil adoptere

Tanita og Denis ønsker seg barn, men arvelige sykdommer i hans familie gjør dem usikre på om de ønsker å bli biologiske foreldre.

– Drømmen er å adoptere en liten gutt, Peter fra Moldova. Han er bare åtte år gammel, men han kaller oss allerede mamma og pappa når vi er sammen med ham. Så vi får se hva som skjer i fremtiden, sier Tanita optimistisk.

LES OGSÅ: Kols-syke Benthe trente seg til nytt liv

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer