Reddet av optikeren:

Tåkesyn avslørte kreften

Åsta har kreft med spredning, og en drøm om se datteren Sigrid vokse opp.

BADEGLEDE: - Jeg ønsker å være en god mamma for Sigrid i mange år fremover, sier Åsta. Hun og den seks år gamle datteren elsker å være på badestranden på Nesodden. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
BADEGLEDE: - Jeg ønsker å være en god mamma for Sigrid i mange år fremover, sier Åsta. Hun og den seks år gamle datteren elsker å være på badestranden på Nesodden. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

Åsta Maria Solstråle Winge (39) fra Nesoddtangen er under behandling med immunterapi for sin kreftsykdom. Likevel føler hun seg i bedre form enn noen gang, og setter sin lit til at innsamlede penger vil gjøre det mulig for henne å prøve ut behandlingsformer som i dag regnes som alternative.

- Mitt største ønske er at jeg kan være en god mamma for Sigrid også i mange år fremover, sier 39-åringen til Se og Hør.

Sigrid Flora Himmel Winge (6) synes det er fint at mamma er hjemme. Hun er andreklassing i høst, men i sommer har de to kost seg ekstra mye sammen.

MOR OG DATTER: Sigrid er foreløpig for liten til å forstå annet enn at mamma har noe i leveren som ikke skal være der og at hun trenger hjelp for å bli frisk igjen. I sommer har de to funnet på masse hyggelige ting sammen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
MOR OG DATTER: Sigrid er foreløpig for liten til å forstå annet enn at mamma har noe i leveren som ikke skal være der og at hun trenger hjelp for å bli frisk igjen. I sommer har de to funnet på masse hyggelige ting sammen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Netthinnen løsnet

Historien om småbarnsmoren som kjemper mot en ondartet føflekkkreft som startet i øyet engasjerer både familie, venner og helt ukjente.

- Jeg gikk til en lokal optiker fordi jeg uten forvarsel oppdaget at synet var tåkete. Undersøkelsen viste at netthinnen på det ene øyet mitt var i ferd med å løsne, forteller 39-åringen.

SYNET SVIKTET: Åsta gikk til optikeren med det hun kaller tåkesyn. Det førte til at kreften ble oppdaget. Foto: Privat
SYNET SVIKTET: Åsta gikk til optikeren med det hun kaller tåkesyn. Det førte til at kreften ble oppdaget. Foto: Privat Vis mer

Optikeren sendte henne videre til Ullevål sykehus. Her oppdaget de at hun hadde en sjelden form for kreft i øyet, et såkalt malignt melanom.

Selv om den rammer få nordmenn hvert år, regnes dette likevel som den vanligste formen for kreftsvulst i øyet. Personer med lys øyefarge, lys hudfarge og som i tillegg er disponert for å bli solbrent, har økt risiko for å utvikle denne formen for kreft.

- Behandlingen av kreften i øyet var vellykket. Jeg føler at jeg ble prioritert fordi jeg har en datter. Men akkurat denne formen for kreft vil i mange tilfeller spre seg til ande deler av kroppen. Det skjedde med meg, sier Åsta.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

Optimist

I mai fikk hun beskjed om at svulster hadde spredd seg fra øyet til leveren. Svulstene er foreløpig for små til at hun kan være med i studier, men hun har et optimistisk syn på fremtiden, og håper at det snart dukker opp en mulighet for å være med på et medisinsk forsøk.

- Før var det lett å tenke at spredning gjorde denne formen for kreft uhelbredelig og dødelig. Men nye medisiner og immunterapi gjør både meg og legen min optimistisk, sier Åsta.

I tillegg til behandlingen staten tilbyr, er Åsta opptatt av å styrke kroppen sin ved hjelp av det mange kaller alternativ eller eksperimentell behandling.

KUNSTNER: Åsta har gjennom yrkeslivet jobbet både som hiphop-lærer og musiker. Foto: Privat
KUNSTNER: Åsta har gjennom yrkeslivet jobbet både som hiphop-lærer og musiker. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er åpen for det meste dersom jeg tror at det styrker immunforsvaret mitt.

Åsta, som allerede har hatt Solstråle som godkjent mellomnavn i mange år, har skaffet seg infrarød badstue og utstyr til lysbehandling hjemme. I leiligheten har også ulike krystaller fått plass sammen med hennes samling musikkinstrumenter.

- Jeg har vært flink pike i alle år. I dag motiveres jeg ikke lenger av hva andre mener eller frykten for å mislykkes. Jeg kjenner på takknemlighet for å leve her og nå. Jeg kjenner hvordan også det gir enorme krefter. Og ikke minst mye mindre angst og stress i hverdagen.

VARMT OG GODT: Åsta merker stor effekt av oppholdene i sin bærbare infrarøde badstue. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
VARMT OG GODT: Åsta merker stor effekt av oppholdene i sin bærbare infrarøde badstue. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Lager juice

Kostholdet har alltid vært viktig for Åsta. Nå er det om mulig viktigere enn noen gang. Hun har for lengst kuttet ut sukker og honning samtidig som hun i perioder lar kroppen faste. Grønne planter fra naturen forvandles til juice.

- En god nabo kommer med økologiske egg. Jeg lager nye matretter som gjør kroppen min godt, og jeg supplerer med kosttilskudd i moderate doser.

SPREK: Turnstativet hjemme er i flittig bruk. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
SPREK: Turnstativet hjemme er i flittig bruk. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Åsta elsker å meditere. Hun går til akupunktør et par ganger i uken, tar timer hos en traumeterapeut og hun får organmassasje.

- Alt for å styrke immunforsvaret, sier hun lattermildt mens hun står på hendene med kroppen vridd i ulike positurer.

Kreftsyke Jane Marzewski (30) rører den ellers så beinharde dommeren Simon Cowel i «Americas Got Talent». Video: NBC Vis mer

Åsta har aldri vært redd for oppmerksomhet, og forteller fra håndstående at hun oppførte seg på akkurat samme måte mens hun tok båten fra Oslo til Nesodden.

- Jeg har null tid å kaste bort tid når det kommer til trening!

Heltidsjobb

39-åringen er aldri blitt rik av det hun har jobbet med, til tross for at hun har erfaring fra mange forskjellige yrker.

En lang og imponerende CV viser at hun blant annet har jobbet på SFO i tillegg til å leve av å være hiphop-lærer og musiker. I tillegg har hun brukt tid på ulike studier.

NATURENS GODER: Åsta har alltid vært opptatt av et sunt og riktig kosthold. Nå sanker hun vekster i naturen som forvandles til helsebringende juice. Foto: Privat
NATURENS GODER: Åsta har alltid vært opptatt av et sunt og riktig kosthold. Nå sanker hun vekster i naturen som forvandles til helsebringende juice. Foto: Privat Vis mer

- Jeg var på full fart inn i yrkeslivet igjen da jeg fikk kreft. Nå ser jeg på det som en heltidsjobb å bli frisk. Det er lystbetont og vil på sikt gjøre meg frisk.

Gjennom spleis.no har hun allerede samlet inn en god del penger som skal brukes på behandlinger samfunnet ikke dekker.

VELTRENT: Sunn livsstil og alternative behandlinger gjør at Åsta føler seg mer kraftfull enn noen gang. Noe hun gjerne viser ved å stå på hendene i strandkanten. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
VELTRENT: Sunn livsstil og alternative behandlinger gjør at Åsta føler seg mer kraftfull enn noen gang. Noe hun gjerne viser ved å stå på hendene i strandkanten. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Hun er likevel langt fra å være i mål da en behandling i utlandet lett kan koste over en million kroner. Sigrids tante, skuespilleren Julie Winge (51), har hjulpet henne med utformingen av teksten.

Hennes råd er at Åsta må være ærlig om hvorfor hun er syk og hvor viktig det er å få penger til behandlinger som gjør at hun kan være mamma for Sigrid i mange gode år fremover.

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skrev hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

- Sigrid er foreløpig for liten til å forstå annet enn at mamma trenger hjelp for å bli frisk. Jeg er omgitt av gode krefter som vil hjelpe, og masse kjærlighet og omtanke. Jeg kjenner at jeg vil leve og at jeg håper å se min datter vokse opp, leke, klatre, oppleve livets store milepæler.

LES OGSÅ: - Kreften har spredt seg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer