DRØMMETUR: Karoline Tung fra Stadsbygd på Fosen er ikke tvil om at det er morsommere å ta "selfies-bilder" til Facebook i Disneyland - enn å være på sykehuset for å ta bilder av hjernesvulsten i MR. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DRØMMETUR: Karoline Tung fra Stadsbygd på Fosen er ikke tvil om at det er morsommere å ta "selfies-bilder" til Facebook i Disneyland - enn å være på sykehuset for å ta bilder av hjernesvulsten i MR. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Svulsten i hodet var på størrelse med en golfball

Fosen-jenta Karoline kastet opp i et halvt år og hadde vondt i magen. Så fikk hun hodepine og dobbeltsyn.

SEOGHØR.NO: Karoline Tung (12) fra Stadsbygd på Fosen var bare ni år gammel da hun fikk påvist hjernesvulst den 14. juli 2011.

Den store svulsten ved hjernestammen hennes ble oppdaget etter at hun hadde kastet opp i et halvt år.

– Røntgenbildene av magen viste at hun hadde forstoppelse. Men ikke før hun fikk hodepine og dobbeltsyn tenkte noen på at årsaken til kvalmen kunne sitte i hodet hennes, sier mamma Irene Hassel Tung (47) til Seoghør.no

En MR-undersøkelse avslørte svulsten som skjulte seg i et hulrom bak i Karolines hode. Da den endelig ble oppdaget, var den på størrelse med en golfball.

KJEMPER SAMMEN: Irene Hassel Tung fra Stadsbygd på Fosen er glad for at datteren Karoline har kommet seg godt gjennom tre års tøff kamp mot kreften. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
KJEMPER SAMMEN: Irene Hassel Tung fra Stadsbygd på Fosen er glad for at datteren Karoline har kommet seg godt gjennom tre års tøff kamp mot kreften. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Protonstråling

Kampen mot kreften startet med det samme. Karoline ble operert på St. Olavs Hospital i Trondheim fire dager etter at hun fikk kreftdiagnosen.

Deretter fulgte en runde med cellegift, før hun ble sendt videre til Uppsala i Sverige hvor de tilbyr protonstråling.

FØLGES TETT OPP: Karoline følges tett opp. Men undersøkelsene viser heldigvis at svulsten i hodet hennes ikke vokser. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FØLGES TETT OPP: Karoline følges tett opp. Men undersøkelsene viser heldigvis at svulsten i hodet hennes ikke vokser. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Denne formen for stråling av svulster er ekstremt presis, og utføres for å begrense skader på omkringliggende vev.

Mesteparten av de syv ukene Karoline var pasient på stråleklinikken i Sverige gikk med til venting, undersøkelser, forberedelser og litt sykehusskole.

– Tiden jeg fikk intensiv og målrettet stråling mot svulsten var så liten at den måles i sekunder, forklarer Karoline.

Behandlingen var viktig for å sikre at alle kreftcellene ble fjernet. 

Tilbakefall

I mai 2012 fikk Karoline tilbakefall. Denne gangen lå det flere svulster langs spinalkanalen i ryggraden hennes.

DELT GLEDE: Karoline er glad for at også tvillingbroren Fredrik og foreldrene Irene og Magne fikk oppleve Disneyland da Barnekreftforeningen og Luftforsvaret inviterte på skvadrontur i fjor. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DELT GLEDE: Karoline er glad for at også tvillingbroren Fredrik og foreldrene Irene og Magne fikk oppleve Disneyland da Barnekreftforeningen og Luftforsvaret inviterte på skvadrontur i fjor. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Den største svulsten ble operert bort. De øvrige svulstene ble forsøkt behandlet med en ny type cellegift. Den ble sprøytet rett inn i ryggraden til Karoline, mens hun lå i narkose.

PROTONSTRÅLING: Svulsten ble oppdaget i 2011, og Karoline ble blant annet sendt til Sverige for å få protonstråling. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
PROTONSTRÅLING: Svulsten ble oppdaget i 2011, og Karoline ble blant annet sendt til Sverige for å få protonstråling. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Behandlingen med cellegift virket dessverre ikke som ønsket. Derfor ble den avbrutt etter bare tre kurer, da hun fikk betennelse på hjernehinnen. Cellegift ble erstattet med strålebehandling. I en intens måned fikk Karoline behandling fem dager i uken, sier Irene.

Hun minnes dette som en svært spesiell tid. Karolines morfar døde nemlig av kreft med spredning, bare 72 år gammel.

– Jeg hadde ham liggende på en avdeling på sykehuset, mens Karoline lå på en annen, sier Irene.

– De ble syke omtrent samtidig.

Lever normalt

Strålingen gjorde at svulstene på ryggen krympet og holdt seg stabile, for det er fortsatt noen igjen. Men allerede i juni 2013 dukket det opp nye svulster i hodet hennes.

OPERERT: Den første svulsten som ble fjernet var på størrelse med en golfball. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
OPERERT: Den første svulsten som ble fjernet var på størrelse med en golfball. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

De nye svulstene vokser svært langsomt, og de ligger slik til at de ikke kan opereres bort uten at fare for alvorlige skader på hjernen. Derfor overvåkes Karoline nøye med MR-kontroller hver 3. måned.

- Etter en veldig dårlig høst med mye hodepine er Karoline igjen i mye bedre form. Forrige MR i desember viste heldigvis ingen endringer på svulstene, noe vi alle er veldig glade for, sier mamma Irene.

Viljesterk

Karoline forsøker å leve så normalt som mulig. Til tross for svulstene i hodet, lar hun seg sjelden stoppe når det er noe hun har lyst til å gjøre.

Derfor var hun aldri i tvil om at hun ville bli med da hun, tvillingbroren Fredrik, pappa Magne (52) og mamma Irene i fjor ble invitert med på med den årlige Skvadronturen til Paris i regi av Luftforsvaret og Barnekreftforeningen.

Saken fortsetter under bildet.

TVILLINGER: Fredrik og tvillingsøsteren Karoline benyttet selvsagt sjansen til å bli fotografert sammen med Buzz Lightyear.

Tina Merete (19)
Erlend (17) 
Irene Hassel  (47)    -    Magne  (52) 
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
TVILLINGER: Fredrik og tvillingsøsteren Karoline benyttet selvsagt sjansen til å bli fotografert sammen med Buzz Lightyear. Tina Merete (19) Erlend (17) Irene Hassel (47) - Magne (52) Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Disneyland var en opplevelse. Jeg får til det meste, selv om jeg dessverre får hodepine når jeg er litt for aktiv på trampolinen. Så jeg har lært meg å hvile når jeg blir sliten, sier Karoline.

Tvilling

Karoline er fortsatt syk. Men 12-åringen er glad for at hun fikk dele opplevelsene i Frankrike med tvillingbroren sin. De to går i samme klasse på Stadsbygd skole.

Det var uvant for ham at søsterens pult sto tom, fordi hun var på sykehuset for å få behandling. Han var redd for hvordan det skulle gå med henne.

Klassekameratene deres lurte selvsagt også på hvordan det var med Karoline underveis i kreft-kampen. Da fikk Fredrik lov til å vise bilder fra søsterens behandling.

– Tror aldri det har vært så stille i klasserommet vårt noen gang, sier Fredrik.

Foreldrene Magne og Irene forholder seg til dagen i dag, og bruker lite tid og krefter på å spekulere på hva som kan skje i framtiden.

– Selvsagt har også vi vært bekymret. Men vi har valgt å være sterke, stå sammen, og bestemme oss for at dette er noe vi skal klare. Det nytter jo ikke å sette seg ned. Alt handler ta bekymringene den dagen det er grunn til det. Derfor velger vi å være positive så lenge vi ikke har grunn til annet. Og jeg håper holdningene smitter, sier Irene.

LES OGSÅ: - Faren min nektet meg å komme tilbake til Norge

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.