Svensk drapsgåte om Helena (22) kan være løst

For nesten 30 år siden forsvant Helena Andersson sporløst.

FORSVANT: Helena Andersson forsvant i 1992. Forrige uke pågrep politiet en mann de mener drepte henne. Foto: Erik Follin / PrB / Scanpix / NTB
FORSVANT: Helena Andersson forsvant i 1992. Forrige uke pågrep politiet en mann de mener drepte henne. Foto: Erik Follin / PrB / Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En varm sommernatt i 1992 var 22 år gamle Helena Andersson på vei hjem fra en kveld på byen på Stadshotellet i Mariestad.

Et sted mellom hotellet og hjemmet hvor foreldrene sov ble hun borte.

Morgenen etter ble sandalene hennes og ringene hun hadde hatt på seg funnet i nærheten av huset. Politiet startet en enorm leteaksjon, og hundrevis av frivillige deltok i søket, ifølge Expressen.

Etter en stund konkluderte politiet med at hun var død, og trolig drept.

Liket er aldri blitt funnet.

Etter hvert som årene gikk hadde politiet flere teorier om hva som hadde skjedd, men de klarte aldri å finne noen gjerningsmann.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Gjennombrudd

Høsten 2020 ble saken overført til cold case-gruppen i Göteborg, og to etterforskere har gått gjennom hele saken på nytt.

Forrige uke sendte de ut en pressemelding og kunngjorde at det hadde vært utvikling i det nesten 30 år gamle mysteriet.

- Ved denne gjennomgangen har det kommet frem opplysninger mot en person som i dag har blitt mistenkt for drapet på Helena Andersson, skrev politiet.

- Mistenkes å ha handlet alene

Mannen var i 30-årene da Andersson forsvant. Han har status som «rimelig mistenkt», som er det laveste nivået av mistenkt man kan være i det svenske rettsvesenet. Han er ikke siktet for noe lovbrudd, men saken blir nå overført til påtalemyndigheten.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podkasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

- Den mistenkte bodde ved forsvinningsstedet i Mariestad og var da i 30-årsalderen. Etterforskningen har ikke kunnet påvise noe som helst bekjentskap mellom Helena Andersson og den mistenkte mannen, skrev politiet.

- Mannen mistenkes for å ha handlet alene. Det er grunnen til at det ikke planlegges flere pågripelser. Etterforskningen kommer nå til å foregå ved avhør samt tekniske undersøkelser og husransakelser, skrev politiet videre.

Avhenger av liket

Anders Eriksson er sjef for cold case-gruppen som har gjennomgått saken på nytt. Han sa at det er flere grunner til at de nå har pågrepet mannen.

- Man lener seg i en viss grad på det som er gjort før, og det er bra gjort. Men den største fremgangsfaktoren er at man over lengre tid har kunnet jobbe helt uten å bli forstyrret av andre ting. Også tror jeg at det er viktig at man kommer inn helt uten fordommer. Da kan det være lettere å veie ting opp mot hverandre og være objektiv, sa Eriksson til Expressen.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer

Han sier at det å finne Andersson vil være en forutsetning for om den mistenkte blir dømt.

- Det er jo en absolutt forutsetning. Har man ikke noen kropp, så vet man i praksis ikke om hun er død, selv om det er et svært sannsynlig resonnement. Har man ingen kropp vil man ikke kunne straffeforfølge noen gjerningsmann, sier Eriksson.

På spørsmål fra Expressen ville ikke cold case-sjefen kommentere om det betyr at de har nå har funnet liket, siden de har pågrepet mannen.

- Vanskelig å juble

- Cold case-gruppen har informert oss om at det skulle skje noe, så vi skulle være klare over det. Men akkurat hva de hadde kommet frem til, har vi ikke noe innblikk i, sa Anderssons søster Gabriella til Expressen.

Hun sa at hun har et tosidig forhold til nyhetene som kommer frem.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

- Jeg har vanskelig for å juble og tenke «hurra», det er så vanskelig å forholde seg til. Jeg vil jo ikke at søsteren min skal ha blitt utsatt for en eller annen galning, men samtidig er det så klart fantastisk om man faktisk har fått tatt den personen som har gjort det her. Om vi kan finne ut av hva som har skjedd, kan vi kanskje begynne å sørge på en annen måte, sa Gabriella til avisen.

Hun la til at hun er svært takknemlig over at det svenske politiet har fortsatt å etterforske, selv etter så mange år.

LES OGSÅ: Joanna forsvant sporløst midt i adventstiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer