Blogger Sunniva Pollestad Haugland:

Sunniva (22) ble lei av å retusjere ansiktet på Instagram

- Jeg fikk dårlig samvittighet, rett og slett, særlig overfor unge jenter.

HELOMVENDING: Sminkeblogger Sunniva Pollestad Haugland fikk mye ros for sminkebildene sine. Så bestemte hun seg for å vise seg fram helt uten sminke. Foto: Sunniva Pollestad Haugland/ Privat
HELOMVENDING: Sminkeblogger Sunniva Pollestad Haugland fikk mye ros for sminkebildene sine. Så bestemte hun seg for å vise seg fram helt uten sminke. Foto: Sunniva Pollestad Haugland/ Privat Vis mer
Publisert

Da Sunniva Pollestad Haugland var 18 år, begynte hun å blogge. Stavanger-jenta var brennende opptatt av sminke, og ønsket å dele sine tips og triks.

Det var bare ett problem, tenkte hun: Huden i ansiktet var uren, og langt fra slik den ferske bloggeren ønsket.

- Jeg hadde veldig hissig akne i ansiktet, spesielt i kinnene, med klumper som lå tett i tett. Det plaget meg enormt mye, forteller Pollestad Haugland, som i dag er 22 år.

Skjønnhetspress

Allerede som yngre tenåring hadde rogalendingen funnet veien til bildedelingstjenesten Instagram. Hun tenkte, i sitt stille sinn, at det var viktig å være «feilfri» hvis hun skulle ha sjangs til å bli «like populær som de andre Insta-jentene».

Bilderetusjeringsappene på mobilen var ikke langt unna.

- Jeg havnet i en boble der jeg tok meg selv i å tenke at det var helt greit å pynte på sannheten. Bilder kan selvfølgelig fikses på, tenkte jeg. «Alle» gjør jo det.

LEVDE I EN BOBLE: - Jeg fikk masse positiv respons og skryt. Problemet var bare at mange trodde jeg faktisk hadde det ansiktet i virkeligheten, forteller Sunniva til Seoghør.no Foto: Privat
LEVDE I EN BOBLE: - Jeg fikk masse positiv respons og skryt. Problemet var bare at mange trodde jeg faktisk hadde det ansiktet i virkeligheten, forteller Sunniva til Seoghør.no Foto: Privat Vis mer

Pollestad Haugland fikk etter hvert flere lesere på bloggen, som hadde lagt merke til den unge jentas sminkebilder.

- Jeg fikk masse positiv respons og skryt. Problemet var bare at mange trodde jeg faktisk hadde det ansiktet i virkeligheten, forteller 22-åringen.

- Klump i magen

For da leserne begynte å spørre Pollestad Haugland om tips til hudprodukter, og hvordan de kunne få like «perfekt» hud som henne, fikk bloggeren et problem.

- Det ble plutselig veldig vanskelig å svare, og klumpen i magen vokste. Jeg fikk dårlig samvittighet, rett og slett, særlig overfor unge jenter.

I februar bestemte Stavanger-jenta seg for å starte med blanke ark. Hun slettet hele(!) bloggarkivet sitt, og la ut et nytt innlegg på bloggen sin - der hun for første gang viste ansiktet uten verken sminke eller retusjering.

- Det satt fryktelig langt inne, men jeg tenkte at det var nødvendig både for meg selv og andre. Det er jo faktisk bare sånn huden min er.

VALGTE Å VÆRE ÆRLIG: 22-åringen har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun våget å vise seg usminket - og uretusjert - på bloggen sin. Foto: Sunniva Pollestad Haugland/ Privat                  
VALGTE Å VÆRE ÆRLIG: 22-åringen har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun våget å vise seg usminket - og uretusjert - på bloggen sin. Foto: Sunniva Pollestad Haugland/ Privat   Vis mer

Ida Elise Einarsdóttir, redaktør i mote- og livsstilsmagasinet Vixen, roser bloggerens åpenhet om hudproblemene sine:

- All honnør til henne, det er et veldig modig valg. Selv om det er i vinden å vise fram det naturlige, er det samtidig ikke bare-bare å blottstille seg slik. Jeg synes det er ekstremt modig av henne, og ikke minst flott at vi har sånne som henne som går i bresjen for dette. Det er viktig at hun tar et standpunkt, siden hun jo er et forbilde for mange unge.

Enorm respons

Etter at 22-åringen viste fram sitt «sanne jeg», har ikke responsen latt vente på seg. VGTV og Side2 har også omtalt Pollestad Hauglands helomvending på bloggen.

- Jeg har fått veldig mange fine kommentarer fra lesere og andre, der folk skriver at de ser opp til meg og kaller meg et forbilde. Det er bare fantastisk, forteller hun, og fortsetter:

- Det morsomme er at når jeg tidligere har prøvd å framstå som «feilfri» og «perfekt», så har nettrollene dukket opp. Nå har de derimot forsvunnet.

Sminkebloggeren, som er bosatt på Askøy utenfor Bergen, gjennomgår for tiden en sterk hudpleiebehandling for å få bukt med de verste akne-problemene.

URETUSJERT: Tidligere valgte sminkebloggeren å retusjere sminkebildene sine. det er hun ferdig med nå. Foto: Sunniva Pollestad Haugland/ Privat
URETUSJERT: Tidligere valgte sminkebloggeren å retusjere sminkebildene sine. det er hun ferdig med nå. Foto: Sunniva Pollestad Haugland/ Privat Vis mer

Selv om 22-åringens hudproblemer er i betydelig mindre skala i dag, var det viktig for henne å ta grep på bloggen.

- Jeg hadde lyst til å jobbe med meg selv før jeg begynte med huden. Det gjør at jeg ikke bare føler meg bedre på utsiden, men også på innsiden. I tillegg ønsker jeg å sende et signal om at det er helt greit å ha hudproblemer. Ingen er perfekte, det er bare noe samfunnet har funnet på, sier hun.

Ida Elise Einarsdóttir påpeker at det lenge har vært en trend at man tar avstand fra den «glossy virkeligheten» og øker fokuset på naturlige ansikter og kropper. Vixen-redaktøren mener at Pollestad Haugland kan være et forbilde for andre:

- Sunniva føyer seg inn i trenden der vi vil se ekte mennesker. Men det er langt ifra alle bloggere som stiller seg bak den slik hun gjør, og derfor er det jo veldig beundringsverdig. Slik kan hun også oppfordre andre til å gjøre det samme, til å «kaste masken», bokstavelig talt. Hun viser også at det aldri er for sent å snu, siden hun har vist fram retusjerte versjoner av seg selv i mange år.

LES OGSÅ: - Jeg trivdes aldri som jente

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer