Elisabeth Gleine:

Spleiset for å gi Elisabeth livet tilbake

- Føler meg sterkere for hver dag som går.

ENDELIG OPERERT: Før jul gjennomgikk Elisabeth Gleine flere operasjoner i Tyskland - betalt med penger innsamlet gjennom Spleis. Nå har hun det bedre enn på lenge. Foto: privat
ENDELIG OPERERT: Før jul gjennomgikk Elisabeth Gleine flere operasjoner i Tyskland - betalt med penger innsamlet gjennom Spleis. Nå har hun det bedre enn på lenge. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se og Hør har tidligere fortalt historien til Elisabeth Gleine (32) fra Alta, som fikk livet satt på vent etter en serie med halsbetennelser i 2013.

32-åringen, som i dag har diagnosene ME (kronisk utmattelsessyndrom) og POTS, ser nå lysere på tilværelsen enn på lenge. Det kunne hun fortelle da Se og Hør tok en ny prat med henne ikke lenge før jul.

Hun er svært takknemlig for innsamlingsaksjonen som ble gjennomført på Spleis – og som resulterte i over 650 000 kroner på konto.

Hun måtte nemlig selv dekke alt av utgifter i forbindelse med to reiser til Tyskland og tre store operasjoner før jul, og regner derfor med at kontoen nå er tom.

REISTE TIL UTLANDET: Elisabeth Gleine dro ut av Norge for å få hjelp med de store helseproblemene sine. Foto: Privat
REISTE TIL UTLANDET: Elisabeth Gleine dro ut av Norge for å få hjelp med de store helseproblemene sine. Foto: Privat Vis mer

- Vi var i Tyskland i sommer. Der ble det avdekket at årsaken til smerter og problemer skyldes en bindevevssykdom, som igjen førte til at blodårene opp til hjertet mitt kom i klem. Jeg fikk simpelthen ikke blod opp til hjertet når jeg satt oppreist. Det samlet seg i magen min, forteller Elisabeth, som også delte sin sterke historie med Lisa Tønne i TV-programmet «Håpets Marked».

AKTIVT LIV: Før Elisabeth ble syk jobbet hun som barnevernspedagog. - Noe av det verste ved å være så syk, er at jeg ikke har overskudd til å være mamma, sa hun til Se og Hør i fjor. Foto: Privat
AKTIVT LIV: Før Elisabeth ble syk jobbet hun som barnevernspedagog. - Noe av det verste ved å være så syk, er at jeg ikke har overskudd til å være mamma, sa hun til Se og Hør i fjor. Foto: Privat Vis mer

Stadig sterkere

I november var Altaværingen og samboeren hennes igjen i Tyskland, hvor det var planlagt tre store operasjoner for å få orden på blodsirkulasjonen hennes. Med reise og behandling kostet denne turen rundt 500 000 kroner.

- Jeg er glad for at de tyske legene fant årsaken til problemene mine. Uten dem og pengene som ble samlet inn, ville jeg bare ligget hjemme og råtnet. Jeg hadde ikke noe valg, men det er skremmende at norsk helsevesen ikke klarte å hjelpe meg, sier hun til Se og Hør.

VED GODT MOT: 32-åringen fra Alta forteller at hun føler seg stadig sterkere etter operasjonene i Tyskland. Foto: Privat
VED GODT MOT: 32-åringen fra Alta forteller at hun føler seg stadig sterkere etter operasjonene i Tyskland. Foto: Privat Vis mer

Under operasjonen sydde kirurgene blant annet fast muskler og indre organer. I tillegg satte de inn spesiallagde deler som skal hindre at vener kommer i klem, ifølge NRK.

Etter operasjonen følte Elisabeth seg så frisk at hun orket å fly fra Düsseldorf til Alta.

- Der var det rett i karantene. Men jeg føler meg sterkere for hver dag som går. Og selv om nakkeproblemene ikke ble operert bort i denne omgang, henter jeg krefter i tanken på at jeg endelig skal være sterk nok til å spise julemiddag sammen med familien, sier Elisabeth.

Vondt i halsen

Alt startet med en virusinfeksjon som førte til en serie med halsbetennelser i 2013, og Elisabeth ble aldri frisk. Det var som om betennelsen spredde seg videre til resten av kroppen.

- Jeg var sikker på at dette var en tilstand som lot seg trene bort, og pisket meg selv til å gå på jobb ved å ta en iskald dusj. Jeg fryktet at jeg var i ferd med å bli lat, og at problemene satt i hodet mitt, sa Elisabeth til Se og Hør i fjor vinter.

Svimmelhet ble etterhvert et stort problem for Elisabeth. Deretter fikk hun problemer med hjerterytmen, og en puls som i perioder varierte mellom 38 og 160 uten fornuftig grunn.

STOR STØTTE: Elisabeths samboer Paul-Kristian har støtt ved hennes side siden de begge var 19 år gamle - gjennom både friske dager og tider preget av sykdom. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør
STOR STØTTE: Elisabeths samboer Paul-Kristian har støtt ved hennes side siden de begge var 19 år gamle - gjennom både friske dager og tider preget av sykdom. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer

32-åringen fikk etterhvert problemer med å spise, og som ME-pasient opplevde hun at helt vanlige ting ble en prøvelse.

Hun kunne fortelle om måneder på et mørkt rom, skjermet for alle sanseinntrykk. En tid der hun måtte ha hjelp til både å spise og for å komme seg på toalettet.

- Hadde jeg gitt opp, ville jeg neppe vært i live i dag. Men jeg har så mye å leve for, og jeg finner håp i drømmen om at jeg kan bli frisk igjen. Da vil jeg ta med meg kjæresten min og datteren vår, og finne et sted der vi kan svømme med delfiner, sa Alta-jenta optimistisk den gang.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Verste beskjeden jeg har fått noen gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer