Sophia (4) blir ikke høyere enn 87 cm

Legene skjønner ikke hva som er årsaken til at den lille jentas kropp ikke vil vokse.

SJELDEN SYKDOM: Fire år gamle Sophia har en sykdom som gjør med at hun ikke har vokst seg lengre enn 87 centimeter, men legene har ikke klart å gi henne en diagnose. Foto: PA
SJELDEN SYKDOM: Fire år gamle Sophia har en sykdom som gjør med at hun ikke har vokst seg lengre enn 87 centimeter, men legene har ikke klart å gi henne en diagnose. Foto: PA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Da 155 cm høye Effie Panayiotou (29) fra Sydney i Australia fikk vite at babyen hun bar på var liten av vekst, tenkte hun at det sikkert var fordi hun ikke var så høy selv.

Men hun var ikke forberedt på hvor liten datteren skulle bli.

– Folk blir så forbauset når de møter Sophia for første gang og får vite hvor gammel hun er. Hun er jo så liten, sier Effie.

STOLT AV DATTEREN: Mamma Effie Panayiotou gjør alt hun kan for å hjelpe sin datter. Foto: PA Real Life/Sarah Robertson
STOLT AV DATTEREN: Mamma Effie Panayiotou gjør alt hun kan for å hjelpe sin datter. Foto: PA Real Life/Sarah Robertson Vis mer

Den lille jenta er fire år gammel, men strekker seg ikke lengre enn 87 cm over bakken. Og legene klarer ikke å finne ut hvorfor.

Alle prøvene var fine. Legene oppdaget at babyen vokste unormalt lite ved en ultralydundersøkelse i 19. uke, og sykepleierstudenten ble rådet til å ta keisersnitt. Sophia kom til verden fire uker for tidlig, veide i underkant av to kilo og var 46 cm lang.

I tre uker ble det vesle nurket nøye overvåket på sykehuset. Sophia virket svak, men alle blodprøver var fine.

Til tross for kaloririk morsmelkerstatning la hun ikke på seg.

Lærte å gå

Da hun var ett år gammel fastslo legene at hun hadde Robinow syndrom, en sjelden tilstand hvor en genetisk feil påvirker utviklingen av skjelettet.

Effie var lettet, da var det ikke livstruende. Takket være regelmessig fysioterapi ble rørligheten og motorikken stadig bedre, og da Sophia ble 17 måneder kunne hun endelig ta sine første krabbetak på gulvet.

– Jeg var så stolt av den vesle prinsessa vår, forteller Effie til That's Life. Sakte men sikkert begynte hun å snakke, og i månedene som fulgte gikk det stadig framover.

To og et halvt år glammel klarte hun å gå.

Gal diagnose

Da Sophia nylig fylte fire år kom legene fram til at hun likevel ikke kunne ha Robinow syndrom, siden hun utviklet seg langt bedre enn forventet. Da følte mamma Effie at de rykket tilbake til start.

– Men egentlig spiller det ingen rolle hvilken merkelapp hun har, alt vi vil er at hun skal være glad og sunn.

LEVER AKTIVT LIV: Til tross for utfordringene er Sophia en sprudlende og glad jente som liker å svømme og å danse ballett. Foto: PA Real Life
LEVER AKTIVT LIV: Til tross for utfordringene er Sophia en sprudlende og glad jente som liker å svømme og å danse ballett. Foto: PA Real Life Vis mer

Og til tross for utfordringene er hun sprudlende og glad. Hun liker å svømme og å danse ballett, og hun elsker å synge, forteller Effie.

– Hun er som andre fireåringer, bare mye mindre!

LES OGSÅ: Dro i krigen som mann - kom tilbake som kvinne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer