James Bulger-saken:

Sønnen (2) brutalt drept i 1993 - men marerittet fortsetter

Dommeren utviste medfølelse i retten da farens desperate rop om hjelp ble avslått.

UENDELIG TRAGEDIE: I 1993 ble to år gamle James Bulger bortført og drept på bestialsk vis. Hans far, Ralph Bulger, har siden kjempet for rettferdighet. Foto: NTB Scanpix
UENDELIG TRAGEDIE: I 1993 ble to år gamle James Bulger bortført og drept på bestialsk vis. Hans far, Ralph Bulger, har siden kjempet for rettferdighet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

26 år etter at Ralph og Denise Bulger mistet sønnen James (2) på verst tenkelig vis, fortsetter dødsfallet å være et levende mareritt for foreldrene.

12. februar 1993 dro Denise, som senere har tatt etternavnet Fergus, på det lokale kjøpesenteret i hjembyen Bootle. Med seg hadde hun sønnen, to år gamle James. Han kom aldri hjem igjen.

Det som skjedde denne februardagen står igjen som en av de mørkeste hendelsene i britisk kriminalhistorie. Tidsluken var kort, men da moren slapp hånda til James for å betale i en butikk, var det nok til at toåringen forsvant sporløst.

Hjemsøkt av tanken

Timene som fulgte, var preget av dyp desperasjon og fortvilelse. Det skulle ta to dager før det lille barnets kropp ble funnet maltraktert på et jernbanespor - fire kilometer unna kjøpesenteret.

MISHANDLET OG DREPT: James Bulger ble bare to år gammel. Dette er gravsteinen hans på Kirkdale kirkegård i Liverpool. Foto: NTB Scanpix
MISHANDLET OG DREPT: James Bulger ble bare to år gammel. Dette er gravsteinen hans på Kirkdale kirkegård i Liverpool. Foto: NTB Scanpix Vis mer

James hadde blitt bortført, torturert og drept. I en bok utgitt i 2018, fortalte Fergus at hun har vært hjemsøkt av tanken om at James ropte etter henne de siste minuttene han levde - uten at hun kunne hjelpe. I flere år fikk hun angstanfall og problemer med å puste når hun tenkte på hans siste stund i live.

De groteske handlingene rystet ikke bare England, men ble fordømt av en hel verden. Enda mer rystende var det at gjerningspersonene selv var barn. Det var overvåkningsbildene fra kjøpesenteret som konstaterte at James hadde blitt bortført av de ti år gamle guttene Jon Venables og Robert Thompson.

FORHATT: Den sadistiske torturen og drapet på den to år gamle James, rystet Storbritannia. Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson ble senere dømt for hendelsen, som de yngste i Englands historie. Foto: NTB Scanpix
FORHATT: Den sadistiske torturen og drapet på den to år gamle James, rystet Storbritannia. Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson ble senere dømt for hendelsen, som de yngste i Englands historie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fikk ny identitet

De to ble raskt pågrepet og deretter dømt for drapet 24. november 1993. Guttene, som er de yngste drapsdømte i Englands historie, ble sendt til en sikker barneinstitusjon. Åtte år senere ble det, ifølge The Telegraph, besluttet at 18-åringene ikke lenger var en fare for samfunnet. De ble løslatt til enorme protester i 2001.

For å unngå potensielle hevnaksjoner, fikk begge utstedt en ny identitet.

Foreldrene til James Bulger kritiserte løslatelsen sterkt den gang - og var ikke alene. Saken tok deretter en sørgelig vending da politiet i 2010 arresterte den nå 36 år gamle Venables på ny. Han ble nok en gang tiltalt og dømt, denne gang etter funn av overgrepsbilder av barn på PC-en hans.

Da Venables hadde sonet ferdig dommen i 2013, ble han utstyrt med det som angivelig var hans fjerde falske identitet.

Britisk presse hevdet samme år at kriminalomsorgen og politiet da hadde brukt over en million pund på å ivareta 36-åringens sikkerhet.

Dømt på ny

Spørsmålet rundt Venables og Thompsons rett til falsk identitet har hele tiden vært svært omdiskutert. I 2017 skulle saken også sende nye sjokkbølger gjennom England. Ifølge The Guardian ble Joe Venables nok en gang arrestert og dømt - for det som denne gang var besittelse av betydelige mengder overgrepsmateriale av barn.

- Nå skjer det altså igjen, skrev Denise Fergus på Twitter, like etter at dommen falt.

Britiske medier har også kommet med krass kritikk mot rettsvesenet i form av sarkastiske titler som: Jon Venables: Gutten som drepte, men «som ikke lenger er en trussel».

- Ekstremt materiale

Ifølge The Guardian soner Venables nå en fengselsstraff på tre år og fire måneder. Dette etter at han i retten i 2017 erkjente aktivitet på «det mørke nettet», hvor han oppsøkte «ekstreme overgrepsbilder av barn».

På et tidspunkt vil han løslates igjen.

I februar i fjor tok James Bulgers far, Ralph, og onkel, Jimmy, et rettslig skritt i forsøk på å få omgjort Venables livslange rett til anonymitet. Ifølge BBC argumenterer deres advokater for at dette er i offentlighetens interesse, da det blant annet «er fare for gjentakelse» når han slipper fri.

VIL ADVARE OFFENTLIGHETEN: Advokat Robin Makin sammen med Jimmy Bulger og Ralph Bulger. Foto: NTB Scanpix
VIL ADVARE OFFENTLIGHETEN: Advokat Robin Makin sammen med Jimmy Bulger og Ralph Bulger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag 4. mars falt dommen. Ifølge The Guardian ble det et knusende nederlag for far og onkel. Dommeren i saken, Andrew McFarlane, lot Venables rett til anonymitet stå.

- Dette er en sak uten sidestykke, uttalte dommer McFarlane i retten, ifølge The Guardian, og uttrykte stor sympati og medfølelse for situasjonen til Ralph og Jimmy Bulger.

- Fatale konsekvenser

Han begrunnet imidlertid avgjørelsen med at en omgjøring av dommen kunne medføre reell fare for tapt liv.

- Dersom hans identitet blir offentliggjort, er det en sterk mulighet, om ikke sannsynlighet, for at han vil bli forfulgt. Det kan få alvorlige og potensielt sett fatale konsekvenser.

Bulgers advokat, Robin Makin, uttalte at hans klienter er dypt skuffet over dommen, og at de nå vil se på muligheten for å fremme saken for ankedomstolen.

- Myndighetene står tilsynelatende fjellstøtt når det kommer til å beskytte Jon Venables, uavhengig om at han utgjør en risiko for andre. Nettopp dette har vært drivkraften til Ralph og Jimmy i denne saken.

Saken fortsetter under:

Uenig med eksmannen

Denise Fergus har på sin side ikke ønsket å omgjøre dommen, slik eksmannen hennes har vært ute etter. Eksparet, som vokste fra hverandre i sorgen og skilte seg i 1995, er nemlig uenig i hvorvidt Venables og Thompson har rett til privatliv.

- Jeg ønsker dem ikke døde. Jeg vil ikke vil ha blod på hendene mine. Alt jeg ønsker er rettferdighet for James, og det betyr at de to må i et skikkelig fengsel og tilbringe lang tid der, sa Fergus i fjor, ifølge BBC.

Fergus var i egen bok fra 2018 klar på at hun aldri ville tilgi sønnens drapsmenn og at å tilgi dem ville være som å forråde James.

Hun var for øvrig høygravid med sin andre sønn Michael, rundt den tida James ble drept. For å forhindre stress som kunne føre til abort, holdt Fergus seg unna rettssaken. Hun leste heller ikke aviser om temaet den gang.

LES OGSÅ: Pippa Middletons svigerfar siktet for overgrep

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer