Crohns sykdom:

- Som glasskår i rumpehullet

20 år gamle Paula Sojo bruker sosiale medier til å bryte ned tabuer rundt Crohns sykdom.

STOMI: Influenser Paula Sojo forteller om livet med Crohns på TikTok. Foto: Skjermdump
STOMI: Influenser Paula Sojo forteller om livet med Crohns på TikTok. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Influenseren Paula Sojo (20) deler åpenhjertig om livet med den kroniske betennelsessykdommen Crohns med sine 220 000 følgere på TikTok.

For bare et års tid siden skammet hun seg over sykdommen, som ifølge NHI rammer mage- og tarmkanalen og gir symptomer som magesmerter og løs avføring.

I fjor gikk Sojo gjennom et seks måneder langt sykehusopphold, som endte med at hun fikk satt inn stomipose, også kjent som utlagt tarm. Denne innretningen samler opp avføring og tømmes ved behov, skriver Dagbladet.

På sykehuset var de fleste Crohns-pasientene langt eldre enn henne selv, noe som fikk 20-åringen til å føle seg alene om sykdommen, som rammer cirka sju personer per 100 000 hvert år i Norge.

ULCERØS KOLITT: Holly Fleet (28) bestemte seg i fjor å fjerne endetarmen og sy igjen rektum etter å bli diagnostisert med ulcerøs kolitt. Video: Tiktok @stomababe. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes.Z Vis mer

Forekomsten er høyest i aldersgruppen 20-30 år, samt økende blant barn.

Paula Sojo kom hjem fra sykehuset og følte seg nedstemt og ensom. Hun følte at hun var den eneste i hele verden som hadde fått utlagt tarm i en alder av 19 år.

Det var da hun tok avgjørelsen om å fortelle om livet som Crohns-pasient.

- Som glasskår

Håpet hennes er at andre i samme situasjon ikke skal føle seg like alene som hun gjorde på sykehuset i fjor.

I et intervju med Teen Vogue i september avslørte 20-åringen at det var moren som oppfordret henne til å lage den første videoen, som på rekordtid fikk 20 000 visninger og ble starten på flere hundre videoer med flere millioner likerklikk.

En av videoene som har fått mest oppmerksomhet med hele 12 millioner visninger og 700 000 likes er en snutt hvor Sojo forteller om operasjonen der hun fikk fjernet endetarmen, samt sydd igjen rektum.

20-åringen innleder med å fortelle at operasjonen er blant de fem mest smertefulle inngrepene man kan gå gjennom.

Hun sliter fortsatt med store smerter etter operasjonen.

- Smertene kjennes som at man har glasskår der rumpehullet pleide å være. Hver gang jeg sitter føles det som at hodet på en baby skal komme ut av rumpa, sier Sojo.

- Siste utvei

Paula Sojo fikk fjernet tykktarmen under operasjonen, men var ikke klar over at det i slike inngrep også er vanlig å fjerne blindtarmen.

- Det betyr i hvert fall at jeg ikke trenger å bekymre meg for blindtarmsbetennelse. Gudskjelov.

BEUNDRINGSVERDIG: Den svenske håndballstjerna, Jenny Carlson har valgt å være åpen om sin sykdom, noe hun har fått mye positive tilbakemeldinger om. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

I en annen video forklarer hun årsaken til at hun måtte sy igjen endetarmsåpningen. Sykdommen ga henne store smerter på do, og etter å ha prøvd annen behandling som tabletter og mindre inngrep, var operasjon siste mulighet.

DEKOR: Paula Sojo pimper opp stomiposen med glitter og glam. Foto: TikTok
DEKOR: Paula Sojo pimper opp stomiposen med glitter og glam. Foto: TikTok Vis mer

Ingenting fungerte, og til slutt ble utlagt tarm løsningen for å få bukt med smertene.

- Det er rart at folk sier at jeg valgte dette selv, for det gjorde jeg ikke. Det er ikke slik at man kan dra til legen og be om å få rumpehullet fjernet. Det er ikke et kosmetisk inngrep. Dette er siste utvei når det ikke lenger finnes andre muligheter og sykdommen går utover livskvaliteten, sier hun.

Ifølge NHI kan pasienter som har Crohns sykdom i tykktarmen få fjernet hele eller deler av tykktarmen, slik som Sojo. Ved kirurgi blir syke deler av tarmen fjernet, men det betyr ikke nødvendigvis at sykdommen blir helbredet.

Paula Sojo har etter operasjonen sluppet mye av smertene og fått økt appetitt fordi hun spiser mer som følge av at hun ikke får magevondt.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Paula Sojo. Hun har ikke besvart våre henvendelser.

LES OGSÅ: Stjernen (35) døde brått: - I sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer