MINIBABY: Leni frykter at hun har smittet datteren May Ine med borreliose. Rett etter fødselen veide babyen hennes så lite som 870 gram.
MINIBABY: Leni frykter at hun har smittet datteren May Ine med borreliose. Rett etter fødselen veide babyen hennes så lite som 870 gram. Vis mer

Smittet av flått - fikk mini-baby

Leni (29) fikk livet ødelagt av flått. Hun frykter at borreliose også er årsaken til at datteren bare veide 870 gram.

Publisert

SEOGHØR.NO: Leni Eren Gjervik (29) fra Stongfjorden i Sunnfjord har fått livet ødelagt av flått, og kjenner ikke lenger igjen sin egen kropp. Alle prøver viser at hun har borreliose, og hennes største ønske er å få hjelp, slik at hun kan bli frisk igjen.

- Om ikke for min skyld, så for May Ines skyld, sier Leni.

Leni er syk av borreliose. Hun frykter at datteren har samme sykdom, og at babyen hennes ble smittet i svangerskapet.

Leni Eren Gjervik (29) fra  Stonfjorden i Askvoll har brukt over 100.000 kroner i sin desperate kamp for å bli frisk - både for sin egen og datteren May Ines skyld.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
Leni Eren Gjervik (29) fra Stonfjorden i Askvoll har brukt over 100.000 kroner i sin desperate kamp for å bli frisk - både for sin egen og datteren May Ines skyld. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Alenemoren er lykkelig hvis hun har krefter til å komme seg opp av sengen om morgenen.

Datteren May Ine (3) bor i perioder hos besteforeldrene sine fordi mamma ikke klarer å ta seg av henne. Heldigvis bor de like i nærheten.

Leni var ti år gammel første gang foreldrene Olaug (53) og Arild (56) tok henne med til lege for å få behandling etter et bitt av flått, eller skaubjørn som den lille plageånden også heter.

FIKK IKKE HJELP: Leni var ti år gammel første gang foreldrene Olaug og Arild tok henne med til lege for å få behandling etter et bitt av flått. De er flinke til å passe barnebarnet May Ine når mammas krefter ikke strekker til.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FIKK IKKE HJELP: Leni var ti år gammel første gang foreldrene Olaug og Arild tok henne med til lege for å få behandling etter et bitt av flått. De er flinke til å passe barnebarnet May Ine når mammas krefter ikke strekker til. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

 
– Jeg er overbevist om at livet mitt ville vært bedre hvis jeg i utgangspunktet hadde fått riktig behandling, sier Leni.

Hun er bitter fordi hun ikke fikk tilbud om en antibiotikakur, som er vanlig behandling i dag.
 
Borreliose

Utskriftene av journalene til Leni fyller en ringperm. Første gang hun fikk påvist borreliose var i 1994, siste gang i 2011.

Gjennom årenes løp er hun er bitt av flått over 10 ganger.

29-åringen manglet bare fagbrev som helsefagarbeider da sykdommen rammet for fullt.

BADSTU I STUA: Leni har kjøpt en bærbar badstu, og plassert den foran TVen i stua. Men selv om temperaturen er høy, skjelver hun ofte av kulde. Foto: FOTO: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
BADSTU I STUA: Leni har kjøpt en bærbar badstu, og plassert den foran TVen i stua. Men selv om temperaturen er høy, skjelver hun ofte av kulde. Foto: FOTO: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Armene mine sviktet totalt. Jeg mistet ting jeg skulle løfte, og kroppen min ble full av betennelser i alle ledd og kraftige utslett, sier Leni.

Hun flyttet hjem til Stongfjorden, hvor foreldrene hennes bor.

– Da var jeg så syk at jeg ikke kunne snakke. Hadde forbigående lammelser i høyre side av kroppen. Klarte ikke engang å huske hvordan jeg skrev ordet pizza.

Tilstanden ble verre Leni oppdaget at hun var gravid, som om kroppen hennes ikke taklet den nye belastningen.
 
Prematur.

Fødselen startet allerede i uke 19. Leni fikk beskjed om at babyen hennes kom til å dø, men som ved et mirakel stoppet riene. Først i uke 26 + 5 kom May Ine ut av mammas mage. 


Den lille piken veide ikke mer enn 910 gram da hun ble født, Etter noen dager i kuvøse var vekten nede i 870 gram. 

– Jeg ba til Gud om at datteren min skulle få leve. Hun var helt rosa, og nærmest dekket av hvit pels. Jeg kommer aldri til å glemme hvordan jeg så hjertet hennes banke under den gjennomsiktige tynne huden. Og det var dramatisk da hun i tillegg måtte gjennom en hjerteoperasjon på grunn av åpen ductus, sier Leni.
 
Stor jente

I dag er May Ine stor jente, men hun sliter med pusten, ukontrollerte rykninger i øynene, søvn og kløe.

Mor både frykter og føler at hennes borreliose er overført gjennom blodet, men så langt får hun ikke annet enn begrenset støtte for denne teorien.

”Vi kjenner naturligvis veldig godt til diskusjonen, og vi er oppmerksomme på pasienter med personlige erfaringer som tilsier at dette er et problem. Som ansvarlig organisasjon kan vi imidlertid verken bekrefte eller avkrefte at overføring fra mor til foster er en aktuell smittevei. NLBF har følgelig heller ingen holdepunkter for å kunne si noe om hvor ofte dette eventuelt skjer”, skriver Ottar Longva da Se og Hør ber Norsk Lyme Borreliose-Forening (NLBF) om et svar.
 
Betaler selv.

Leni oppsøkte Norsk Borreliose Senter i Oslo i januar. Endret kosthold, kosttilskudd og kraftige antibiotikakurer har gitt henne livslysten tilbake. Men senteret er for tiden stengt da helsetilsynet 2. september fratok Rolf Luneng hans legeautorisasjon.

Vedtaket er anket. 

Over 100.000 kroner er brukt på medisiner og alternativ behandling i forsøket på å bli frisk. For tiden vurderer Leni, i likhet med Lars Monsen,  å reise til utlandet for å få behandling. Men mangel på penger hindrer henne.

– Møbler og pyntegjenstander er solgt. Ingen ting skal være uprøvd. Tenker til å med på å selge huset. Jeg skal bli frisk igjen. Om ikke for min egen skyld, så for May Ines! Hun fortjener å ha en mamma som har krefter til å ta seg av henne.  Da jeg var på det sykeste var hun på besøk hos meg på dagen og sov hos min far om natten.

Ga bort hunden

BESTEVENNEN:  - "Bully" var kanskje den eneste som forsto hvor vondt jeg hadde det, sier Leni. Hun ga bort hunden sin fordi hun ikke lenger hadde krefter til å gå tur med den.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BESTEVENNEN: - "Bully" var kanskje den eneste som forsto hvor vondt jeg hadde det, sier Leni. Hun ga bort hunden sin fordi hun ikke lenger hadde krefter til å gå tur med den. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Alenemoren vokste opp med huset fullt av hunder. Men da sykdommen rammet for fullt hadde hun ikke lenger krefter til å gå tur med sin trofaste Basset.

– Jeg har aldri hatt det så vondt som da jeg måtte gi fra meg ”Bully”, sier Leni, og tørker tårer. Det gjør vondt å finne frem bilder som minner henne om en lykkeligere tid.

– Det går ikke en dag uten at jeg tenker på hunden. Den var min beste venn, og kanskje den eneste som forsto hvor vondt jeg hadde det.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer