180 KG: - Jeg har alltid vært stolt av Lillebror (t.v.). Han er storebroren min, men endelig er jeg minst i dobbel forstand, sier Espen etter slankingen.
# Foto: MORTEN KROGH
180 KG: - Jeg har alltid vært stolt av Lillebror (t.v.). Han er storebroren min, men endelig er jeg minst i dobbel forstand, sier Espen etter slankingen. # Foto: MORTEN KROGHVis mer

Slanket seg 100 kg på ett år

- Når jeg kommer for å spille, sier folk: «Vi skal ha han feite fra TV. Dra hjem, du.»

SEOGHØR.NO: – Lillebror måtte se flere ganger på meg. Han trodde knapt det han så, forteller Espen Sande Larsen (35).

Broren hans, Lillebror Sande Larsen (50), kjent pianospiller fra blant annet TV-programmet Reisesjekken med Helge Hammelow-Berg på 90-tallet, hadde problemer med å kjenne igjen Espen.

Selv har han også vært på TV – som deltager i The Voice TV2 i 2012. Espen nådde ikke opp i den beinharde konkurransen, men den dyktige musikeren og sangeren ga alt han hadde.

– Det ble et minne for livet. Jeg fikk vist meg fram, og jeg fikk telefoner fra mange som ville ha meg til å spille i alt fra brylluper til firmafester, forteller Espen. I likhet med Lillebror har han en spesiell forkjærlighet for piano.

Stor som skolegutt

Den muntre musikeren forteller åpent om utfordringene med å være markant overvektig.

- Jeg begynte å legge på meg i 2. klasse på skolen. Da jeg gikk i 4. klasse veide jeg 85 kilo. Det er det samme som jeg veier nå, forteller Espen til Se og Hør.

Han fortsatte å legge på seg i barne- og ungdomsårene. I flere år viste vekta 180 kilo.

– Jeg lå stabilt på det, uten at det var et mål, forteller Espen med et smil rundt munnen.

Etter hvert gikk Espen på en fysisk smell. Kroppen ble utsatt for kraftige påkjenninger ved å dra på så mange kilo. Hjerte- og karproblemene kom. Det var det som gjorde at faren til Espen og Lillebror døde for et drøyt år siden.

AKTIV FAMILIE: - Nå er det bokstavelig talt lettere å finne på ting med hele familien, sier Espen og kona Wivi. Barna Josephine Henrikke, Matilde Aurora og William Emil har grunn til å være fornøyde med den nye utgaven av pappa.
 Foto: Morten Eik/Se og Hør
AKTIV FAMILIE: - Nå er det bokstavelig talt lettere å finne på ting med hele familien, sier Espen og kona Wivi. Barna Josephine Henrikke, Matilde Aurora og William Emil har grunn til å være fornøyde med den nye utgaven av pappa. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer

Operert

Det var i dette tidsrommet Espen tok tak i egen helse. Han la seg under kniven for å bli slankeoperert. Det skjedde i januar 2013. Han ble kvitt 30 kilo.

– Det var starten på et bedre liv. Takket være nytt kosthold og mye trening klarte jeg å gå ned ytterligere 65 kilo i løpet av fjoråret. Det er en god følelse å ha kvittet seg med snaut 100 kilo på bare ett år, sier Espen.

Det er en del overflødig hud som skal fjernes etter den markante vektreduksjonen som Espen har opplevd.

– Det er ingen som kan se all huden jeg bærer på, men da jeg var i Syden i vinter måtte jeg bade i bassenget. En gutt satt ved bassengkanten og sa til pappa’n sin: «Se, han mannen der smelter!» Jeg har vært stor så å si hele livet. Det gjør at jeg tåler alle slags kommentarer, sier Espen.

Klar melding

Han livnærer seg både som IT-programmerer og som musiker. Etter deltagelsen i The Voice fikk karrièren et oppsving. Men Espen sliter med å bli gjenkjent …

MUSIKER:  - Jeg elsker å spille piano. I juni utga jeg min første singel Beautiful Babies, sier Espen. Foto: Morten Eik/Se og Hør
MUSIKER: - Jeg elsker å spille piano. I juni utga jeg min første singel Beautiful Babies, sier Espen. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer

– Når jeg kommer for å spille, sier folk: «Vi skal ha han feite fra TV. Dra hjem, du». Det opplevde jeg da jeg skulle spille i et bryllup for ikke å så lenge siden. Jeg måtte forklare at det er samme person. Problemer var bare at ingen trodde på meg, sier en lattermild Espen.

Han bor med familien i Undrumsdal i Vestfold. Han og Wiwi (34) traff hverandre i 2001, og allerede året etter giftet de seg. Sammen med barna Josephine Henerikke (1), Mathilde Aurora (3) og William Emil (6) setter familien pris på et aktivt liv.

Ros fra kona

– Jeg morer meg like mye som barna nå vi hopper på trampoline eller stuper kråke. Ingen av delene klarte jeg å gjøre før. Jeg føler meg som en liten guttunge igjen, sier Espen.

Det liker Wivi, men hun er kjempeglad for at Espen ikke har endret personlighet.

– Heldigvis er Espen den samme gode gutten. Han er blid og snill. Forskjellen er at Espen er mer opplagt enn før, synes Wiwi.      
      
Da Espen var stor, muret han seg ikke inne.

– Jeg forstår dem som gjør det, men jeg ville ha et liv selv om jeg var stor. Jeg klarte å få både kone og barn mens jeg var diger. Jeg vet at Wivi forelsket seg i personligheten min. Det er fordelen med å ha vært stor, fleiper Espen.

Da Wivi gikk gravid med førstemann, startet fødselen tidligere enn planlagt. Espen måtte trå til før jordmødrene overtok.


Broren døde

– Jeg kom hjem og var helt utslitt. Da skrev jeg sangen «Beautiful Babies». Den har jeg akkurat sluppet som min første singel, forteller Espen.

Han vet at livet gir – og livet tar. I 2008 døde broren Tom (40). Han hadde vært HIV-syk i flere år, men det var kreften som til slutt gjorde at han sovnet inn.

– Det var rart å miste Tom. Han hadde på sett og vis regissert sin egen begravelse. Jeg spilte og sang i kirken. Det var en sterk opplevelse. Musikken ble min store terapi. Jeg er sikker på at også Tom hadde vært stolt av å ha en lettvekter som lillebror!

LES OGSÅ: Kjemper mot kreften for tredje gang