Slanket bort 76 kilo på ett år - så ble det bryllup

Sveinung og Vibeke vokste seg store på kjærlighet. Men da det kom en liten baby inn i livet deres, ville de bli slanke og spreke.

ÅRETS BRYLLUP: For innsatsen med å redusere kroppsvekten fra 156,6 til 110 kilo ble Sveinung Matre i august kåret til Årets Mannlige Slanker av Grete Roede A/S. Giftering på fingeren og bryllup med Vibeke var høsten andre store mål. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ÅRETS BRYLLUP: For innsatsen med å redusere kroppsvekten fra 156,6 til 110 kilo ble Sveinung Matre i august kåret til Årets Mannlige Slanker av Grete Roede A/S. Giftering på fingeren og bryllup med Vibeke var høsten andre store mål. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Sveinung Matre (35) og kona Vibeke Kismul (30) fra Førresfjorden i Rogaland traff hverandre på nett for 12 år siden, og forlovet seg for fire år siden.

– Jeg var kraftig fra før, men det er absolutt noe i ryktene om at forelskede folk spiser godt, sier Sveinung.

Han veide 156,6 kilo på sitt tyngste, mens kjæresten Vibeke har hatt en maksvekt på 119 kilo.

DRØMMEBRYLLUP: Frida Helen var selvsagt med da Vibeke Kismul og Sveinung Matre giftet seg i Førre kirke. På ett år har ekteparet tilsammen gått ned 76 kilo.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DRØMMEBRYLLUP: Frida Helen var selvsagt med da Vibeke Kismul og Sveinung Matre giftet seg i Førre kirke. På ett år har ekteparet tilsammen gått ned 76 kilo. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Paret trodde at de spiste fornuftig og sunt, men solide og uregelmessige måltider gjorde etter hvert sitt til at de ble stadig tyngre.

 
Gravid og lykkelig

Vendepunktet kom da de ble foreldre til en liten datter før jul i 2013, og Vibeke begynte å bli bekymret for helsa til Sveinung.

2014: 156 KILO: Sveinung Matre trodde han spiste sundt, men han ble stadig tyngre. Det var ønsket om å ha overskudd til å være pappa for Frida Helen som fikk ham til å melde seg på et Grete Roede-kurs. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
2014: 156 KILO: Sveinung Matre trodde han spiste sundt, men han ble stadig tyngre. Det var ønsket om å ha overskudd til å være pappa for Frida Helen som fikk ham til å melde seg på et Grete Roede-kurs. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg ville aldri begynt på kurs alene. Men da Frida Helen ble født, var det liksom ingen vei tilbake. Vi måtte ned i vekt, sier Sveinung.

Den endelige kampen mot kiloene startet i mai 2014, samtidig som paret begynte å planlegge bryllupet sitt. Ønsket om å se bra ut på den store dagen var en ekstra motivasjon.

Suksessoppskriften fant de hos Grete Roede. Sveinung gikk på et tradisjonelt kurs, mens Vibeke fikk inspirasjon via nettet. De oppdaget raskt at det var gull å være to om å endre livsstil.

 

– Med barn i huset var hverdagen for travel til at vi begge kunne gå på kurs om kvelden. Men nå kunne vi samarbeide om de nye matvanene, og Sveinung tok med seg mine spørsmål på kurs slik at vi fikk svar på alt vi lurte på, sier Vibeke.


Sunn mat var usunn

Ekteparet har fått mange overraskelser det siste året. Mat de trodde var sunn, står ikke lenger på menyen.

 

2014: 119 KILO: Vibeke Kismul bestemte seg for et lettere liv etter at hun ble mor til Frida Helen.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
2014: 119 KILO: Vibeke Kismul bestemte seg for et lettere liv etter at hun ble mor til Frida Helen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Kjøttdeig er byttet ut mot karbonadedeig. Det smaker like godt, men har mye færre kalorier. Og vi lærte at enkelte frokostblandinger er de reneste kaloribombene, forteller de. 
Ekteparet er enige i at det var en stor fordel å være sammen om dette. Hvis den ene har hatt en vanskelig dag, har den andre støttet og oppmuntret.

Sveinung har en stillesittende jobb, men sykler nå til jobben.

– De første gangene var jeg både andpusten og sliten. Turen tok lang tid, men nå som formen er god, er reisetiden halvert, sier han stolt.

ET LETTERE LIV: - Endelig kan jeg holde rundt mannen min, erter Vibeke. Hun våget ikke kjøpe brudekjolen før rett før bryllupet - i frykt for at den måtte sys inn før den store dagen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ET LETTERE LIV: - Endelig kan jeg holde rundt mannen min, erter Vibeke. Hun våget ikke kjøpe brudekjolen før rett før bryllupet - i frykt for at den måtte sys inn før den store dagen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

 
Årets slanker

Sveinung reduserte kroppsvekten fra 156,6 til 110 kilo, og ble i august kåret til Årets Mannlige Slanker i Grete Roede-klubben. Han var blitt 46,6 kilo lettere på ett år.

– Speilbildet mitt motiverer meg til å fortsette. Aldri om jeg igjen skal se ut som på gamle bilder, verken jeg eller fruen, sier Sveinung.

ÅRETS SLANKERE: Sveinung Matre ble hedret som Årets Mannlige Slanker, og fikk sitt diplom av Jeanette og Grete Roede. Vigdis Jensen (50) fra Tistedal ble Årets Kvinnelige Slanker.
 Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
ÅRETS SLANKERE: Sveinung Matre ble hedret som Årets Mannlige Slanker, og fikk sitt diplom av Jeanette og Grete Roede. Vigdis Jensen (50) fra Tistedal ble Årets Kvinnelige Slanker. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Vibeke gikk ned 25 kilo, og veier i dag 89 kilo. De nygifte er lykkelige over sitt lettere liv, men de har ikke sagt stopp.

På bryllupsdagen veide de til sammen 76 kilo mindre enn de gjorde da de startet å planlegge bryllupet.

– Bryllupet ble en fantastisk dag.  Endelig kunne jeg holde rundt mannen min, ler Vibeke, som ikke handlet brudekjole før i siste liten – så hun skulle slippe å sy den inn.

– Jeg jobber mot å komme under 100 kilo. Så vi er langt fra ferdige, sier Sveinung.

– Men nå som Frida Helen hun har lært å gå, er jeg heldigvis i stand til å løpe som en gal for å holde følge med henne... 

LES OGSÅ: Ingvild (17) fikk drømmereise etter kreftbehandlingen

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer