Slankeopererte Janne må mates gjennom knapp på magen

- Jeg lengter tilbake til tiden da jeg veide 138 kilo, sier Janne fra Bømlo til Se og Hør.

NYGIFT: Janne og Jan Inge Johannessen giftet seg i 2008. Deres store drøm er å bli foreldre.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
NYGIFT: Janne og Jan Inge Johannessen giftet seg i 2008. Deres store drøm er å bli foreldre. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Janne (28) fra Mosterhamn på Bømlo er slankeoperert. 83 kilo lettere, føler hun seg tynn som et skjelett. Livet er blitt et helvete hvor 26-åringen er avhengig av å få næring gjennom en knapp i magen for å overleve.

Hun beskriver drømmen om et lettere liv som et evig-varende mareritt.

- Som overvektig hadde jeg ingen helseproblemer. Jeg var i utgangspunktet fornøyd med livet. Hadde mer enn nok energi til å komme meg gjennom dagen. Så det er klart at både jeg og andre savner den Janne jeg engang var, sier 28-åringen.

- Jeg var tykk, nå ligger jeg tynt an!

FORTVILET: Lisbeth Vandli er fortvilet på datteren Jannes vegne. Helseproblemene har stått i kø etter  slankeoperasjonen. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
FORTVILET: Lisbeth Vandli er fortvilet på datteren Jannes vegne. Helseproblemene har stått i kø etter slankeoperasjonen. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

Hun er født og oppvokst i Sande i Vestfold.

Janne er både høyreist og flott, men føler seg i dag som et levende skjelett.

Hun fortalte sin sterke historie til Se og Hørs lesere i fjor høst, ment som en advarsel til alle som tror at en slankeoperasjon er sikreste vei til lykke.

Tilbakemeldingene var mange, og positive.

Sondemat

- Den gang ble jeg matet med sonde gjennom nesen, sier Janne.

Sondematen stoppet vekttreduksjonen, men hun var ikke fornøyd.

- Jeg spiste litt på egenhånd, men ikke på langt nær nok til å få i meg de 1200 kaloriene jeg trengte.

- Etterhvert  ble det så slitsomt å være avhengig av sondemat 4-5 ganger i døgnet, at jeg ba om å få operert inn en knapp slik at maten kunne sprøytes direkte inn i magesekken, sier Janne.

Hun byttet nese-sonden mot knapp på magen i september i fjor, men problemene ble om mulig værre enn noen gang.

KNAPP PÅ MAGEN: Slankeoperasjonen har gjort Janne 83 kilo lettere, men det er lenge siden hun har spist selv. Hun mates gjennom en knapp på magen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
KNAPP PÅ MAGEN: Slankeoperasjonen har gjort Janne 83 kilo lettere, men det er lenge siden hun har spist selv. Hun mates gjennom en knapp på magen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Nå gruer jeg meg til hvert eneste måltid.

Store smerter når hun får mat

Smertene er store når maten sprøytes rett inn i magesekken hennes, passasjen videre er så trang at legene snakker om å fjerne magesekken hennes for godt.

- De snakker om å koble tarmene mine direkte på spiserøret, sier Janne. - Vet ikke hva som skjer, men jeg har et håp om å slippe smerter.

Drømte om barn

UNG OG TUNG: Janne veide 132 kilo da hun lot seg slankeoperere.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
UNG OG TUNG: Janne veide 132 kilo da hun lot seg slankeoperere. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Janne hadde hun gitt opp å gå ned i vekt på andre måter da hun gikk gjennom en gastric bypass-operasjon den 5. februar 2013.

Vekten var 128 kilo, og hun følte selv at hun hadde gitt opp å gå ned i vekt på andre måter.

- Jeg likte å trene med venner, men kiloene som forsvant ble like raskt erstattet med nye, forklarer hun.

Hun bosatte seg på Bømlo da hun ble kjæreste med Jan Inge Johannessen (39).

Lykkelig brud

Brudekjolen passet perfekt den dagen de giftet seg i 2008.

- Den var bestilt på mål, så jeg så ingen grunn til å gå i gang med noen slankekur på forhånd. Har alltid vært glad i godterier, samtidig som jeg taklet følelser med mat.

Overvekt og polycystisk ovariesyndrom (PCOS) gjorde det vanskelig for Janne å bli gravid.

-  Drømmen om å bli mor var avgjørende for at jeg bestemte meg for å si ja til slankeoperasjonen, sier hun ærlig.

- Dette var siste utvei, og jeg hadde venner som raste ned i vekt uten problemer.

- Problemene begynte etter operasjonen

SONDEMATET: Janne ble lenge sondematet gjennom nesen. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
SONDEMATET: Janne ble lenge sondematet gjennom nesen. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

28-åringen var bestemt på at operasjonen var et hjelpemiddel som også krevde at hun endret livstil. Men helsetilstanden hennes er i dag så dårlig at alle gode forsetter er satt på vent.

- Jeg har levd med voldsomme smerter siden operasjonen, sier Janne.

Problemene begynte med det samme hun var operert.

- Jeg vred meg i smerter, og klarte aldri å glede meg over kiloene som forsvant på rekordtid. Kastet opp etter hvert eneste måltid, selv om jeg var påpasselig med å spise lite. Det var som om kroppen min plutselig var «allergisk» mot vanlig mat.

Hun har blitt behandlet for magesår. Men nå viser det seg at årsaken skyldes malabsorpsjon. Diagnosen går ut på at kroppen ikke tar til seg stort av næringsstoffer fra tarmen.

DRØMMER OM LIV UTEN SMERTER: Janne sier hun drømmer om et liv uten smertene som hun opplever hver gang hun skal få i seg mat. Foto: Se og Hør
DRØMMER OM LIV UTEN SMERTER: Janne sier hun drømmer om et liv uten smertene som hun opplever hver gang hun skal få i seg mat. Foto: Se og Hør Vis mer

På sitt minste veide Janne bare 50 kilo, 88 kilo mindre enn da hun ble operert. I dag svinger vekten mellom 50 og 55 kilo, alt etter hvor mye næring hun klarer å sprøyte inn i kroppen.

Bekymret mor

Mamma Lisbeth Vandli (55) legger ikke skjul på at hun er bekymret for datterens helse.

- Jeg føler at vi har vært i ferd med å miste henne flere ganger. Både på grunn av enorme smerter og lav blodprosent. Så mitt høyeste ønske er at hun snart får hjelp, om vi så må betale for re-operasjonen med egne midler, sier Lisbeth.

Angrer

Janne angrer selvsagt på at hun takket ja til slankeoperasjonen.

- Mine smerter er en ting. Jeg får vondt når jeg hører om 18-åringer som skal gjennom det samme, og ber dem tenke seg om både to og tre ganger. I mine øyne er de alt for unge til å kunne si at de forsøkt å slanke seg hele livet.

LES OGSÅ: Ellen slanket seg 100 gram om dagen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer