ANGRER: Janne var lykkelig som brud, og angrer bittert på at hun lot seg slankeoperere for å bli gravid. 17 måneder etter slankeoperasjonen (t.h) var hun på sitt tynneste etter å ha gått ned 88 kilo i vekt. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ANGRER: Janne var lykkelig som brud, og angrer bittert på at hun lot seg slankeoperere for å bli gravid. 17 måneder etter slankeoperasjonen (t.h) var hun på sitt tynneste etter å ha gått ned 88 kilo i vekt. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Slankeoperasjonen gjorde Janne til et levende skjelett

Janne fra Bømlo ble slankeoperert. Hun ble 88 kilo lettere, men det går ikke en dag uten at hun angrer.

SEOGHØR.NO: Janne Johannessen (27) fra Mosterhamn på Bømlo angrer bittert på slankeoperasjonen, selv om den har gjort henne 88 kilo lettere.

- Jeg var tykk, nå ligger jeg tynt an, sier hun med galgenhumor.

Janne veide 138 kilo da hun ble operert i februar i fjor. Som overvektig hadde hun ingen helseproblemer.

Nå vil hun advare andre mot slankeoperasjoner - som mange kanskje tror er en enkel vei til lykke. For Janne var det ikke det. Hun er nå avhengig av å få mat gjennom en sonde i nesen for å overleve.

Saken fortsetter under bildet...

BIVIRKNINGER: - Jeg var tykk, nå ligger jeg tynt an, sier Janne Johannessen  fra Bømlo med galgenhumor. Foto: Henning Jensen
BIVIRKNINGER: - Jeg var tykk, nå ligger jeg tynt an, sier Janne Johannessen fra Bømlo med galgenhumor. Foto: Henning Jensen Vis mer

- Jeg var i utgangspunktet fornøyd med livet. Hadde mer enn nok energi til å komme meg gjennom dagen. Så det er klart at både jeg og andre savner den Janne jeg engang var, forteller Janne til Se og Hør.

- Nå føler jeg meg som et levende skjelett, sier hun.

Har du en sterk historie å fortelle? Send en epost til reporter Svend Aage Madsen!

UNG OG TUNG: Janne veide 138 kilo da hun ble slankeoperert, men hun hadde ingen helseproblemer utover at hun ikke ble gravid. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
UNG OG TUNG: Janne veide 138 kilo da hun ble slankeoperert, men hun hadde ingen helseproblemer utover at hun ikke ble gravid. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Siste utvei

Overvekt og polycystisk ovariesyndrom (PCOS) gjorde det vanskelig for Janne å bli gravid. Det var grunnen til at hun tok den drastiske beslutningen.

- Dette var siste utvei. Jeg tenkte meg om flere ganger, men landet på at jeg ville gjennomføre. Ikke minst fordi jeg har slankeopererte venner som har rast ned i vekt uten problemer.

Janne gikk gjennom en gastric bypass-operasjon, hvor en stor del av magesekken og en del av tynntarmen blir koblet vekk. Kirurgene lager en liten lomme av pasientens opprinnelige magesekk, og kobler resten av tynntarmen på den «nye magesekken».

Etter slankeoperasjonen er magesekken svært liten, og tarmen tar til seg mindre næring fra maten. 

Smerter

Problemene begynte med en gang Janne var operert.

- Kiloene forsvant på rekordtid, men jeg klarte ikke glede meg over det. Smertene var nemlig voldsomme.  Jeg kastet opp etter hvert eneste måltid, selv om jeg var påpasselig med å spise lite. Det var som om kroppen min plutselig var «allergisk» mot vanlig mat.

I tillegg klarer Jannes tarm ikke å ta til seg nok næring av maten Janne klarer å få ned.

På sitt minste veide Janne bare 50 kilo, 88 kilo mindre enn før operasjonen. Vektreduksjonen stoppet først opp da Janne begynte med sondemat gjennom en slange i nesen.

Vil advare andre

I dag er hun glad for hver eneste kilo hun legger på seg.

- Det var slitsomt å være avhengig av sondemat 4-5 ganger i døgnet, selv om jeg bærer apparatet med meg i en veske. Men de siste ukene har jeg vært så dårlig at jeg har ligget på sykehus for å få  intravenøs næring rett i blodet, sier Janne.

Hun angrer på at hun takket ja til slankeoperasjonen.

- Mine smerter er en ting. Jeg får vondt når jeg hører om 18-åringer som skal gjennom det samme, og ber dem tenke seg om både to og tre ganger. I mine øyne er de alt for unge til å kunne si at de har forsøkt å slanke seg hele livet, sier hun.

OPERERT: Jørgen Foss er selv slankeoperert.  Foto: Se og Hør
OPERERT: Jørgen Foss er selv slankeoperert. Foto: Se og Hør Vis mer

Et alvorlig valg

Jørgen Foss (25) fra Oslo har de siste 5 årene vært leder for Landsforeningen for overvektige i Norge. Han ble slankeoperert i august for to år siden, og har sluppet unna alvorlige bivirkninger som det Janne opplever.

– Fedmeoperasjon er et alvorlig inngrep man ikke skal ta lett på. Det er snakk om et alvorlig valg, en drastisk operasjon i håp om å få et lettere liv. Men for mange er det siste utvei for å leve et langt og lettere liv uten sykelig overvekt, sier Jørgen.

 

 

Les også: Ett år og 100 kilo skiller disse bildene