KJEMPET TAPPERT: Et uhell
med rødsprit førte til at Simen endte på
sykehus med store brannskader. Det tok
tid før legene var sikre på at han ville
overleve. Til høyre er Simen i dag sammen med sin mor Marian og storesøster Frida. Foto: Privat/Svend Aage Madsen
KJEMPET TAPPERT: Et uhell med rødsprit førte til at Simen endte på sykehus med store brannskader. Det tok tid før legene var sikre på at han ville overleve. Til høyre er Simen i dag sammen med sin mor Marian og storesøster Frida. Foto: Privat/Svend Aage Madsen Vis mer

Fikk store brannskader i ulykke:

Simen overlevde brannskadene mot alle odds

– Vi erter ham med at han må ha flere liv enn katten, sier mamma Marian Henriksen (44) og storesøster Frida (18).

Publisert

(Se og Hør): Det er full fart for Simen Rye-Kittelsen (15) fra Porsgrunn – fra morgen til kveld.

Friluftsliv og friidrett er hans store interesser, han padler også kajakk, kaster seg nedover fjellsiden på sykkel og går på jakt.

Men når han koser seg utendørs i sommervarmen, har han synlige merker på kroppen som viser at han har vært gjennom mer enn de fleste.

VANSKELIG START: Simen hadde marginene på sin side da han ble født. Men
legene våget ikke å gi garantier for at han ikke var hjerneskadd. Foto: Privat
VANSKELIG START: Simen hadde marginene på sin side da han ble født. Men legene våget ikke å gi garantier for at han ikke var hjerneskadd. Foto: Privat Vis mer

– Vi erter ham med at han må ha flere liv enn katten, sier mamma Marian Henriksen (44) og storesøster Frida (18).

– Minst tre av livene er brukt opp. Noe som betyr at jeg har rundt seks igjen, svarer Simen og smiler.

Tøff start

Han husker ingen ting fra de to første gangene han var i livsfare.

For allerede starten på livet ble rask og brutal.

– Han ble reddet med et keisersnitt i siste øyeblikk. Jeg reagerte på at det ikke lenger var bevegelse i magen min. Heldigvis insisterte jeg på å komme meg til sykehus så fort som mulig. Det reddet babyen min, sier Marian.

Sjelden tilstand

En svært sjelden komplikasjon under svangerskapet gjorde at lille Simen pumpet blodet tilbake til mor via navlestrengen.

SER FREMOVER: - Det er lite som stopper meg hvis jeg først har bestemt meg for noe, sier Simen til Se og Hør. Foto: Svend Aage Madsen.
SER FREMOVER: - Det er lite som stopper meg hvis jeg først har bestemt meg for noe, sier Simen til Se og Hør. Foto: Svend Aage Madsen. Vis mer

Blodprosenten hans var ikke mer enn 4,1 da han ble forløst.

Og legene hadde et svare strev med å få gitt ham blodoverføring. Det var rett før blodårene til den nyfødte gutten klappet sammen.

Han hadde trolig også vært uten surstoff en periode, så det var lenge usikkert om han ville overleve.

– Men gutten min er seig , sier mor og finner frem bildet som ble tatt av sønnen rett etter fødselen. Babyen var helt hvit, og tilkoblet masse medisinsk utstyr.

– Sykepleieren som tok bildet ville at jeg skulle være forberedt. Men det tok ikke mer enn tre uker før vi var hjemme fra sykehuset.

Dødssyk

Lille Simen kom seg raskt, men det skulle ikke gå mange ukene før det igjen ble dramatisk.

– Tre dager etter dåpen fikk Simen svært høy feber som ikke lot seg dempe med vanlige febernedsettende medisiner. Årsaken viste seg å være hjernehinnebetennelse. Og det av en type som kan føre til døden innen 24 timer uten riktig behandling, forteller Marian.

DØDSSYK: Dagen etter barnedåpen fikk Simen voldsom feber på grunn av hjernehinnebetennelse. Foto: Privat
DØDSSYK: Dagen etter barnedåpen fikk Simen voldsom feber på grunn av hjernehinnebetennelse. Foto: Privat Vis mer

Simen overlevde også denne gang. Men legene mente han hadde vært gjennom så mye at foreldrene hans måtte forberede seg på at han neppe ville lære seg å krabbe i løpet av sitt første leveår.

Derfor var det ikke fritt for at enkelte fikk tårer i øynene da tøffingen kom gående selv – til ti-månederskontrollen!

Rødsprit

Simen var 2 1/2 år gammel da han opplevde enda en prøvelse. 7. august 2005 tok det fyr i rødsprit han ved et uhell hadde fått på klærne. – Jeg husker heldigvis ingen ting, sier Simen. Men mor glemmer det aldri. Det var hun som fikk meldingen om ulykken, og ble møtt av noen forferdelige hyl.

– Fra sykehuset i Skien gikk ferden videre med ambulansefly til Bergen. Jeg våget knapt spørre om gutten min ville overleve. Likevel forlangte jeg et ærlig svar. De våget ikke gi meg så mye håp...

STORE SKADER: - Jeg lever fint med brannskadene i dag, sier Simen til Se og Hør. Foto: Privat
STORE SKADER: - Jeg lever fint med brannskadene i dag, sier Simen til Se og Hør. Foto: Privat Vis mer

Store skader

Brannskadene til Simen var store. Han måtte transplantere hud til de skadede stedene på magen, og på fremsiden og baksiden av beina.

– Jeg var superheldig, sier 15-åringen. – Det er mange som har fæle sykdommer og andre skumle ting. Jeg lever fint med brannskadene. Og det er lite som stopper meg hvis jeg først har bestemt meg for noe.

På sykehuset transplanterte de hud fra overarmene, ryggen og brystkassen til de brannskadde områdene.

– Samtidig gjorde de seg flid med å spare underarmene og hodet. På den måten er det ikke mulig å se hvor skadet jeg er, når jeg går i T-skjorte og lange bukser.

Et forbilde

Vind og kuldegrader er ikke bra for den skadede huden til Simen. Han har blitt flink til å kle godt på seg, og påpasselig med å smøre huden inn med fuktighetskrem.

FULL FART: Simen elsker å være i aktivitet,
og bruker fritiden på sykkel og friidrett. Her
balanserer han mellom tretoppene i Rypetoppen
Adventurepark under fjorårets Burn Camp i
Trøndelag
FULL FART: Simen elsker å være i aktivitet, og bruker fritiden på sykkel og friidrett. Her balanserer han mellom tretoppene i Rypetoppen Adventurepark under fjorårets Burn Camp i Trøndelag Vis mer

Og ettersom den brannskadde huden heller ikke vokser i takt med resten av kroppen, har Porsgrunnsgutten allerede vært gjennom flere transplantasjoner for å utvide området med ny hud.

– Når folk ser meg i bar overkropp har de en tendens til å kikke og spørre om det gjør vondt. Svaret er nei.

- Samtidig skjønner jeg også at det er uvant å se noen med så store brannskader.

I flere år har Simen deltatt på Burn Camp, sommerleiren der barn fra hele landet med brannskader møtes. Han stortrives med å være en del av det gode miljøet.

– Vi har etterhvert blitt en gjeng som møtes hvert år. Da jeg var liten, så jeg opp til de som var større enn meg. Nå håper jeg å bidra til å styrke selvtilliten til de yngre, slik at de våger å være seg selv, sier Simen.

LES OGSÅ: - Sønnen vår føler ikke smerte

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer