NXIVM:

Sektleder brennemerket medlemmene sine

En selvhjelpsgruppe for villfarne sjeler eller en sexklubb for lederen Keith Raniere? Her er det vi vet om den amerikanske sekten NXIVM.

BRENNEMERKET: Sektmedlemmene ble brennemerket med lederens initialer. Foto: Backgrid / NTB
BRENNEMERKET: Sektmedlemmene ble brennemerket med lederens initialer. Foto: Backgrid / NTB Vis mer
Publisert

At karismatiske bondefangere lokker til seg mennesker som forsøker å finne meningen med livet, er ikke nytt. Det finnes nok av eksempler på sektledere som tilbyr et varmt og inkluderende fellesskap som senere endrer seg til noe helt annet.

Et av de siste eksemplene på dette er sekten NXIVM, der vitner kan fortelle om alt fra seksuelle overgrep til at medlemmer er blitt brennemerket med «guruen» Keith Ranieres (61) initialer.

«Tanken bak ‘tatoveringen’ var å minne oss på løftet vi hadde gitt», sa Lauretta Saltzman, et tidligere medlem, da lederen ble stilt for retten i New York.

SEKTLEDEREN: Keith Raniere hadde en sterk utstråling. Foto: Backgrid / NTB
SEKTLEDEREN: Keith Raniere hadde en sterk utstråling. Foto: Backgrid / NTB Vis mer

Startet som selvhjelpsorganisasjon

NXIVM begynte å avertere selvhjelpskurs på 1990-tallet, under ledelse av Keith Raniere og sykepleier og hypnotisør Nancy Salzman (67).

Siden den gang har rundt 16 000 personer betalt atskillige tusen dollar for blant annet å lære seg hvordan man overvinner vanskeligheter, når sine mål og blir en mer effektiv sjef.

En av forutsetningene for at NXIVM kunne vokse og etter hvert ekspandere, var blant annet økonomisk støtte fra den velstående arvtakeren til brennevinsimperiet Seagram, Clare Bronfman (43).

ØKONOMISK STØTTE: Den rike arvtakeren til Seagram, Clare Bronfman, ga millioner i støtte til sekten. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB
ØKONOMISK STØTTE: Den rike arvtakeren til Seagram, Clare Bronfman, ga millioner i støtte til sekten. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer

De fleste kursdeltakerne gikk videre i livet sitt, mens andre ble så hektet at de søkte medlemskap i organisasjonen NXIVM. Grunnleggeren Keith Raniere har beskrevet seg selv som en foregangsmann.

Han snakket med fullstendige setninger som ettåring og behersket avansert matte og kunne spille piano på høyt nivå ved tolvårsalderen. Raniere hadde dog flere strenger spille på. «Keith Raniere er aktivist, vitenskapsmann, filosof og fremfor alt humanist», het det i en egenfinansiert dokumentar fra 2004.

MUMIFISERT: En kvinnelig sektleder ble funnet død og mumifisert i Colorado. Bilder: SAGUACHE COUNTY / YOUTUBE / KUSA / DR. PHIL Vis mer

Raniere er, i tillegg til sin ovennevnte spisskompetanse, også blitt beskrevet som en varm og lyttende person. Karismatisk og morsom.

En av de viktigste grunnene til at sekten kunne øke i omfang, var at gruppen lokket til seg rike arvinger og kjendiser. Blant andre skuespilleren Allison Mack (39), kjent fra tv-serien «Smallville».

MEDLEM: Skuespilleren Allison Mack ble medlem av NXIVM allerede i 2010. Foto: Mark Lennihan / AP Photo / NTB
MEDLEM: Skuespilleren Allison Mack ble medlem av NXIVM allerede i 2010. Foto: Mark Lennihan / AP Photo / NTB Vis mer

Historier lekket ut

I årenes løp har Raniere og hans tilhengere blitt gransket flere ganger. Avhoppere har for eksempel hevdet at organisasjonen brøt ned medlemmene psykisk og tvang dem til å kutte all kontakt med familien sin.

Men NXIVM har slått tilbake. I 2017 begynte fasaden likevel å slå sprekker. Da lekket det ut historier fra organisasjonens innerste krets.

RYSTENDE: Soveromsopptak fra 2017 vekket harme. Video: ELIAS ZAHL-PETTERSEN Vis mer

Kvinnelige medlemmer fortalte om grupper i NXIVM der man kunne bli utvalgt på spesielle vilkår. Det krevdes dog at man måtte overlate kompromitterende bilder eller verdifull og personlig informasjon.

En måte å garantere at de holdt munn om det de visste på, som også ga lederne utpressingsmulighet. Men et medlemskap ville ifølge Raniere innebære at kvinnene måtte lære seg å overvinne medfødte kvinnelige svakheter. Som å la følelser ta overhånd og å omfavne offerrollen.

Gruppene skulle bestå av en mester og flere slaver. Slavene skulle, når tiden var inne, rekruttere egne slaver og bli mestre selv. En slags pyramide med Raniere på toppen. Dette ble solgt inn som noe topphemmelig, der medlemmene skulle utrette noe stort sammen.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep i Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Merket for livet

Innvielsesritualene gikk ut på at medlemmene skulle sverge troskap til mesteren, og brennemerket skulle være en påminnelse om dette løftet. Et brennemerke i form av Keith Ranieres initialer.

En avhopper har fortalt om eden de måtte avlegge: - Mester, vær så snill å brenne meg. Det ville være en ære, en ære jeg bærer med meg resten av livet.

De medlemmene som på en eller annen måte brøt forpliktelsene sine til mesteren, ble ifølge vitneforklaring, straffet. De kunne for eksempel bli tvunget til å betale bøter eller å faste.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sa prins Andrew sier i et intervju at han ikke skjønte hvordan han hadde fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sa det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Kom i søkelyset

Tidligere «Dynastiet»-skuespilleren Cathrine Oxenburgs datter, India, ble medlem av en av disse gruppene. Moren hennes reagerte på at datteren hadde gått fryktelig ned i vekt og mistet mye hår. Hun ville at datteren skulle bryte med sekten, men datteren reagerte med å gå i forsvar.

– Hun sa at det var en karakterdannende erfaring, sa Cathrine Oxenburg i en artikkel i New York Times, som førte til at myndighetene fikk kjennskap til NXIVM.

I 2018 ble Keith Raniere pågrepet, mistenkt for en rekke forbrytelser. Med ham ble også flere andre personer i organisasjonens ledelse pågrepet. Den tidligere mesteren, som gikk under navnet «Vanguard», ble blant annet tiltalt for flere seksuelle overgrep.

SEX ELLER OVERGREP?: For fire år siden opplevde Elsa overgrep. I NRK Innafor-dokumentaren «Sex eller overgrep?» konfronterer hun mannen som utførte handlingen, og som selv satt igjen med en annen opplevelse etter kvelden. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Under rettssaken har mer enn et dusin kvinner vitnet mot Raniere. Blant dem «Camilla». En kvinne som hadde vært i Ranieres vold siden hun var 15 år.

Retten fikk høre Camilla fortelle at Raniere var 45 år da de traff hverandre, og at han bestemte at hun skulle være tilgjengelig for sex til alle døgnets timer. Camilla fikk beskjed om at hun ikke skulle veie mer enn 45 kilo, hun gjennomgikk flere aborter og fortalte videre at hun hadde forsøkt å ta sitt eget liv i løpet av de tolv årene hun var i hans vold.

– Nå vil jeg bare gå videre i livet mitt, men han har ødelagt meg på så mange måter, sa Camilla i retten.

Overgrepene gjaldt ikke bare Camilla. Hele familien hennes var medlemmer av NXIVM, og også søstrene ble seksuelt utnyttet av Raniere. Den eldste fikk dessuten barn med ham.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Dømt til 120 års fengsel

Raniere fikk mulighet til å forklare seg i retten. Han hevdet at flere av kvinnene som hadde vitnet mot ham, løy. Samtidig var han lei seg for å ha forårsaket så mye smerte og sinne.

– Det er min egen skyld at jeg står her.

Forsvarsadvokaten understreket at Keith Raniere virkelig elsket disse kvinnene, men at han hadde hatt vanskelig for å gjøre det slutt. Det var aldri hans hensikt å såre dem.

Advokatens innvendinger ble effektivt avvist av rettens dommer Nicholas G. Garaufis. Han påpekte at en 45-årig mann som utnytter en 15-åring seksuelt, knapt kan unnskyldes med at «det ikke var meningen å såre noen».

– Det ville være en fornærmelse mot alle tilhørerne her inne.

I 2019 ble Raniere og flere av de tidligere lederfigurene i organisasjonen tiltalt for hvitvasking, trafficking og for besittelse av barnepornografi.

I oktober 2020 ble Raniere dømt til 120 års fengsel samt å betale 175 millioner dollar i skadeerstatning.

En dokumentar om Keith Raniere og NXIVM, «The Vow», kan ses på HBO, og CBC Listen har podkasten «Escaping NXIVM» .

Kilder: New York Times, Dagens Nyheter

LES OGSÅ: Torturert og voldtatt i ni måneder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer