Krim:

Russisk spion i søkelyset

Anna Chapman vekket stor opp­merksomhet da hun ble avslørt som russisk spion av FBI. I ettertid har skjønnheten utnyttet kjendisstatusen til å gjøre karriere i hjemlandet.

RUSSISK: Anna Chapman ble født i 1982 og flyttet til London som 21-åring. Foto: NTB
RUSSISK: Anna Chapman ble født i 1982 og flyttet til London som 21-åring. Foto: NTB Vis mer
Publisert

De russiske spionene klarer å infiltrere det amerikanske samfunnet uten å vekke mistanker. De bor i små, idylliske byer, kjører barna til fotballtrening og feirer nasjonaldagen 4. juli – akkurat som alle andre.

Scenene kommer fra tv-serien «The Americans». Dramaturgien er satt på spissen, men scenene er ikke helt urealistiske. Serien er nemlig inspirert av den russiske spionringen som amerikanske myndigheter avslørte i 2010.

INSPIRASJON: I tv-serien «The Americans» spiller Keri Russell og Matthew Rhys russiske spioner bosatt i USA. Foto: NTB
INSPIRASJON: I tv-serien «The Americans» spiller Keri Russell og Matthew Rhys russiske spioner bosatt i USA. Foto: NTB Vis mer

Til sammen ble ti spioner arrestert, såkalt sovende agenter, som med sine dekkhistorier skulle kunne gli rett inn mengden, for deretter å vekkes til live for nye oppdrag på fiendtlig jord.

Vis mer

Før razziaen hadde FBI hatt spionene under oppsikt i flere år, under dekknavnet Operation Ghost Stories.

En rødhåret skjønnhet

Spionringen var kuriøs på flere måter. Kanskje først og fremst fordi spionene ikke leverte noe av ordentlig verdi hjem til Moskva. Men en av de avslørte spionene skulle komme til å stikke seg ut.

Den rødhårete Anna Chapman fikk mediene til å gå i fistel. Hun var ung, hun var pen – og hun var russisk spion! Rene kinderegget for en redaktør som ønsket å fyre løs med James Bond-inspirerte titler à la «Russlands elskede spion».

MODELL: Anna Chapman kunne slå mynt om hva hun skulle gjøre etter hjemkomsten til Russland. Her på catwalken.
MODELL: Anna Chapman kunne slå mynt om hva hun skulle gjøre etter hjemkomsten til Russland. Her på catwalken. Vis mer

Anna ble født som Anna Kuchenko i 1982 og vokste opp i Volgograd i Sør-Russland. 21 år gammel reiste hun til London. Der møtte hun 19 år eldre Alex Chapman på en rave-fest. Giftermålet ble holdt i Moskva, men paret ble boende i London. Anna jobbet blant annet innen finans og i et flyselskap. I 2006 var ekteskapet over, og Anna Chapman flyttet til New York.

Hun hadde den rette bakgrunnen og billetten inn i sosiale kretser, der hun kunne snappe opp informasjon, som senere ble sendt videre til Moskva. Av etterspillet å dømme rakk hun bare å formidle verdiløs sosietetssladder før boblen sprakk. Men «de sovende spionene» knyttet kontakter som med tiden kunne ha forårsaket stor skade.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer

Sovende agenter

Boblen sprakk i alle fall på et dramaturgisk korrekt sett. En FBI-agent ble innlemmet i spionringen og ba Anna overlevere et falskt pass til en tredje spion. Anna ble nervøs og ringte faren sin, en etterretningsoffiser i Moskva, for å be om råd. Samtalen bekreftet FBIs mistanker.

Spionringen hadde «sovende» agenter i blant annet New Jersey, Boston og New York. Et av familie-parene var Andrey Bezrukov og Elena Vavilova. De var utdannet i Russland, vervet på universitetet og utvandret senere til Canada.

Det var lurt å verve par, ettersom risikoen for at de skulle falle for andre, da ville være mindre. Samtidig ville det være vanskelig for en spion å holde den lyssky virksomheten hemmelig for en partner som ikke var agent.

FUNNET KJÆRLIGHETEN: Hanne og Erik har Cerebral Parese. Takket være avanserte datamaskiner kan de nå fortelle hva de tenker. Video: Jakob Geir Grimsmo Vis mer

De russiske spionene fikk stjålne identiteter fra kanadiere som hadde dødd som spedbarn. Andrey og Elena ble Donald Howard Heathfield og Tracey Lee Ann Foley. Identitetene ga dem mulighet gli ubemerket inn i samfunnet. De startet et framgangsrikt firma og fikk to barn. Den yngste av dem har i de senere år kjempet for og fått kanadisk statsmedlemskap, til tross for at foreldrenes fortid.

BYTTEHANDEL: Ti russiske spioner ble arrestert og utvekslet mot spioner som satt i russiske fengsler. Anna Chapman øverst til venstre.
BYTTEHANDEL: Ti russiske spioner ble arrestert og utvekslet mot spioner som satt i russiske fengsler. Anna Chapman øverst til venstre. Vis mer

Bytte av spioner

Spionringen var ingen stor suksess med tanke på informasjon. Men den avslørte en russisk arbeidsmetode som hadde vært vellykket. Dessuten fikk USA en verdifull handelsvare: Man kunne bytte til seg russiske spioner som hadde spionert på sitt eget land og blitt fengslet for tilsvarende forbrytelse, men med et større potensial, som for eksempel forskere og våpenspesialister.

Utvekslingen skjedde på Wiens flyplass. Flere av spionene ble tatt imot som helter i Russland. Anna Chapman skal for eksempel ha sunget karaoke med Vladimir Putin, og det ble sagt at hun skulle «ha gjort mer for russisk patriotisme enn landslaget i fotball».

BRANN: Sommeren tok en dramatisk vending for Lilli Bendriss da hun måtte evakuere boligen sin i Marbella. Les hele saken på Se og Hør Pluss. Video: Privat/Jacob Geir Grimsmo Vis mer

Den populære programlederen Jay Leno spøkte om spionutvekslingen i et program der han hadde daværende visepresidenten Joe Biden som gjest. Leno holdt opp et bilde av Anna Chapman og spurte om det virkelig fantes en like pen spion å bytte mot. Joe Biden spilte med og foreslo at man burde sendt talkshow-vert og konservativ politisk kommentator Rush Limbaugh i stedet.

Pen og populær

Chapman fikk også raskt mange oppdrag som modell, der hun ofte dukket opp med pistol. Hennes tidligere mann, Alex Chapman, fikk også publisitet da han solgte historien sin til britisk presse. Der fortalte han om parets sex-vaner og om Annas eksepsjonelt høye IQ.

PUBLISITET: Anna Chapman dominerte for­­sidene etter spion­avsløringen. Hennes eksmann var ikke sen om å fortelle om sine erfaringer. Foto: NTB
PUBLISITET: Anna Chapman dominerte for­­sidene etter spion­avsløringen. Hennes eksmann var ikke sen om å fortelle om sine erfaringer. Foto: NTB Vis mer

Den pensjonerte KGB-generalen Alexander Kondaurov gikk ut og kritiserte at «spioner som ikke hadde utrettet det grann», ble hyllet som helter. At de dessuten lot seg portrettere i herreblader, imponerte ham ikke.

– Jeg skammer meg dypt over hva som er gjort utad med det yrket jeg har viet større deler av livet mitt, sa generalen til Los Angeles Times.

FORRETNINGSKVINNE: Anna Chapman lanserte denne våren sin eget kleskolleksjon. Foto: Skjermdump fra Instagram
FORRETNINGSKVINNE: Anna Chapman lanserte denne våren sin eget kleskolleksjon. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer

Anna er nå 40 år gammel. Hun er utdannet økonom, og livnærer seg i Russland som forretningskvinne, modell, tv-personlighet og foredragsholder. Tidligere i år lanserte hun en sin egen kjolekolleksjon, som hun omtaler som «skapt av kjærlighet til landet mitt» , og berømmer samtidig sine medborgere for deres «patriotisme» samtidig som den brutale invasjonen av Ukraina raser videre.

LES OGSÅ: Måtte bo i bilen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer