MOR OG DATTER: Ingen avslørte tragedien som egentlig utspilte seg i hjemmet til Dee Dee Blanchard og dattera Gypsy Rose, før det var for seint. Spillefilmen «The Act» er basert på den sanne historien om deres liv. Video: Hulu Vis mer

«The Act»:

Reiste seg fra rullestolen og drepte sin mor

Etter årevis i rullestol, fikk folk endelig se sannheten: Gypsy Rose kunne gå, og hadde aldri vært syk som mora hevdet.

Publisert
Sist oppdatert

16. juni 2015 gikk ei ung jente inn i en rettssal i Wisconsin. 23 år gamle Gypsy Rose Blanchard var tiltalt for mordet på sin mor, Dee Dee Blanchard (48).

For tilskuerne i salen var det et sjokk. Flere av dem hadde kjent henne hele livet. Den lille, spede jenta som nå var lenket i håndjern, hadde aldri noensinne tatt et eneste skritt foran dem. Hun hadde sittet i rullestol nesten hele sitt liv.

- Jeg var glad for å se at hun kunne gå, og så … Wow, totalt sjokk! Hva har egentlig foregått i alle disse åra?

Det var Rod Blanchard som stilte spørsmålet til The Post. Han er faren til Gypsy Rose, og eksmannen til den avdøde Dee Dee Blanchard. Han var ikke alene om å undre seg over hva som hadde skjedd.

Ei uke tidligere var Clauddine «Dee Dee» Blanchard blitt funnet død i sitt hjem, som følge av 17 knivstikk i ryggen. Påtalemyndigheten mente at Gypsy Rose hadde bedt kjæresten Nicholas Godejohn om å utføre drapet for henne.

<strong>MANIPULERENDE:</strong> Mye tyder på at Dee Dee var ekstremt god til å manipulere alle rundt seg, og da kanskje til og med også sin datter. Foto: HBO
MANIPULERENDE: Mye tyder på at Dee Dee var ekstremt god til å manipulere alle rundt seg, og da kanskje til og med også sin datter. Foto: HBO Vis mer

For utenforstående hadde Dee Dee virket som den mest elskverdige mor. Selv om den 23-årige dattera Gypsy Rose var alvorlig syk, bundet til rullestol og til tider avhengig av sondemat, sørget hun for å ta henne med på aktiviteter og utflukter.

Det var i hvert fall slik Dee Dee sørget for at verden oppfattet henne. Nå var imidlertid bildet av den perfekte lille mor og datter-familien i ferd med å rakne.

Hva hadde egentlig skjedd bak lukkede dører i hjemmet til Dee Dee og Gypsy Rose Blanchard?

Alvorlig sykdom?

Det hele hadde begynt da Gypsy Rose var bare et lite spedbarn. Dee Dee fortalte sin mann, Rod Blanchard, at dattera trengte en pustemaskin. Om hun faktisk trengte maskinen, var uklart.

Men det var det som ble kimen til den store tanken om at Gypsy Rose var alvorlig, kronisk syk, skriver The Rolling Stone.

- Hun kom ikke til å leve til hun ble 18, husker Rod Blanchard at han ble fortalt. Det går fram av HBO-dokumentaren «Mommy Dead and Dearest», som gikk sin seiersgang på nettet for noen år siden.

I ettertid er det blitt hevdet at Gypsys mor led av Munchausen by proxy, som fører til at en forelder eller en annen tillitsperson forfalsker eller påfører symptomer eller sykdom på den som den forsørger.

DREPTE SIN EGEN MOR: Dee Dee Blanchard latet som om dattera hadde funksjonsnedsettelse og fikk stønad fra staten. Én dag fikk dattera nok, og drepte moren. Her er traileren på HBO-dokumentaren. Video: HBO Vis mer

Satt i rullestol

Nå kommer spillefilmen «The Act», som handler om Gypsy Rose og hennes mor, og den tragiske skjebnen som møtte dem. Patricia Arquette spiller Dee Dee, mens Joey King spiller Gypsy Rose Blanchard. Se trailer øverst i saken!

Fokuset på Gypsys sykdom økte for hvert år som gikk. Mora barberte håret på hodet hennes, sånn at det skulle se ut som hun hadde kreft. Deretter fikk hun operert inn en matsonde, som Gypsy slett ikke trengte.

<strong>FAR:</strong> Rod Blanchard bodde langt unna dattera, og det gikk dermed flere år mellom hver gang de møttes. Han fikk ikke med seg hva som egentlig foregikk i hjemmet. Foto: HBO
FAR: Rod Blanchard bodde langt unna dattera, og det gikk dermed flere år mellom hver gang de møttes. Han fikk ikke med seg hva som egentlig foregikk i hjemmet. Foto: HBO Vis mer

Den lille jenta begynte på et heftig arsenal av medisiner, og måtte gjennom en rekke unødvendige operasjoner. Fra hun var fem år gammel, ble hun tvunget til å sitte i en rullestol og late som om hun var lam fra livet og ned.

Alle i lokalsamfunnet som kjente den lille familien, trodde at Gypsy ikke kunne gå. Selv Gypsys far ble ført bak lyset. Han bodde langt unna, og det kunne gå årevis mellom hver gang han traff sin datter. Hver gang framsto hun som sykere.

Lenge var det bare de to, Dee Dee og Gypsy Rose. Dattera så på mora si som sin beste, og eneste venn.

- Vi passet perfekt sammen. Jeg så på henne som en engel som ikke kunne gjøre noe galt, forteller hun til ABC News.

- Blind tro

Slik fortsatte det i mange år. Gypsy ble stadig eldre, men mora visste å utnytte hennes søte, unge utseende. Til stadighet ble dattera fortalt at hun var yngre enn det hun faktisk var.

Mens Dee Dee mottok donasjoner fra veldedige organisasjoner som Habitat for Humanity, Ronald McDonald House og Make-A-Wish Foundation, var Gypsy hele tida tvunget til å leve i rollen som alvorlig syk.

Hvis noen luftet mistanke om at Dee Dee selv kunne stå bak datteras problemer, sørget mora for å bytte lege, eller flytte på den lille familien. Slik unngikk hun å bli oppdaget.

- Folk så på oss som den søteste mor-datter-familien noensinne. Jeg trodde blindt at ei mor vet best, sier Gypsy i HBO-dokumentaren.

Ifølge mora hadde Gypsy Rose leukemi, muskeldystrofi, astma, og en hjerneskade som reduserte hennes mentale alder, skriver The Rolling Stone.

- De var uatskillelige. Dee Dee og jeg snakket flere ganger om at hvis det en gang skulle skje en ulykke med en av dem, så håpet hun at det rammet begge. Moren påsto at de ikke kunne leve uten hverandre, sier Kristy Blanchard, Gypsys stemor til The Post.

Dagen alt snudde

På et vis skulle Dee Dee få rett i det hun hadde sagt. Ulykke kom til å ramme dem begge, men på helt forskjellige vis. Det skulle imidlertid gå 23 år med sykdom, sondemat og operasjoner før den store svindeloperasjonen kom til en brå slutt.

Den 14. juni 2015 dukket en urovekkende melding opp på Facebook-kontoen som mora og dattera hadde sammen.

«That Bitch is Dead», sto det.

Den sjokkerende meldingen fikk naboene og vennene til Dee Dee til å slå alarm. De ringte nødtelefonen, som brøt seg inn i huset og fant Dee Dee i en blodstenket nattkjole, ifølge NY Post.

Da etterforskerne sporet opp meldingen, endte de opp i landsbyen Big Bend i Wisconsin. Der fant de Gypsy og hennes kjæreste, Nicholas Godejohn.

- Mer fri i fengsel

De hadde møttes på en kristen datingside, og raskt fått et tett forhold. Hun fortalte ham sannheten, at hun ble tvunget til å sitte i rullestol selv om hun kunne gå.

- Den tiltalte fant ut at Gypsy, som satt i rullestol, ikke trengte å sitte i den. Han fant ut at Gypsy ikke var lykkelig, og at Clauddine (Dee Dee, journ.anm.) aldri kom til å la ham ha et forhold med henne, sa assisterende aktor for Green County i rettssakens åpningsinnlegg, ifølge The Post.

Ifølge påtalemyndighetene skal Godejohn først ha knivstukket mora til Gypsy, og deretter bedt Gypsy om å tørke opp blodet, fordi det «tente ham». Paret har selv sagt de hadde sex på Gypsys rom, før de tok en taxi vekk fra åstedet, ifølge ABC News.

Godejohn ble funnet skyldig i overlagt drap, og dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse, ifølge Springfield News.

Gypsy Rose Blanchard sa seg skyldig i forsettlig drap, og gikk med på et forlik som ga henne ti års fengsel. I en rettssak som gikk av stabelen i 2016, innrømte hun at hun hadde lagt opp til at Godejohn skulle reise til hennes hjemby for å drepe mora.

Hun sier hun føler seg mer fri i fengsel, enn hun noensinne har følt før.

- Fengselet jeg levde i før, med min mor, var … Jeg kunne ikke gå. Jeg kunne ikke spise. Jeg kunne ikke ha venner. Jeg kunne ikke gå ut for å leke med venner, eller noe. Her i fengselet føler jeg meg mer fri, enn jeg gjorde da jeg bodde med min mor. For nå har jeg lov til … å leve som en normal kvinne, sier hun til ABC News.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Pippa Middletons svigerfar siktet for overgrep

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer