Vannfødsel i Stillehavet:

Refses etter dette: - Utrygt

Etter at firebarnsmoren Josy Peukerts (37) ukonvensjonelle fødselsvideo gikk viralt på Instagram, har flere eksperter gått ut og advart mot å gjøre det samme.

FØDER: Da Josy Peukert skulle føde, valgte hun å gjøre det på en ganske annerledes måte. Det har skapt reaksjoner. Video: JamPress. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10 kilometer fra feriebyen San Juan del Sur i Nicaragua, ligger vakre og fredfulle Playa Majagual. Stranden ligger langs Stillehavskysten, der det meste ligger til rette for uforstyrret tropisk ro og strandlykke.

Hit kom ekteparet Josy Peukert (37) og Benni Cornelius (42) en solrik februardag. Men den høygravide firebarnsmoren hadde ikke tatt turen for å vandre barføtt i den myke, vulkanske sanden, eller slappe av i solen.

For mens bølgene skvulpet opp langs ryggen hennes, satte Josy seg ned i strandkanten. Hun bet tennene sammen mens riene fikk henne til å vri seg i smerte.

Fødselen var i gang.

BABYLYKKE: Maria Amundsen, kjent fra «Ex on the beach», forteller om veien til fødselen og hvorfor hun ikke har planer om å forlove seg med det første. Reporter/klipp: Luna Lea. Vis mer

Delte fødsel på Instagram

Ektemannen Benni filmet kona mens fødselen pågikk. Til slutt kunne den lykkelige moren holde sin lille sønn - Bodhi Amor Ocean Cornelius - i armene sine, fremdeles sittende på huk i strandkanten.

Barnefaren brukte en medbrakt sil til å fiske opp morkaken fra havet.

Dagen etter delte Josy video fra den ukonvensjonelle fødselen på Instagram, og snart skjøt visningstallene i været – klippet av Josy og nyfødte Bodhi er til nå sett over 400 000 ganger.

- Jeg hadde en idé om at jeg ønsket å kunne føde i havet. Ettersom forholdene var perfekte den dagen jeg skulle føde, bestemte jeg meg for å gjøre det, forteller hun til nyhetsbyrået Jam Press.

- Bølgene hadde samme rytme som riene. Den jevne flyten fikk meg til å føle meg veldig bra, fortsetter hun.

MISTET HÅRET: Mari Haugersveen, kjent fra blant annet «Tigerstaden», mistet mye hår etter fødselen. Video: Mari Haugersveen Vis mer

Ingen legeavtaler

Firebarnsmoren forteller til Jam Press at hun ønsket å føde uten medisinsk bistand, ettersom hun føler leger og jordmødre tar bort det som kvinnekroppen selv er i stand til å gjøre.

- Min første fødsel var en traumatisk opplevelse på en klinikk, og min andre fødsel var en hjemmefødsel. Men ved den tredje, opplevde jeg at selv det å ha en jordmor hjemme hos meg ble for mye.

FAMILIELYKKE: Josy Peukert og ektemann Benni Cornelius (42) emigrerte til Nicaragua fra Tyskland hvor de møttes. Her er de med sønnen Bodhi som kom til verden i strandkanten. Foto: Jam Press
FAMILIELYKKE: Josy Peukert og ektemann Benni Cornelius (42) emigrerte til Nicaragua fra Tyskland hvor de møttes. Her er de med sønnen Bodhi som kom til verden i strandkanten. Foto: Jam Press Vis mer

Den fjerde graviditeten forløp ifølge Peukert uten legeavtaler eller annen form for påvirkning utenfra.

- Jeg hadde ingen frykt eller bekymringer for å skulle ønske en ny, liten sjel velkommen inn i livene våre. Det var bare meg, min partner og bølgene. Det var vakkert.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug delte klipp fra fødestuen i en episode av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

Strandtur med fødselsutstyr

Da Peukert kjente at fødselen var i gang, ble barna sendt for å bo hos venner.

Så kjørte de til stranden. Det medbrakte fødselsutstyret inkluderte håndklær, en bolle med en sil for å fange opp morkaken, gasbind og papirhåndklær.

- Etter at Bodhi var født og pakket inn i håndklær, gikk jeg tilbake i havet for en oppfriskende dukkert. Jeg kledde på meg og vi pakket sammen. Så dro vi tre hjem hvor vi gikk rett til sengs.

Senere på kvelden brukte de en bagasjevekt for å veie det siste tilskuddet på familietreet. Den viste 3,5 kilo.

VENTER BARN: Linn Wøyen Lenes Og Øystein Solberg fant hverandre på «Ex on the Beach». Nå skal de bli foreldre. Reporter/klipp: Celina Morken. Video: Luna Lea. Vis mer

Advarer mot å føde i havet

Nå velger flere eksperter å advare om hvilke risikoer man utsetter seg for ved fri fødsel. Det vil si når en kvinne planlegger fødsel uten biomedisinsk omsorgsmodell, uten tilsyn av jordmor eller medisinsk fagperson.

En av dem som det australske tabloidnettstedet News.com.au har snakket med, er jordmor Kellie Wilton. Hun er ansvarlig leder for Australian College of Midwives, en profesjonell organisasjon som representerer jordmødre og jordmorpolitikk i Australia.

Wilton forklarer at vannfødsel kan ha betydelige smertelindrende fordeler og kan dermed utgjøre et trygt alternativ for fødende kvinner.

Samtidig advarer hun mot å følge Josys eksempel med å føde i havet.

SKJULT: Da «Basic Bitch» sesong 3 ble spilt inn, måtte Emilie Skolmen finne finurlige måter å holde gravidmagen skjult. Reporter: Thale Kristensen. Video: Celina Morken/ Rød Løper Vis mer

- En typisk vannfødsel tilrettelegges under veldig spesifikke forhold. Blant annet kontrolleres temperaturen og hygienekvaliteten på vannet, og det gjøres kontinuerlig vurdering av kvinnen og hennes baby, forteller Wilton.

- Havet er uforutsigbart og kan derfor være utrygt. Strømmene og bølgene kan skape ustabile forhold, og jeg har ikke sett en eneste studie som støtter at det er trygt å føde i havet, utdyper hun.

Trygt å drikke – trygt å føde i

Overfor Jam Press har Josy Peukert insistert på at fødselen gikk trygt for seg og at hun hadde gjort de nødvendige sikkerhetsforanstaltningene i forkant.

- Bodhi ble født i middagssolen da det var rundt 35 grader i vannet. Vi var ikke bekymret i det hele tatt for at han skulle bli kald, og jeg hadde ingen bekymringer om vannbårne infeksjoner.

OMSTRIDT FØDSEL: Josy Peukert har fått flere hundre gratulasjoner på Instagram. Andre er kritiske til det å skulle føde i strandkanten slik Peukert gjorde. Foto: Jam Press
OMSTRIDT FØDSEL: Josy Peukert har fått flere hundre gratulasjoner på Instagram. Andre er kritiske til det å skulle føde i strandkanten slik Peukert gjorde. Foto: Jam Press Vis mer

Dette beroliger imidlertid ikke Kellie Wilton. Hun understreker risikoen ved det høye saltinnholdet i havvannet, temperaturen og bakterier.

- Vannet kan ha skadelige bakterier i seg som kan føre til at babyen blir uvel. Dette kan også sies om vannet hjemme eller på sykehus, forteller Wilton før hun fortsetter:

- Men i mange tilfeller er vannet som brukes til å fylle fødebassenger, hentet fra springen. Dersom springvann anses som trygt å drikke, vil det også være trygt å føde i.

Julie Bergan gjestet Else Kåss Furuseth i «Kåss til kvelds», og kunne avsløre at hun har en helt spesiell angst. Vis mer

LES OGSÅ: Adriana er 83, datteren er 17

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer