Kreftsyk:

Reddet kreftsyk lillebror: - Forguder han

Carey Austin fikk beinmarg fra storesøsteren i bursdagsgave.

SAMMEN FOR LIVET: Lille Carey fikk beinmarg fra storesøsteren Audrey – og i dag er han kreftfri. FOTO: Privat
SAMMEN FOR LIVET: Lille Carey fikk beinmarg fra storesøsteren Audrey – og i dag er han kreftfri. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I november i fjor så livet mørkt ut for lille Carey Austin. Han var åtte måneder gammel da foreldrene Naomi (43) og Simon Austin (43) fikk vite at godgutten deres hadde en svært sjelden form for blodkreft.

Stråling biter ikke på kreftformen – bare en beinmargstransplantasjon kunne gi ham en sjanse til å bli frisk.

Foreldrene ville naturlig nok donere beinmarg til gutten sin – men de var ikke god nok match. Careys storesøster Aubrey (4) ble også testet – og hun var en match.

- Hun forguder lillebroren sin. Og da vi fortalte henne om beinmargen, sa hun «Mamma, jeg vil gjøre alt jeg kan for å redde ham», sier Naomi rørt.

KRYSSER FINGRE: Pappa Simon og mamma Naomi elsker livet med sine to små – og håper at Careys kreft ikke kommer tilbake. FOTO: Privat
KRYSSER FINGRE: Pappa Simon og mamma Naomi elsker livet med sine to små – og håper at Careys kreft ikke kommer tilbake. FOTO: Privat Vis mer

Skyldfølelse

Foreldrene fikk skyldfølelse for å utsette jenta for en operasjon. Men de måtte forsøke å redde Carey.

Da den lille gutten fikk pusteproblemer i fjor, trodde alle det var bronkitt, siden Aubrey nettopp hadde hatt det.

- To dager senere slet han så fælt med pusten at vi ringte ambulansen, forteller Naomi.

Lokalsykehuset i Brighton sendte gutten til spesialister i London, hvor det viste seg at han hadde blodkreft. En sjelden form på grunn av en genetisk mutasjon i guttens DNA. For å bli frisk, trengte Carey et helt nytt immunsystem.

Shabana Rehman gjester «Lindmo», der hun kan fortelle om oppløftende nyheter om kreftsykdommen. Video: NRK Vis mer

Begynte å gråte

Hvis Aubrey ikke hadde vært en match, måtte familien ventet til legene kunne finne en anonym donor, men det kunne tatt tid – kanskje lengre tid enn den lille gutten hadde.

- Jeg gråt av glede da resultatene var klare og sa at beinmargen hennes matchet. Tenk at Carey ville få en sjanse til å overleve takket være søsteren sin!

Den 15. mars i år ble Audrey operert. Det ble ekstra spesielt ettersom dagen var Careys første bursdag.

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Det tok to timer å hente beinmarg fra Aubrey, som så ble overført til Careys lille kropp med et drypp.

- Aubrey var ganske groggy og sløv etter operasjonen, med vondt i ryggen. Men hun bare smilte, og klagde ikke en eneste gang, sier Naomi.

MODIG: Audrey ble kjempeglad da hun fikk vite at hun kunne hjelpe lillebroren. Her er de på sykehuset der transplantasjonen skjedde. FOTO: Privat
MODIG: Audrey ble kjempeglad da hun fikk vite at hun kunne hjelpe lillebroren. Her er de på sykehuset der transplantasjonen skjedde. FOTO: Privat Vis mer

Heldige

Aubrey lå på sykehuset i to døgn etterpå, mens Carey var der i syv uker. Og nå er det ingen kreftceller i Careys lille kropp – men han har 40 prosent sjanse for tilbakefall det første året. Etterpå synker risikoen til fem prosent.

- To barn på kreftavdelingen døde mens vi var der, så vi vet hvor heldig Carey har vært, sier mamma Naomi.

LES OGSÅ: - Vi er bekymret

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer