Elsie ble født etter 23 ukers svangerskap:

Reddet av mammas varme nærhet

Tvillingsøsteren ble registrert som en spontanabort – men lille Elsie nektet å gi slipp på livet.

FÅR PUSTEHJELP: Elsie må fremdeles ha ekstra oksygen, men hun har trosset alle legenes dystre spådommer – til mamma Amys store glede. Elsie veide bare 510 gram da hun ble født. FOTO: Caters
FÅR PUSTEHJELP: Elsie må fremdeles ha ekstra oksygen, men hun har trosset alle legenes dystre spådommer – til mamma Amys store glede. Elsie veide bare 510 gram da hun ble født. FOTO: Caters Vis mer
Publisert

Endelig kan Amy Dutton (33) holde datteren hjemme i sin egen stue. Fem måneder etter at Elsie kom til verden, har de fått forlate sykehuset.

Elsie kommer for evig og alltid til å klemme ekstra mye på Amy. Det var nemlig mammas varme og lyden av hennes hjerteslag som reddet Elsies liv.

Elsie ble født etter bare 23 uker og fire dager, tre dager under grensen for lovlig abort i Storbritannia.

- Å få henne med hjem for første gang var helt fantastisk. Jeg trodde en stund at den dagen aldri skulle komme, sier Amy fra Barnsley i England.

EKTE LYKKE: Elsie, mamma Amy og pappa Scott fotografert den dagen Elsie fikk komme hjem. FOTO: Caters
EKTE LYKKE: Elsie, mamma Amy og pappa Scott fotografert den dagen Elsie fikk komme hjem. FOTO: Caters Vis mer

Blødde

Amy var opprinnelig gravid med eneggede tvillinger. Men de to jentene led av noe som heter tvillingtransfusjonssyndrom, der én tvilling får altfor mye næring, og én altfor lite. Tilstanden er svært alvorlig og begge kunne dø. Amy dro til London hvor en laseroperasjon skulle være redningen.

DYP SORG: Chrissy Teigen og John Legend ventet sitt tredje barn sammen, men i ett innlegg på instagram melder Teigen selv at de har mistet barnet. Vis mer

Legene trodde først at operasjonen hadde gått veldig bra. Men så begynte Amy å blø. Et par timer senere forsvant hjerteslagene til det ene fosteret, og Amy hadde blødd så mye at hun måtte få blodoverføring. Så satte fødselen i gang.

Den første tvillingen fikk navnet Dotty. Hun levde ikke da hun kom ut, og siden hun ble født før 24 uker ble hun regnet som en spontanabort. Amy fikk ikke registrere fødselen.

- Det var vondt. Det gjør også at Elsie ikke er registrert som tvilling, forteller Amy.

Operert

Et par timer senere kom Elsie til verden. Hun veide 510 gram, og Amy fikk så vidt se henne før hun ble lagt i en kuvøse.

Ti dager gammel gikk hun gjennom sin førte operasjon, for å tette et hull i tarmen. Legene advarte Amy og ektemannen Scott om at hun trolig ikke ville overleve narkosen, og langt mindre operasjonen – men hun klarte seg.

Da Elsie hadde passert fire uker var hun endelig sterk nok til å løftes ut av kuvøsen og legges på mammas bryst.

Det var fremdeles slett ikke sikkert at hun ville overleve, men legene mente at morens nærhet kunne hjelpe. Ved å ligge på morens bryst ville hun nemlig høre hennes hjerteslag – som om hun fremdeles befant seg inne i livmoren. På norsk kalles dette Kenguru-metoden.

- Jeg ventet i fire vonde uker på å få holde henne. Da jeg til slutt fikk henne i armene mine, var det helt fantastisk. Og tenk at det skulle ha så mye å si. Det reddet jo livet hennes, sier Amy lykkelig.

VIKTIG: Etter fire uker kunne Elsie gjenforenes med mamma. Å ligge på hennes hud i flere timer hver dag gjorde underverker for den lille. FOTO: Caters
VIKTIG: Etter fire uker kunne Elsie gjenforenes med mamma. Å ligge på hennes hud i flere timer hver dag gjorde underverker for den lille. FOTO: Caters Vis mer

Hud mot hud

Elsie var koblet til et sett med ledninger som overvåket henne hele tiden. Og da hun ble lagt på mammas bryst, kunne man se at hjerteslagene hennes roet seg.

- Det var så spesielt, sier Amy, og legger til at det var godt for hennes hjerte også.

Hver eneste dag lå Elsie tett inntil moren sin i flere timer, og nå begynte hun endelig å legge på seg. For hver dag som gikk, ble hun sterkere.

Etter fire måneder på sykehus i London, kunne hun endelig overflyttes til sykehuset i Barnsley, slik at familien til Amy og Scott kunne komme og se henne.

En måned senere kunne de stolte foreldrene ta datteren med seg hjem. Hun trenger fremdeles litt ekstra oksygen, men bortsett fra det er hun helt som en vanlig nyfødt liten baby.

- Nå føles månedene på sykehuset bare som en rar drøm, sier Amy.

LES OGSÅ: Se - så fin jeg ble!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer