Svensk drapsgåte:

Pernilla (30) ble drept etter utdrikningslag

Ble funnet drept i sin egen leilighet for 16 år siden. Nå har politiet funnet nye spor.

COLD CASE: Pernilla Theorin ble funnet drept i august 2006. Nå har nye DNA-spor dukket opp. Foto: Privat/Expressen
COLD CASE: Pernilla Theorin ble funnet drept i august 2006. Nå har nye DNA-spor dukket opp. Foto: Privat/Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er 12. august 2006 og 30 år gamle Pernilla Theorin fra Avesta i Dalarna gjør seg klar for venninnens utdrikningslag.

Hun trer på seg svarte treningsbukser, drar en blå T-skjorte med gule kroner over hodet og snører på seg joggesko.

Jentegjengen på ti overrasker den vordende brud med en tur til Högbyns friluftsanlegg i byen Fagersta. Der skal de klatre og sno seg fra tretopp til tretopp.

SMILER: Et av de siste bildene tatt av Pernilla Theorin. Foto: Privat/Expressen
SMILER: Et av de siste bildene tatt av Pernilla Theorin. Foto: Privat/Expressen Vis mer

Etter å ha gjennomført løypen flere ganger, drar venninnene tilbake til Avesta for å spise middag i sentrum klokken 18. Det neste stoppestedet er den engelske puben Burning duck. Pernilla smiler og ler. Hun er i godt humør.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far, nå stiller hun opp i en ny dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

Rundt midnatt forflytter utdrikningslaget seg videre til en nattklubb kalt Star. Pernilla støter tilfeldig på ekskjæresten. Det tidligere paret blir observert sammen i baren, hvor de har en lengre samtale.

Når klokken nærmer seg to på natten, og de sterke lysene skrus på, slår 30-åringen følge med eksen hjemover. Hun vinker farvel til sin tidligere kjæreste utenfor hjemmet hans, og tar fatt på den ti minutter lange spaserturen videre hjem til seg, hvor hunden Gismo venter.

Dagen etter blir Pernilla Theorin funnet død i sin egen, utbrente leilighet.

- Jeg tenker på henne hver eneste dag. Det har jeg lært meg å leve med. På den måten er hun fortsatt levende for meg, sa Pernillas far Alf Theorin til Expressen i 2012.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Drapsnatta

I de påfølgende dagene etter drapet meldte flere vitner seg for politiet. En mann hevdet å ha observert Pernilla utenfor hjemmet sitt nærmere halv fire på natten.

Et annet vitne har uttalt at han møtte på Pernilla, som sa at hun var ensom og ønsket selskap på vei hjem. Dette vitnet skal ha forlatt 30-åringen ved inngangen til leiligheten hennes.

ULØST: Politiet håper de nye funnene kan oppklare den 16 år gamle drapsgåten. Foto: Privat/Expressen
ULØST: Politiet håper de nye funnene kan oppklare den 16 år gamle drapsgåten. Foto: Privat/Expressen Vis mer

Like etter seks på morgenkvisten hevdet et tredje vitne å ha hørt «rabalder og leven» fra Pernillas leilighet.

- Klokken ti over seks sto jeg rett utenfor døren hennes og hørte at det var veldig til liv der inne. Det høres ut som en dør som ble smelt igjen og låst. Jeg tenkte at det kanskje var et nachspiel, forklarte vitnet til politiet den gang, gjengitt av Expressen i august 2006.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

En drøy halvtime senere, klokken 06.38, fikk politiet inn melding om brann i Axel Jonsons vei.

Pernilla ble funnet død i leiligheten. Klærne og skoene hun hadde hatt på seg samme dag er sporløst forsvunnet. Obduksjonen viste at 30-åringen døde før brannen brøt ut.

Et familiemedlem uttalte få dager etter drapet at Pernilla skal ha følt at hun ble forfulgt i om lag en måned før hun ble funnet død.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

- Jeg vet ikke om hun ble det, men det var sånn hun følte det, sa personen til den svenske avisen.

Flere personer har vært i politiets søkelys de siste 16 årene, og to menn har blitt både pågrepet og mistenkt. Likevel ble det aldri blitt tatt ut noen tiltale i mangel på bevis - selv om politiet fant DNA på åstedet.

Nye DNA-spor

Nå har nye DNA-funn vekket den 16 år gamle drapsgåten til live igjen, melder radiokanalen P4 Dalarna.

Det svenske politiets cold case-gruppe har nylig mottatt to ferske prøvesvar, hvorav ett skal være interessant for etterforskningen.

ORDLØS: Skuespiller Alec Baldwin får vite at kollega og filmfotograf Halyna Hutchins har omkommet etter å ha blitt truffet av et skudd fra en rekvisittpistol avfyrt av Baldwin selv på filmsettet i filmen «Rust» i høst. Video: Santa Fe Police Departement Vis mer

- Ved hjelp av Nasjonalt rettsmedisinsk senter har vi finpusset etterforskningen av enkelte spor og innhentet nye bevis, sier politibetjent Mikael Nyqvist ved cold case-gruppen.

Han tør likevel ikke å si hvorvidt det nye funnet kan lede til en oppklaring.

- Det er for tidlig å si på dette stadiet, sier han til radiokanalen.

Det skal nå gjennomføres avhør av nye personer som tidligere ikke har blitt avhørt i saken, samt personer politiet har snakket med de siste 16 årene.

Nyheten om de nye DNA-funnene kom bare dager etter at det 26 år gamle, uløste drapet på svenske Malin Lindström kan se ut til å nærme seg en etterlengtet oppklaring.

LES OGSÅ: Drepte kjæresten - giftet seg med faren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer