Overlevde på mirakuløst vis

Påsken for 12 år siden ble Hallgeir Berge utsatt for en dramatisk bilulykke som ga ham store ansiktsskader. Etter det fikk livet en helt ny mening.

DRAMATISK: På vei til påskeferie var Hallgeir i en dramatisk bilulykke som ga ham store ansiktsskader. Her er han rett etter den første operasjonen - og slik han ser ut i dag.  Foto: Privat/Se og Hør
DRAMATISK: På vei til påskeferie var Hallgeir i en dramatisk bilulykke som ga ham store ansiktsskader. Her er han rett etter den første operasjonen - og slik han ser ut i dag. Foto: Privat/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: 14.april 2003: 18 år gamle Hallgeir Berge fra Strandebarm i Hardanger og hans jevngamle kjæreste er på vei til Valdres der de skal tilbringe påsken på hytteferie. Lillebroren på 17 år sitter også i bilen.

Han har fått skyss, og blir satt av før paret kjører videre.

Rundt klokken 23.30 dupper Hallgeir sannsynligvis av bak rattet, og bilen kræsjer i Gudvangtunnelen.

Unggutten smeller ansiktet i en nødtelefonboks. Sammenstøtet er så hardt at boksen blir revet av fjellveggen, og han blir slått bevisstløs. Sikkerhetsbeltet redder livet hans, men det er et fryktelig syn som møter redningsmannskapene.

Saken fortsetter under bildet. 

FØR ULYKKEN: Året før ulykken studerte Hallgeir på High School i USA, der han spilte amerikansk fotball.  Foto: Privat
FØR ULYKKEN: Året før ulykken studerte Hallgeir på High School i USA, der han spilte amerikansk fotball. Foto: Privat Vis mer


 
Hallgeir lå i koma på intensivavdelingen med enorme ansiktsskader. Det var lenge uvisst om han ville greie seg.

- Ansiktet mitt ble bokstavelig talt knust. Legene har sagt at ansiktsskadene mine er de verste de har sett på en som har overlevd, forteller Hallgeir Berge (30), som er blitt pensum på legestudiet ved Haukeland Universitetssykehus.

Inn og ut av koma

Han gikk inn og ut av koma i flere uker. Berges femte nakkevirvel var pulverisert, og det er et under at han ikke ble lam.

- Det er to måneder som er slettet fra min hukommelse. Jeg kan knapt forestille meg det nervepirrende dramaet som utspilte seg for mine nærmeste da, forteller Hallgeir.

Saken fortsetter under bildet. 

LIVSNYTER: 30-åringen er en livsglad mann som prøver å få maksimalt ut av livet.  Foto: Privat
LIVSNYTER: 30-åringen er en livsglad mann som prøver å få maksimalt ut av livet. Foto: Privat Vis mer

Etter ulykken fikk livet en helt ny mening for Berge. Han ble opptatt av å oppleve mest mulig, og få maksimalt ut av livet.

Den da 18 år gamle gutten kom seg overraskende fort etter bilulykken.

Hallgeir lå på sykehuset i over tre måneder. Bare én måned etter at han ble utskrevet begynte han på folkehøyskole.

Halvannet år senere reiste han til Mexico for å studere spansk. Han har siden vært over fire år utenfor Norge, med humanitært arbeid, studium, og utforsking av både verden og livet.

De siste årene har Berge i tillegg vært sterkt engasjert i arbeid blant asylsøkere og bistått med både familiegjenforeninger, oppfølging og integrering.

Saken fortsetter under bildet. 

PÅ SYKEHUS: Berge våkner etter nok en operasjon.  Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Berge våkner etter nok en operasjon. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er så takknemlig for livet, og føler meg så heldig. Jeg ser meg kun bakover i takknemlighet – at jeg lever et liv uten smerte føles virkelig som et stort mirakel.

Alt som har skjedd har påvirket meg veldig i hvordan jeg ser på livet. Jeg har jobbet masse med bistand og det har vært lærerikt å jobbe blant flyktninger.

Det har virkelig vært givende og gitt meg større perspektiv.  Jeg har lært ikke å ta livet for gitt, at vi må ta vare på det – og hverandre, sier Hallgeir til Seoghør.no.

Over 30 operasjoner

30-åringen har vært igjennom over 30 narkoseoperasjoner siden den skjebnesvangre påsken for 12 år siden.

I februar i år hadde han det han håper var sin siste narkoseoperasjon, noe han er overlykkelig over. Han bruker lapp over øyet grunnet dobbeltsyn.

Men selv om synet er bedre nå, vil lappen bestå.

Saken fortsetter under bildet.

FOTBALL-GAL: Hallgeir var i Brasil under fjorårets fotball-VM. Øyelappen var da dekorert med vertslandets farger.  Foto: Privat
FOTBALL-GAL: Hallgeir var i Brasil under fjorårets fotball-VM. Øyelappen var da dekorert med vertslandets farger. Foto: Privat Vis mer

 - Den er blitt mitt varemerke, og jeg har funnet ut at den er en fin måte å bryte isen på når jeg møter nye mennesker uti vår fantastisk spennende verden, humrer han. 

Hallgeir har fått inspirasjon av å dele erfaringene, livsgleden og lærdommene han har fått etter ulykken. Derfor reiser han landet rundt og holder foredrag når han kan.

Vestlendingen jobber for tiden som journalistpraktikant hos Nynorsk avissenter, og drømmer også om å skrive bok.

- Jeg stilte meg store spørsmål da jeg på mange måter ble født på nytt, hvor jeg ble veldig interessert i mennesket. Siden den gang har jeg studert filosofi og mange kulturer, så jeg finner det interessant å dele tanker og erfaringer rundt det.

- Har lært mye

- Jeg har lært så mye av det jeg har vært gjennom, og det vil jeg gjerne dele videre. I dag er det for eksempel veldig mye fokus på utseendet, spesielt i sosiale medier. Det tror jeg er ubehagelig for mange unge.

- Jeg vil at folk skal vite at de er helt unike, og det er dette vi må dyrke. Men i vår del av verden så er vi så opptatt av å sammenligne oss med andre, sier Hallgeir.

- Selv tenker jeg ikke over at folk stirrer på meg. Jeg skjønner jo at folk blir oppmerksomme når de ser meg og lappen min. Jeg har ingen problemer med å se ut som jeg gjør. Jeg tenker aldri over det når jeg ser meg i speilet.

De eneste gangene jeg tenker over ulykken er når jeg har måtte gå gjennom operasjoner. Da kan det nemlig ta litt tid å komme seg igjen. Men det eneste problemet nå er at jeg fortsatt ikke klarer å blunke helt. Men bevares, alt det er bare «peanuts» i den store sammenhengen. Det var livet som vant, sier den livsglade 30-åringen. 

LES OGSÅ: Levde med dødsangst i 30 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer