FAMILIELIV: Ove Harlem er glad kona Eva bestilte legetime for ham. Medisiner holder kreften i sjakk, slik at de får tid til å nyte livet med datteren Ovidia.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FAMILIELIV: Ove Harlem er glad kona Eva bestilte legetime for ham. Medisiner holder kreften i sjakk, slik at de får tid til å nyte livet med datteren Ovidia. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Ove fikk baby - og kreft

45-åringen fikk uhelbredelig kreft mens kona var gravid med deres første barn. Nå blogger han om livet med vesle Ovidia for å skape gode minner.

SEOGHØR.NO:  Ove Harlem (45) og kona Eva (36) fra Fredrikstad har vært kjærester i over 16 år, så de kjente hverandre godt da de giftet seg under et romantisk bryllup i Toscana i 2007.

– Vi ventet bevisst lenge med å bli foreldre. Men da vi bestemte oss for å få barn, dukket Ovidia opp på første forsøk, sier Ove og løfter datteren i været.

Hun er hans første barn, og trolig forblir hun også hans eneste. Ove har nemlig kreft, og medisinene han får for å bekjempe sykdommen gjør at han ikke lenger kan få barn.

FAMILIELIV: Ove Harlem er glad kona Eva bestilte legetime for ham. Medisiner holder kreften i sjakk, slik at de får tid til å nyte livet med datteren Ovidia.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FAMILIELIV: Ove Harlem er glad kona Eva bestilte legetime for ham. Medisiner holder kreften i sjakk, slik at de får tid til å nyte livet med datteren Ovidia. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Jeg var 23 uker på vei da vi fikk sjokk-beskjeden, sier Eva. Hun fryktet lenge at hun skulle ende opp som enke og alenemor, og at datteren aldri skulle bli ordentlig kjent med faren sin.

Tilbakefall

Ove fikk sin første kreftdiagnose i 2004. Da fjernet han en føflekk under høyre øre. Han var kreftfri i mange år, men i fjor sommer dukket det uventet opp en ny kul i brystet.

– Jeg tok kreftdiagnosen med ro. Regnet jo med at det var det samme som sist, at det bare var å fjerne en kul og fortsette livet som før. Det var liksom ikke så veldig mye å mase med, sier Ove.

Det var Eva som sørget for legetime, slik hun også gjorde første gang han ble syk.

– Uten henne er det usikkert om jeg fortsatt ville vært i live.

Føflekk-kreft

Diagnosen er ondartet føflekk-kreft, med spredning, en såkalt type BRAF mutasjon. Krefttypen skyldes ikke overdreven soling. Den er genetisk, og kan utvikle seg til en slags innvendig føflekk-kreft.

PAPPA-BLOGGER: Titusener følger bloggen til Ove, hvor ha skriver om livet som kreftsyk småbarnspappa for Ovidia.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
PAPPA-BLOGGER: Titusener følger bloggen til Ove, hvor ha skriver om livet som kreftsyk småbarnspappa for Ovidia. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Jeg tok det tungt. Det var et sjokk å høre at mannen min hadde fått kreft igjen. Graviditeten og alle hormonene gjorde meg ustabil og redd.

Samtidig var det så mye vi måtte snakke om i fall ting gikk galt, sier Eva.

– Ikke minst det økonomiske.

Forsøkskanin

Ove fikk tilbud om å teste ut en ny type medisin.

– Medisinen skal holde kreftcellene i sjakk. Er jeg heldig, betyr det at kreften blir som en kronisk sykdom jeg bare må lære meg å leve med, sier Ove.

Han legger ikke skjul på at lille Ovidia som vokste i mammas mage ga ham styrke til å takle de tyngste tankene.

– Hun trenger en far. En som er der for henne, og som hun vil huske med glede, sier 45-åringen.

Han var til stede da datteren ble forløst med keisersnitt den 14. november i fjor, og det var ham som klippet navlestrengen hennes.

EGET KLESMERKE: Ove står bak klesmerket Drift Monkey. Nå leker han med tanken om å lage egne barnelær.

Pappa-bloggen hans leses av mangeHudkreft Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
EGET KLESMERKE: Ove står bak klesmerket Drift Monkey. Nå leker han med tanken om å lage egne barnelær. Pappa-bloggen hans leses av mange Hudkreft Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Ovidia er utrolig viktig for meg, så jeg er nok litt overbeskyttende. Men jeg bærer henne, uansett hvor sliten jeg måtte være. Hvis hun gråter, eller er lei seg, skal hun merke at jeg er der for henne.

Pappa-blogg

Ove er opptatt av at datteren Ovidia skal ha flest mulig minner om ham, dersom kreften skulle føre til en tidlig død.

– Jeg startet bloggen min som en minnebok for Ovidia. Drømmen er at vi kan titte på den sammen om ti-femten år, og le av alt det rare vi gjorde. Men skulle det være umulig, får hun glede seg over de lykkelige dagene vi hadde sammen.

Bloggen debuterte i april, og har allerede blitt veldig populær. 45-åringen gleder seg over oppmerksomheten. Titusener følger med på hverdagen til den lille familien.

Les Oves blogg her

UHELBREDELIG KREFT: Ove Harlem (45) fra Fredrikstad fikk barn i siste liten. Kona Eva (36) var 23 uker på vei med datteren Ovidia da Ove fikk påvist kreft for andre gang. Medisinene gjør at han ikke lenger kan få barn.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
UHELBREDELIG KREFT: Ove Harlem (45) fra Fredrikstad fikk barn i siste liten. Kona Eva (36) var 23 uker på vei med datteren Ovidia da Ove fikk påvist kreft for andre gang. Medisinene gjør at han ikke lenger kan få barn. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Han bruker mye tid på fylle den digitale minneboken til Ovidia.

– Hvis jeg i tillegg kan bidra til at føflekk-kreft kommer på dagsordenen, er jeg mer enn fornøyd. Både menn og kvinner bør sjekke huden sin regelmessig, sier Ove, som med sin åpenhet ønsker å vise at det går an å leve med uhelbredelig kreft, smile og ha et godt liv.

LES OGSÅ: - Jeg føler meg som en ny mann