Oslo-kvinnens venninne ble massemorder

- Det er helt uvirkelig, sier Lily Kalvø om den dramatiske historien.

UFORSTÅELIG: - Jeg kommer alltid til å lete etter svar på hvorfor det gikk fullstendig galt for Jennifer, sier Lily Kalvø (t.v).  Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør/ privat
UFORSTÅELIG: - Jeg kommer alltid til å lete etter svar på hvorfor det gikk fullstendig galt for Jennifer, sier Lily Kalvø (t.v). Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør/ privat Vis mer

SEOGHØR.NO: - Jeg tenker fortsatt at dette må være en vond drøm, sier Lily Kalvø (55).

Hjemme i leiligheten i Oslo kikker hun på barndomsbilder av seg selv sammen med Jennifer San Marco, eller Jenny som hun ble kalt i barndommen.

- Den lille mørkhårede jenta smilte alltid. Hun var min aller beste venninne. I voksen alder ble hun massemorder. Det er helt uvirkelig, sier Lily.

Nært vennskap

Foreldrene fikk Lily mens de bodde i New York. Her vokste hun opp i bydelen Brooklyn, der hun fikk seks år på skole før familien flyttet hjem til Norge.

- Jeg gikk i samme klasse som Jenny. Vi hang sammen som erteris, og på alle klassebildene satt vi alltid ved siden av hverandre. Vennskapet vårt var nært, minnes Lily.

Hun tror det tette vennskapet skyldtes at begge opplevde en tung tid i ung alder.

Saken fortsetter under bildet.

VAR ALLTID SAMMEN: Jennifer (t.v) og Lily gikk i samme klasse i seks år i New York. De var bestevenner. Foto: Privat
VAR ALLTID SAMMEN: Jennifer (t.v) og Lily gikk i samme klasse i seks år i New York. De var bestevenner. Foto: Privat Vis mer

Mild og rolig

- Foreldrene til Jennifer var skilt. Det gikk hardt inn på henne. Jeg hadde en søster på ett år som døde etter at jeg begynte på skolen. Opplevelsene som jeg og Jennifer hadde var forskjellige, men begge satte spor i barnesinnn og ga en naturlig tilhørighet oss imellom, sier Lily.

Hun og Jennifer var mye sammen på fritiden.

- Vi hang sammen fra vi var barn til vi ble tenåringer. Alt virket ufarlig, og vi fant på mye moro. Jenny framsto som en kraft i livet. Hun var en veldig pen jente, som var mild og rolig overfor alle hun møtte, forteller Lily til Se og Hør.

Etter at Lily som 12-åring flyttet hjem fra New York til Norge i 1973, klarte ikke de to nære venninnene å holde forbindelsen. Avstanden var for stor.

- Vi mistet kontakten fordi vi var barn og dette var 70-tallet, uten mobiltelefon og internett, forteller Lily.

Massemorder

I 2006 bestemte Lily seg for å reise til New York.

- Jeg skulle fly over i mai. I februar googlet jeg for å finne kontaktinformasjon til Jennifer. Da fikk jeg frysninger nedover ryggen.

- Jennifer var flere steder navngitt som massemorder. Min kjære og snille skolevenninne! Jeg var sjokkert og hadde problemer med å tro at det var sant, sier Lily.

Hvordan kunne det skje?

TOK LIVET SITT: Jennifer San Marco var 45 år da hun drepte syv mennesker før hun begikk selvmord 30. januar 2006.  Foto: Privat
TOK LIVET SITT: Jennifer San Marco var 45 år da hun drepte syv mennesker før hun begikk selvmord 30. januar 2006. Foto: Privat Vis mer

Fyrte løs

Det viste seg at Jennifer den 30. januar 2006 drepte syv mennesker med en 9 mm pistol av typen Smith & Wesson modell 915.

Våpenet kjøpte Jennifer i august, et halvt år før drapene. Hun bedrev skytetrening utover hele høsten.

Rett etter drapene tok hun sitt eget liv, bare 44 år gammel. Massedrapene skjedde i Goleta i California. Et av ofrene var en tidligere nabo av Jennifer, mens de øvrige var kolleger av henne fra den perioden hun jobbet på en postterminal.

Drøyt to år i forveien måtte Jennifer avslutte arbeidsforholdet, etter at hun flere ganger hadde uoverensstemmelser med kolleger.

Glede og sorg

Lily har i mange år jobbet som journalist, og vil neste år utgi en bok om Jennifer, en bok som også vil omhandle samfunnsaspekter rundt hvorfor enkelte mennesker kan klikke fullstendig.

- Vi var venninner. Hun ble massemorder. Livet tok hver sin vei etter at våre veier skiltes. Jeg vil minnes Jennifer med glede, men også sorg over skjebnen hennes og de hun drepte. Perioden vi gikk sammen på skolen var viktige år, avslutter Lily.

LES OGSÅ: Noah reddet lillesøster etter at han døde