Ofret barna for å hevne seg på ektemannen

Utad var de et lykkelig par, men da Michael var utro gikk Debora fra vettet.

DREPTE BARNA SINE: Ettersom Debora Green innrømmet ugjerningen, slapp hun dødsstraff. Foto: John Sleezer / Pool / NTB
DREPTE BARNA SINE: Ettersom Debora Green innrømmet ugjerningen, slapp hun dødsstraff. Foto: John Sleezer / Pool / NTB Vis mer
Publisert

Michael Farrar og Debora Green møttes da de begge studerte medisin i 1977. Så fulgte jobb og ekteskap i rask rekkefølge. Paret slo seg ned i en velbeslått forstad til Kansas City og fikk i løpet av de kommende seks årene tre barn – Jennifer, Timothy og Kelly.

Utad virket de som det perfekte par. Men virkeligheten var en annen. Michael gjorde karriere som hjertespesialist og jobbet lange dager ved North Kansas City Hospital.

BRYLLUPSBILDE: Da Michael Farrar og Debora Green møttes, var det kjærlighet ved første blikk. Foto: Forensic files/YouTube
BRYLLUPSBILDE: Da Michael Farrar og Debora Green møttes, var det kjærlighet ved første blikk. Foto: Forensic files/YouTube Vis mer

Debora hadde derfor følt seg nødt til å være hjemme med barna. Hun ble rammet av depresjoner, gikk opp i vekt og begynte å drikke.

Ekteskapet begynte å knake i sammenføyningene, men paret forsøkte å lappe det sammen. I 1996 ble de med sønnen Timothy på en skoletur til Peru.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Video: ABC/«20/20» Vis mer

I løpet av oppholdet fikk Michael øynene opp for en blondine i reisefølget, moren til en av sønnens skolekamerater. De innledet et forhold som skulle fortsette etter reisens slutt.

Syk av tropisk parasitt?

Debora fikk snart greie på ektemannens utroskap. Hun flyttet ut av soverommet, og drikkingen tiltok.

– Ekteskapet og familien var hele livet hennes etter at hun hadde gitt opp karrieren sin, sier Tony Rizzo, journalist i avisen Kansas City Star.

Samtidig var Michaels helse begynt å skrante. Han slet med diaré, frysninger og oppkast, noe som fikk ham til å oppsøke kollegene på sykehuset. Med tanke på at familien nettopp var returnert fra Sør-Amerika, antok man at Michael hadde fått i seg noe på turen.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Men til tross for en rekke tester klarte ikke kollegene å finne ut hva som feilte ham. Til venner sa Michael at han antakelig hadde fått en eller annen «tropisk parasitt fra helvete». Under sykehusbesøket gikk Dr. Farrar dramatisk ned i vekt. Da han ble skrevet ut, flyttet han ut av huset og inn i egen leilighet.

Reisen til Sør-Amerika hadde ikke akkurat vært noen vitamininnsprøytning for forholdet. Deboras drikking tiltok, og Michael begynte å bekymre seg for henne og de tre barna.

Da han kom innom huset for å hente ting, la han merke til noe urovekkende i sin kones håndveske – en pakke med ricinfrø. En etikett på pakken avslørte at frøene var giftige, og Michael ble redd for at kona planla å ta livet av seg.

TILFELDIG?: Debora hadde rincinfrø i håndvesken. Foto: Forensic files/YouTube
TILFELDIG?: Debora hadde rincinfrø i håndvesken. Foto: Forensic files/YouTube Vis mer

Michael fortalte til sin venn og kollega Dr. Pamela McCoy hva han hadde oppdaget. Hun satte spørsmålstegn ved Michaels konklusjon.

Hvorfor skulle en smart lege som Debora ville velge en så smertefull måte å dø på når leger har tilgang på legemidler som kan gjøre jobben mye mer skånsomt?

Nå begynte Michael å fordype seg i stoffets egenskaper. Han fant ut at symptomene ved en ricinforgiftning stemte overens med hva han selv var rammet av. Men en blodprøve kunne verken bekrefte eller avkrefte det han fryktet. Nå var han overbevist om at Debora hadde forgiftet ham.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far, nå stiller hun opp i en ny dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

Dramatisk husbrann

En oktoberkveld ringte Michael kona si for å stille henne til veggs.

– Jeg sa at jeg var sint på henne og at jeg mente at hun var blitt gal som forsøkte å forgifte meg. Jeg sa at hun burde søke psykiatrisk hjelp.

Bare en time etter samtalen brøt det ut brann i huset deres. Da brannvesenet kom, var huset overtent. Heten var så intens og flammene sto så høyt til værs at det var umulig å komme i nærheten av huset.

FLAMMEHAV: Da brannvesenet kom frem, var huset overtent. Foto: Forensic files/YouTube
FLAMMEHAV: Da brannvesenet kom frem, var huset overtent. Foto: Forensic files/YouTube Vis mer

Debora og tiårige Jennifer hadde rukket å komme seg ut. Samme natt fikk Debora vite at de to andre barna var omkommet. Kelly (6), og Timothy (13) døde i sengen sin. Det raske og brutale forløpet gjorde at politiet fikk mistanke om at brannen var påsatt.

Både Debora og Michael hadde motiv og mulighet til å gjøre det. Bare uker tidligere var politiet blitt tilkalt på grunn av husbråk. Michael hevdet at kona var beruset og truet med å begå selvmord. Debora måtte til sykehuset for å få en psykiatrisk vurdering. Også Michael var der.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Ifølge legen som undersøkte henne, skal Debora ha vært rasende på ektefellen, kjeftet og ropt at «du kommer ikke til å få barna før de er døde».

I forhør etter brannen hevdet Debora at det var noe hun bare hadde slengt ut av seg i sinne. Hun hadde ikke noe med brannen å gjøre. Debora var blitt vekket av brannalarmen, åpnet soveromsdøren, sett flammene og røyken i gangen og lukket soveromsdøren igjen. Deretter hadde hun gått ut en annen dør på soverommet som ledet ut til hagen.

Debora fortalte at hun hadde ringt sønnen Timothy via husets intercom-system og bedt ham vente der til brannvesenet kom. Så løp hun over til naboene for å slå alarm.

TO AV BARNA: Timothy var tretten år og Kelly bare seks da de omkom i brannen. Foto: Forensic files/YouTube
TO AV BARNA: Timothy var tretten år og Kelly bare seks da de omkom i brannen. Foto: Forensic files/YouTube Vis mer

Hunder fant bevis

Brannutredningen konstaterte at ilden hadde hatt et raskt forløp. Spesialtrente hunder hadde markert flere steder i huset der man mente at det var påtent.

Smeltede plastbeholdere på stedene pekte i samme retning. En flaske alkohol ved Michael Farrars skrivebord og søl på kjellergulvet styrket mistankene.

FALLER: Flere øyenvitner ble vitne til skrekkfulle scener i en dyrepark i en Usbekistan da en mor slipper taket i sin tre år gamle datter som faller ned i en bjørnegrop. Video: Kameraone. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Ved hjelp av hundene kunne etterforskerne følge brannens forløp i huset, og brannsporet begynte ved Deboras soveromsdør. Brannen var startet ved soveromsdøren med den hensikt å gjøre skade på huset og avskjære fluktveien for barna i andre etasje, sier mordbrann­etterforsker Jeff Hudson.

Sotmerkene på soveromsdøren stemte heller ikke overens med Deboras vitneutsagn. Hvis døren hadde vært lukket, som Debora sa, ville ikke innsiden av døren vært så brannskadet.

Deboras badekåpe, som hadde ligget slengt i en haug på baderomsgulvet, avslørte enda mer. Brennmerkene på tøyet antydet at den som hadde hatt på seg plagget, hadde vært i nærheten av ilden.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Ifølge vitneforklaringene fra naboene hadde Deboras hår vært vått den kvelden. Etterforskerne mente at Debora kanskje hadde brent håret i forbindelse med at hun tente på.

Og man fikk mulighet til å analysere håret hennes etter at hun hadde klippet seg til barnas begravelse. Analysen viste at teorien stemte.

Stilt for retten

Nå gjensto det å bevise at Debora hadde forsøkt å forgifte mannen sin med ricin, en gift som få allmennpraktiserende leger støter på, men som etterretningstjenesten var kjent med.

Denne gangen ble Michaels blodprøve sendt til Dr. Drew Richardson ved FBI. Han klarte å slå fast at Michael Farrar var blitt utsatt for store mengder ricin.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Debora ble stilt for retten mistenkt for drapet på sine to barn, og for to drapsforsøk på Michael. Ifølge anklageren ville Debora ta livet av mannen sin. Da hun mislyktes, fryktet hun at hun ville miste omsorgen for barna ved en eventuell skilsmisse.

Det endte med at hun satte fyr på huset og lot barna brenne inne. At datteren overlevde, var ren flaks. Hun kom seg ut gjennom baderomsvinduet. Sønnen Timothy fikk beskjed om å bli på rommet. Det beseglet hans skjebne.

En uke før rettssaken ble det gjort en avtale. Debora erkjente seg skyldig, og med det slapp hun dødsstraff. Hun ble dømt til livsvarig fengsel.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjernen Kobe Bryants liv. Halvannet år etter sto han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Anklager Paul Morrison kommenterte:

– Jeg tror at barna ble ofret, de ble et våpen som Debora Green benyttet i sin kamp mot Michael Farrar. På sin måte elsket hun antakelig barna, men hun så også på dem ­krigsmateriell.

LES OGSÅ: Elsket forfatter lurte alle - var seriemorder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer