Madeleine McCann-saken

Nye bevis mot mistenkt

Politiet mener å ha nok bevis for å tiltale mannen som er mistenkt i den 14 år gamle forsvinningsgåten, men jobber fortsatt med å bygge sak mot ham.

FORSVANT: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Foto: REX / Shutterstock Editorial / NTB
FORSVANT: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Foto: REX / Shutterstock Editorial / NTB Vis mer
Publisert

Det er få forsvinningssaker som har fått så stor oppmerksomhet som Madeleine McCann-saken. Det er hele 14 år siden tre år gamle McCann forsvant under en familieferie i Algarve-regionen sør i Portugal i 2007.

I juni i fjor ble en tysk mann (44) mistenkt for å stå bak Madeleine McCanns forsvinning og antatte dødsfall i 2007. Mannen, som er tidligere dømt for overgrep, sitter fengslet i Kiel, der han soner en narkotikadom.

Politiet har tidligere opplyst at den mistenkte mannen har vært i deres søkelys i fire år, men at de ikke har hatt nok bevis til å tiltale ham. Politiet skal ha opparbeidet informasjon om ham før de identifiserte ham som mistenkt.

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Netflix lanserte en dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

- Ville vært meningsløst

I et intervju med Mirror sier påtaleleder Hans Christian Wolters at politiet nå har tilstrekkelig med bevis for å ut tiltale. Han fremholder at tyske påtalemyndigheter er 100 prosent sikre på at mannen er skyldig, men at de likevel vil vente med en tiltalebeslutning.

- Dette handler ikke bare om å tiltale ham. Vi ønsker å tiltale ham med det beste bevisgrunnlaget som mulig, sier Wolters, og legger til:

- Når vi fortsatt har spørsmål ville det vært meningsløst å tiltale ham istedenfor å vente på svarene som kan styrke posisjonen vår, sier han.

PÅTALELEDER: Hans Christian Wolters hevder at politiet nå har tilstrekkelig med bevis for å ut tiltale mot den mistenkte mannen. Foto: NTB / AP Photo / Martin Meissner
PÅTALELEDER: Hans Christian Wolters hevder at politiet nå har tilstrekkelig med bevis for å ut tiltale mot den mistenkte mannen. Foto: NTB / AP Photo / Martin Meissner Vis mer

Politiet har ikke klart å finne tekniske bevis som knytter mannen til kidnappingen. De er imidlertid ikke avhengige av tekniske bevis for en eventuell tiltalebeslutning.

Politiet håper å tiltale mannen neste år.

- Vi skal etterforske så lenge det er ledetråder eller informasjon som vi kan undersøke. Jeg sier ikke at det vi har av bevis nå er utilstrekkelig. Men han sitter i fengsel, så vi har ikke et press på oss. Vi har tid, sier han.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Voldsom omtale

Madeleine (3) forsvant mens foreldrene Kate og Gerry McCann spiste middag med venner på en restaurant 50 meter unna ferieleiligheten i Portugal.

Da moren gikk innom leiligheten for å sjekke om alt sto greit til, oppdaget hun at den eldste datteren var forsvunnet, mens de to yngre tvillingene deres fremdeles sov på værelset.

Saken har fått voldsom omtale i internasjonale medier, og det har hersket full forvirring rundt hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden.

Etter forsvinningen i 2007 opprettet Kate og Gerry McCann en nettside, www.findmadeleine.com, som bare i løpet av dager fikk 100 millioner treff. Nærmest en hel verden engasjerte seg i saken.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

Viktig utvikling

Den mistenkte mannen bodde mellom 1995 og 2007 i perioder på Algarve-kysten, nær stedet der McCann-familien ferierte. Der gjorde han seg skyldig i diverse lovbrudd, som innbrudd på hoteller og ferieboliger, samt narkohandel.

Etter at politiet fattet mistanke mot 44-åringen, uttalte foreldrene via talsperson Clarence Mitchell, at de nye opplysningene var «en viktig utvikling».

- Dette virker å være den viktigste ledetråden politiet har fått siden Madeleine forsvant for 13 år siden, sa Mitchell.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

- Feil mann

Den mistenktes forsvarer, Friedrich Fulscher, mener politiet har tatt feil mann. Han reagerer på at han ikke har fått tilgang på politiets bevis mot hans klient.

- Det er et rettsprinsipp at begge sider skal ha samme våpen. Det er på tide at han viser kortene sine, for han fortsetter å offentlig forhåndsdømme min klient uten å gi han mulighet til å forsvare seg, sa han til Sky News i september.

Fulscher er bekymret for hva som skjer om klienten aldri blir tiltalt eller dømt i saken. Tyskeren er identifisert med fornavn og bilde i flere utenlandske medier.

- Han vil ikke få muligheten til å leve et normalt liv. Alle vil sette ham i sammenheng med denne saken, sier han.

MINNERIKT: «Hver gang vi møtes»-Claudia hadde en spesiell feiring av sin egen 31-årsdag. Festen endte nemlig i en celle i Los Angeles - etter at hele venninnegjengen ble feilaktig arrestert mistenkt for drap. Video: Ruben Pedersen / Nicolai Aagaard Vis mer

LES OGSÅ: Skuespillerens kone og sønn drept

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer