- Noen måtte dø for at jeg skulle leve

Lungesyke Christoffer fryktet han skulle dø fra sin nye kjæreste. Så kom beskjeden...

DØDSSYK: Christoffer er glad for at noen i sorgens stund sa ja til organdonasjon. Etter transplantasjonen har han fått et nytt og bedre liv. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
DØDSSYK: Christoffer er glad for at noen i sorgens stund sa ja til organdonasjon. Etter transplantasjonen har han fått et nytt og bedre liv. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

SEOGHØR.NO: Christoffer Ringelien (33) fra Kristiansand er født med lungesykdommen Cystisk Fibrose (CF.)

TRENER HARDT: Christoffer vil trene seg opp igjen for å konkurere mot andre transplanterte i World Transplant Games. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
TRENER HARDT: Christoffer vil trene seg opp igjen for å konkurere mot andre transplanterte i World Transplant Games. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

 – Jeg har vært syk hele livet, men har klart meg fint, sier Christoffer.  Den ene storebroren hans døde trolig av samme sykdom, bare én måned gammel. Derfor ble han nøye undersøkt allerede rett etter fødselen.

Christoffer vokste opp i Mandal. Gjennom årene har han bodd over 1600 døgn på sykehus.
Et tilleggsproblem i form av en bakterie som øker slimproduksjonen i lungene gjorde ham avhengig av antibiotika.


Fikk svar.

Med årene ble Christoffer ekspert på å skjule hvor syk han egentlig var. Men da han ble kjent med Julia Sørensen (37) for et par år siden fikk han raskt en uventet tekstmelding.

ET NYTT LIV: Julia Sørensen ble sammen med Christoffer Ringelien kort tid før han ble så syk at han måtte få transplantert nye lunger. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ET NYTT LIV: Julia Sørensen ble sammen med Christoffer Ringelien kort tid før han ble så syk at han måtte få transplantert nye lunger. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer– Jeg fryktet for lungebetennelse fordi han hostet så mye. Men da han allerede på andre daten nevnte hvor avhengig han var av trening, tekstet jeg spørsmålet om han hadde CF. Det var den verste lungesykdommen jeg kunne tenke meg, så jeg var overbevist om at jeg tok vel hardt i, sier Julia.

Hun ble sjokkert da Christoffer svarte «ja».

– Jeg satset alt på å fortelle sannheten, selv om jeg fryktet at løpet var kjørt.


Liten tid.

Julia og Christoffer ble venner, kjærester og samboere i et rekkehus i Kristiansand i løpet av kort tid. Hennes to barn Marcus (10) og Mathilde (15) bor sammen med dem. 

FAMILIE PÅ FIRE: Christoffer er fornøyd med å leve familielivet sammen med Julia  og hennes to barn Marcus  og Mathilde .
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FAMILIE PÅ FIRE: Christoffer er fornøyd med å leve familielivet sammen med Julia og hennes to barn Marcus og Mathilde . Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Vi visste ikke hvor lenge vi hadde hverandre, men vi visste vi ville være sammen, sier Julia.

Kjærlighet handler om følelser, men også om å ta sjanser på nærhet.

– Jeg hadde dager hvor jeg var bestemt på å lide alene, og tenkte at det beste var å gjøre det slutt. Men innerst inne var jeg overlykkelig over å ha Julia hos meg, sier Christoffer.


Venteliste.

For halvannet år siden havnet Christoffer på venteliste for å få nye lunger.

– Jeg følte meg slem da jeg tenkte på at noen måtte dø for at jeg skulle leve videre.

Christoffer ble kjørt med ambulanse fra Kristiansand til Oslo den dagen han skulle transplanteres.

– Julia var med meg i bilen. Det kunne være våre siste øyeblikk sammen. Vi så på hverandre, følte, og holdt hverandre i hendene.

Aldri i tvil.

– For meg var det «vinn eller forsvinn». Jeg hadde ingenting å tape, annet enn et liv hvor jeg ble stadig sykere. Derfor var jeg aldri i tvil om at jeg skulle la meg transplantere, sier Christoffer.

NYOPERERT: Christoffer er født med Cystisk Fibrose. Han ble stadig sykere. Derfor var han ikke i tvil om at han ville si ja til nye lunger hvis han fikk tilbud om transplantasjon. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
NYOPERERT: Christoffer er født med Cystisk Fibrose. Han ble stadig sykere. Derfor var han ikke i tvil om at han ville si ja til nye lunger hvis han fikk tilbud om transplantasjon. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Ett år er gått siden han fikk nye lunger. Arret på brystkassen er i ferd med å blekne. Han vil alltid være glad og taknemlig for at noen i sorgens stund sa ja til organdonasjon. 

33-åringen føler seg frisk, men må fremdeles skynde seg langsomt. Nå drømmer han om å konkurrere internasjonalt i idrettsleker for transplanterte.

– Enkelte netter har jeg fremdeles mareritt om at jeg er på sykehus med mye slim og at jeg
har problemer med å puste. Men når jeg våkner innser jeg at jeg har fått nye lunger, jeg
har fått livet i gave – og en kjæreste som aldri sviktet.

Et ja redder liv

Hvert år opplever mange familier at en av de nærmeste blir alvorlig skadet i en ulykke eller blir rammet av hjerneblødning eller blodpropp.

Hvis livet ikke står til å redde kan det bli spørsmål om donasjon. Da vil legen spørre de pårørende om de kjenner den avdødes holdning til donasjon, og be om tillatelse til å bruke hans/hennes organer for å redde andre.

Det er de pårørende som må svare på vegne av den avdøde. Det er det standpunkt du skriftlig eller muntlig har tilkjennegjort som skal gjelde. Derfor er det så viktig at du nformerer dine nærmeste om ditt standpunkt mens du lever. Da slipper de å ta avgjørelsen på dine vegne.

En donor kan redde flere liv. Vi har alle syv organer å gi bort; hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel. Det er i prinsipp ingen aldersgrense for donasjon.

Vil du vite mer om temaet kan du lese mer på sidene til Stiftelsen Organdonasjon.