Drapet på Martine Vik Magnussen:

- Noen bør være nervøse

En kvinne i 60-årene er pågrepet i forbindelse med drapet på norske Martine Vik Magnussen i London.

KVINNE PÅGREPET: En kvinne i 60-årene ble i dag pågrepet av britisk politi i forbindelse med drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: Metropolitan Police / Pa Photos / NTB
KVINNE PÅGREPET: En kvinne i 60-årene ble i dag pågrepet av britisk politi i forbindelse med drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: Metropolitan Police / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne i 60-årene ble i dag pågrepet av britisk politi i forbindelse med drapet på Martine Vik Magnussen (23). Det melder britisk politi i en pressemelding.

23 år gamle Magnussen ble voldtatt og drept i London i 2008, og britisk politi har siktet den jemenittiske milliardærsønnen Farouk Abdulhak for drapet. Abdulhak flyktet fra London til Jemen kort tid etter drapet, og er internasjonalt etterlyst.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far, nå stiller hun opp i en ny dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

Kvinnen er siktet for å ha bistått en ettersøkt forbryter, og ble pågrepet i bydelen Westminster i London tirsdag morgen.

Nå sitter kvinnen i 60-årene i politiets varetekt.

- Som lyn fra klar himmel

Britisk politi beskriver pågripelsen som en «betydelig utvikling» i saken.

- Martines familie har blitt informert om den siste utviklingen. Selv om dette er et steg i riktig retning, så er det fortsatt mye jobb som gjenstår, sier Jim Eastwood, sjefetterforsker, i pressemeldingen.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Video: ABC/«20/20» Vis mer

Faren til Martine Vik Magnussen, Odd Petter Magnussen, forteller til Dagbladet at han fikk vite om utviklingen i saken på telefon i formiddag.

- Det jeg vet er at det er en kvinne, ikke britisk og ikke norsk, som er pågrepet. Britisk politi gjennomsøker leiligheten hennes nå.

- Dette kom som lyn fra klar himmel på meg også, men det er klart det er positivt for saken, sier Magnussen til Dagbladet.

Til Nettavisen utdyper han:

- Polititeknisk vet vi at sånne tråder som dette kan nøste opp i ting og føre til ytterligere press mot den hovedmistenkte og hans familie. Det bør være noen som sitter og er ekstra nervøse nå.

ETTERLYST: Farouk Abdulhak er er siktet og etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: Politiet
ETTERLYST: Farouk Abdulhak er er siktet og etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: Politiet Vis mer

Ber Farouk melde seg

Sjefetterforsker Eastwood snakker direkte til Farouk Abdulhak i pressemeldingen.

- Viktigst av alt, Farouk Abdulhak bør være klar over at denne saken ikke vil forsvinne. Mitt team og jeg vil gjøre det vi kan for å nå ham og få ham tilbake til Storbritannia. Han status som ettersøkt foreligger fortsatt og vil ikke opphøre.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

- Jeg retter meg mot Farouk Abdulhak direkte. Kom tilbake til Storbritannia. Kom tilbake for å bidra til rettferdighet for Martines familie.

Pete Davey i kommunikasjonsavdelingen i Metropolitan Police opplyser til Dagbladet at politiet ikke ønsker å kommentere saken utover det som står i pressemeldingen.

- Vi går ikke ut med mer informasjon om kvinnen på nåværende tidspunkt, sier han.

Meldt savnet etter fest

Norske Magnussen studerte økonomi i London, og ble meldt savnet av sine venner 15. mars 2008.

Dagen i forveien, 14. mars, var Magnussen på en nattklubb i London med Abdulhak og flere andre venner. Vennegjengen feiret at de var ferdig med eksamen, og i 02.00-tiden forlot Magnussen og Abdulhak den aktuelle nattklubben sammen.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Dagen etter at den norske kvinnen ble meldt savnet, ble hun funnet død i nærheten av Abdulhaks bolig i London.

Politiet slo drapsalarm.

Alle sporene pekte mot Abdulhak, sønn av en av Jemens rikeste og mest innflytelsesrike menn. Før politiet gjorde likfunnet, hadde imidlertid jemenitten flyktet fra London. Han dro først til Egypt i et privatfly, og deretter videre til Jemen.

Siden da har Abdulhak vært internasjonalt etterlyst, men siden Storbritannia og Jemen ikke har noen utleveringsavtale, har det vært vanskelig å straffeforfølge jemenitten.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi den 21. oktober. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Jobber for dom

Familien til Magnussen har helt siden drapet i 2008 jobbet utrettelig for å få brakt den siktede for domstolen i Storbritannia.

Odd Petter Magnussen, faren til Martine, sa i et intervju med Dagbladet i desember i fjor, at presset mot Farouk Abdulhak økte.

- Seinere tids dialog med myndighetene i Jemens hovedstad Sanaa - hvor mistenkte oppholder seg. Martine-stiftelsens ukentlige postinger mot Sanaa. Og Discovery Channels nylige annonsering av kommende dokumentarserie om Martine-saken - alt dette øker presset mot mistenkte, sa Magnussen.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podkasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

LES OGSÅ: - Møtte ham en time før drapet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer